• Informacje na temat:

    surowe buraki do obiadu

Przepisy na temat: surowe buraki do obiadu
  • Jaką zupę pani lubi?

    ...mielonych goździków • otarta skórka z cytryny • sól • pieprz Przyrządzanie: Umyte buraki upiec w piekarniku. Śliwki namoczyć w 2 szklankach przegotowanej wody, dodać goździki i skórkę z cytryny, ugotować. Miękkie buraki obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach, zalać 2 szklankami gorącej wody, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Całość przecedzić, doprawić solą i pieprzem, wymieszać...

  • od Beatki

  • Zdrowe i to mówi samo za siebie !

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Przepis Olgi Smile

  • Buraczki obrodziły i powoli zaczynam myśleć co z nich będę robić w tym roku. Na dobry początek buraczki na ciepło do obiadu. Wczoraj od kuzynki Eli ze Skawiny dowiedziałam się o dobrym sposobie na zrobienie buraczków bez pokaleczonych na tarce rąk.

  • Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi.

  • Przepyszny dodatek do obiadu

  • Buraczki na inny sposób.

  • Mój kolejny eksperyment w kuchni, są smaczne i ładnie wyglądają na talerzu.

Artykuły na temat: surowe buraki do obiadu
  • Burak - polski superfood

    Buraki zostały docenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Uprawiane od dawna w polskim klimacie, absolutnie zasługują na miano „superwarzywa”. Na naszych stołach goszczą niestety zbyt rzadko. A szkoda, bo to niedrogie i bardzo cenne źródło wielu składników odżywczych. W diecie sportowców i kobiet powinny gościć szczególnie często. Dlaczego? Jest bardzo wiele powodów.

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Najzdrowsze jedzenie to... liście!

    Obiad obiadowi nierówny! I nie chodzi o smak, ale o jego skład. Zobacz, co jeść, żeby dać ciału to, czego mu najbardziej potrzeba.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Trzy produkty, które odkwaszają organizm

    ...surowy seler z jabłkiem skropiony sokiem z cytryny to świetna surówka do obiadu - zwłaszcza mięsnego. Pieczony lub gotowany dodajemy do tłuczonych ziemniaków (nawet 1:1). Buraki Na sałatkę(...), delikatnie mieszaj. Na koniec dodaj tarte buraki i bakalie. Przelej do formy, piecz 35 min w temp. 180 st. Pasztet z selera Zetrzyj seler, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podduś krótko na oliwie...

  • Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle? Ciasto250 g mąki220 g brązowego cukru225 g roztopionego masła1 łyżeczka wanilii2 łyżki mleka1 łyżeczka soli2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej 2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych) Z czekoladowymi markizami4 czekoladowe markizypatyczki do lizakówkolorowa posypka do dekoracji Z masłem orzechowymfolia aluminiowa3 łyżki masła orzechowego3 ciastka zbożowe Z pistacjamisolone...

  • Zadbaj o siebie w czasie antybiotykoterapii

    Probiotyki dobre dla jelit  Codziennie jedz kiszonki. Może to być garść kapusty, 2-3 plastry buraka, 3-4 cząstki jabłka lub 1-2 ogórki. Co drugi dzień przygotuj miseczkę surowej, słodkiej poszatkowanej kapusty. Może być do drugiego dania. Na godzinę przed obiadem zalej ją łyżeczką oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku lub posiekaną drobno cebulę...

  • Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi. Pszenne kulki z różą110 g mąki pszennej50 g masła40 g cukru muscovado1 kieliszek różanej nalewki1 łyżka konfitury z róży100 g rodzynek w czekoladzie 50 g białej czekolady200 g płatków migdałowych100 g migdałów blanszowanych Arachidowe roladki200 g mąki arachidowej50 g masła50 g rozpuszczonej, białej czekolady 1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...1., nadczynność tarczycy). Produkty zalecane: Podstawa to surowe i niskoskrobiowe warzywa (m.in. marchew, buraki, kalafior, brokuły). Owoce niskocukrowe stosujemy tylko jako la dodatek (np. jabłka, kiwi). Posiłki: Jemy śniadanie, obiad i kolację. Najpierw surowe warzywa, a potem dania gotowane. Co do picia: Dzień zaczynamy od zakwasu z buraków. Pijemy wodę mineralną, herbatki ziołowe i owocowe...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...