• Informacje na temat:

    suflet kakaowy

Przepisy na temat: suflet kakaowy
  • Smaczny pomysł na "Suflet kakaowy"

  • grzyby w nowej odsłonie ... sama byłam ciekawa co wyjdzie z tego przepisu i muszę przyznać, że ...smak rewelacyjny :-)

  • Zainspirowane "Masterchefem". Chyba nie musiałabym "oddawać fartucha" :D

  • Aby suflet wyszedł iealny - duże znaczenie ma wielkość jaj ---- to ważne! jajka maja różną wielkość i suflet może się nie udać, jeżeli będzie zbyt mało lub dużo białka!

  • Suflet ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczny.

  • Szybka smaczna przekąska.

  • Dobre smaki na talerzu.

  • Sprawdzony przepis na "Suflet paryski"

  • Wypróbowany przepis na "Makaronowy suflet"

  • Sprawdzony przepis na "Suflet poziomkowy"

Artykuły na temat: suflet kakaowy
  • Czekoladowy zakalec

    Mufinki i brownie, brownie i mufinki... Macie na nie jeszcze ochotę? Ja, przyznam się szczerze, nie bardzo. Ile można? Są wszędzie. W sieciowych kawiarniach, na stacjach benzynowych...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • W miniony weekend kolejna ósemka blogerów kulinarnych stanęła w konkursowych szrankach i zawalczyła o tytuł finalisty BlogerChef'a. III-ci z V-ciu zaplanowanych spotkań półfinałowych gościł elegancki hotel Verde Montana**** Wellness & Spa w Kudowie Zdroju.   Im dalej tym ambitniej Poziom prezentowanych dań jest z półfinału na półfinał coraz wyższy. Blogerzy nie przestają mnie zaskakiwać. - przyznaje Mirek Drewniak, przewodniczący jury konkursu BlogerChef. III-cia odsłona tej nowatorskiej...

  • 6 kwietnia odbędzie się czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! pod hasłem Slow Food we współpracy ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska. Wśród wystawców znajdzie się grupa producentów rekomendowanych przez to gremium. Kwietniowa edycja będzie świetną okazją, by przed nadchodzącą Wielkanocą napełnić swoją spiżarnię smakołykami: od kiełbasy lisieckiej i krakowskiej suchej od Staszka Mądrego, po wspaniałe sery kozie od Maziejuków i miody pitne z pasieki Jaros. Na stoiskach pojawią...

  • Ile czekolady w czekoladzie? Z czego może zrobione być wino? 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich wzbudziło zastrzeżenia Inspekcji Handlowej w trakcie kontroli prowadzonych na zlecenie UOKiK. Czy w sklepach kupujemy czekoladę? Fot. 123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak wypija rocznie 2 litry wina i zjada 1,2 kg czekolady*. Przepisy unijne w szczegółowy sposób regulują kwestie związane z jakością handlową oraz oznakowaniem zarówno wyrobów winiarskich, jak i...

  • 12 kwietnia jest zdecydowanie najsłodszym dniem w roku. To właśnie wtedy na całym świecie obchodzi się światowy dzień czekolady. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was zestawienie najsmaczniejszych czekoladowych przepisów. Dzięki nim świętowanie będzie naprawdę słodkie. Dlaczego warto jeść czekoladę? Okazuje się, że znakomity smak to nie jedyny z jej atutów. Jedzenie gorzkiej czekolady, zawierającej jak najwięcej kakao, już od wielu lat jest zalecane przez dietetyków. Jak wskazują badania,...

  • Czy zakochanie i zdrowa praca serca mogą iść ze sobą w parze? Dzięki czekoladzie, tak! Poznaj zdrowotne i kosmetyczne zastosowanie tego przysmaku. Dowiedz się, komu nie wolno podawać czekolady. Fot. 123RF Cukier, kakao i kozie mleko. Tyle wystarczyło niemieckiej firmie Jordan & Timaeus, aby w 1839 roku wyprodukować pierwszą na świecie czekoladę w kształcie tabliczki. I choć ta forma jest w Polsce jedną z najpopularniejszych, to nikogo nie zdziwi fakt, że w innych krajach mieszkańcy chętniej...

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....

  • Któregoś pięknego dnia redakcja Smakera wpadła na (jak się nam wydaje) niegłupi pomysł... Zapewne nie każdy z Was wie, że wśród użytkowników serwisu są osoby, dla których gotowanie jest wielką pasją, a swoje dokonania w dziedzinie kulinariów prezentują na swoich własnych blogach. Postanowiliśmy zadać im kilka pytań. Zobaczcie co mają do powiedzenia! W pierwszym wywiadzie rozmowa z użytkowniczką,patusia5 autorką bloga Smak mojej kuchni (Paulinka to ja) Czy tytułowa Paulinka to pani? Tak,...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...