• Informacje na temat:

    suche włoskie chlebki

Przepisy na temat: suche włoskie chlebki
  • Jak domowo to domowo :) Zakwas na żurek zrobiony, to teraz trzeba się zabrać za chlebki. Są zwarte, pyszne i najważniejsze, że zupa z nich się nie wylewa. Nawet jak nalejemy dokładkę :) Te chlebki mogą też być wykorzystane przy kwaśnicy, czy grochówce. Chlebki robi się prosto :)

  • Chrupiące włoskie ciasteczka migdałowe. Idealne na poczęstunek do kawy.

  • puszysty, wilgotny, kusząco bananowy placek :-) podobny do keksa, z tą różnicą, że bananowy

  • Chlebek Naan to płaski chleb drożdżowy z białej mąki pszennej pochodzenia środkowoazjatyckiego. Zazwyczaj pieczony jest w kształcie dużej kropli, w tandoori (specjalny piec z 'daszkiem'). Podawany i pieczony z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej, głównie do wszelkiego rodzaju curry. U mnie Naan pieczony jest w zwykłym piekarniku jak podpłomyki, a jedzony jest głównie do wszystkich ostrych potraw z sosami,...

  • przepis zapożyczony od koleżanki z Siewierza ale sprawdzony przeze mnie;) super smakuja z masełkiem czosnkowym lub ziołowym;)

  • włoski wieczór ze znajomymi ma zasadę "każdy robi coś i przynosi ze sobą - półprodukty, wspólny czas to czas do-gotowania, wymiany przepisów, radości i trosk, wspólne jedzenie i lampka wina" przepis jest na 6-8 porcji

  • Biscotti to włoskie ciasteczka dwukrotnie pieczone, dzięki czemu są niezwykle kruche i chrupiące. Można do nich dodać migdały lub inne bakalie, a bez dodatków świetnie komponują się ze świeżo zaparzoną herbatą.

  • Dziś proponujemy jeden z klasyków włoskiej kuchni, czyli chrupiące, lekko słodkie ciasteczka Cantucci. Tradycyjnie składają się wyłącznie z mąki, cukru, jaj oraz migdałów, my proponujemy dodać też aromatyczną skórkę z cytryny. Najlepiej smakują jako dodatek do świeżych soków, win i deserów, oczywiście uprzednio namaczając je w jednym ze wspomnianych wcześniej napojów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

  • Wypróbowany przepis na "Włoskie panettone"

  • Przepis na smakowite chlebki drożdżowe.

Artykuły na temat: suche włoskie chlebki
  • Ostry pogromca nie tylko wirusów

    .... Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 150 kalorii Zupa chlebowa Składniki na 4 porcje : 30 dag ciemnego suchego pieczywa, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżki masła, posiekana natka pietruszki(...) stanie się wykwintnym daniem, jeśli podasz ją w miseczkach z chrupiącego chleba. Wydrążone chlebki posmaruj w środku białkiem jaja kurzego i wstaw na kilka minut do gorącego piekarnika. Przygotowanie: 25

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...

  • Masz głowę pełną kulinarnych pomysłów? Potrafisz wyczarować danie, które zachwyciłoby największą gwiazdę filmową? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na oba pytania, to konkurs jest właśnie dla Ciebie. Wyobraź sobie, że jesteś osobistym kucharzem jednej z największych gwiaz Hollywood. Gwiazda, jak to gwiazda ma swoje zachcianki i kaprysy. Tym razem zażyczyła sobie danie zrobione z wykorzystaniem 5 najbardziej lubianych przez nią składników. Oto one: - awokado- cytryna- miód- orzechy laskowe-...

  • Kochasz gotować i jesteś amatorem włoskiej kuchni? Zapraszamy do udziału w konkursie, gdzie jedną z nagród jest zaproszenie na warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie! Marco Ghia to znakomity kucharz, specjalizujący się we włoskiej kuchni. Już od małego interesował się gotowaniem. Wszystko za sprawą wujka, który prowadził własną restaurację. To od niego Marco nauczył się, jak rozpoznać produkty najwyższej jakości, dzięki którym przygotowywane dania smakują wyśmienicie....

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Wyłoniliśmy pięciu laureatów, do których powędrują książki Sophii Loren. Zobaczcie, jakimi potrawami chcieli zaskoczyć gwiazdę Hollywood! Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać: Panu Michałowi "W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Restauracja Trattoria Soprano organizuje święto włoskiego wina! Będzie to nie lada gratka nie tylko dla miłośników tego trunku, ale również okazja dla początkujących, by poznać tajniki degustacji. Podczas Festiwalu odbędzie się konkurs dla blogerów winiarskich „ Zwinny degustator" . Na uczestników czekają trzy konkurencje, które dokładnie sprawdzą ich wiedzę i zdolności. Konkursowe zmagania ocenią redaktorzy z największych portali m.in. nasze-wina.pl, winicjatywa.pl,...

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...