• Informacje na temat:

    sucha krakowska pieczona

Przepisy na temat: sucha krakowska pieczona
  • Święcelnik - popisowe danie wielkanocne śląskich gospodyń

    Półsłodkie drożdżowe ciasto pieczone z wędlinami w środku to jedna z tradycyjnych śląskich potraw wielkanocnych i popisowe danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi.

  • Danie to przygotowałam według przepisu z magazynu Kuchnia.Duzo czytałam na temat tej potrawy,postanowiłam więc sprawdzić jak smakuje,a smakuje calkiem dobrze.

  • Kasze w kuchni polskiej

    ...wyschnięcia. Kiedy jest sucha dokładnie rozcieramy w dłoniach, aby zlepione ziarna oddzieliły się od siebie. Następnie doprowadzamy bulion warzywny lub mięsny do wrzenia i na tak wrzący bulion(...) łamana lub słynna kasza krakowska. Kasza w kuchni Jedną z zalet ziaren łamanych jest to, że szybciej się gotują i rozklejają. Dzięki temu idealnie wchłaniają przeróżne sosy. Można dodawać do nich...

  • Kiełbasa żywiecka sucha, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.Suszona 21 dni w temperaturze 6 stopni Celsjusza.

  • choć może szynkowa? W każdym razie - pyszna! I nadaje się dla początkujących, bo nie da się jej zepsuć.

  • najprostsze, bez surowizny :) kiedy zjałoby się coś egzotycznego, ale kubki smakowe polskie takie, że hoho :) i można zabrać na drugi dzień do pracy

  • Sprawdzony przepis na "Babka krakowska z kaszą"

  • Kiełbasa krakowska podpiekana, wędzona na zrębkach olcha/buk.

  • Przepis zmodyfikowałam, bez mięsa wołowego, użyłam tylko łopatkę wieprzową którą zmieliłam na 3 sitkach, szarpak, 8 mm, 4 mm. UWAGA!!! Kiełbasa wędzona metodą garnkową, (część na zrębkach z brzozy i część na zrębkach olcha/buk).

  • Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku, wędzona metodą w garnku, suszona. Kiełbasa suszona w temperaturze 6-8 stopniach Celsjusza 14 dni.

Artykuły na temat: sucha krakowska pieczona
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    .... Jeśli nie dodamy wywaru, całość będzie za sucha. Przykrywamy wszystko drugim plackiem. Dokładnie dociskamy przy brzegach, smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Higiena średniowiecznych królowych. Czy nasze władczynie śmierdziały?

    ...miękkiej gąbki i misy pełnej gorącego wywaru ze świeżych ziół, po czym spłukiwał go ciepłą wodą różaną. Wreszcie wycierał go do sucha i zabierał do łóżka, by zapobiec przeziębieniu. Królowa na turnusie...

  • Ponad 300 wystawców z całego świata, ponad 10 tysięcy branżowych gości. Krakowski Bieg Kelnerów, Salon Produktów Regionalnych i Enoturystyki, Salon Kawy i Herbaty, konkursy i pokazy sztuki kulinarnej oraz przyjazd gwiazd światowego winiarstwa. Tak w telegraficznym skrócie wyglądała tegoroczna edycja największych jesiennych Targów branży HORECA w Polsce, na które złożyły się trzy imprezy: 19. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 10. Targi Artykułów Spożywczych i...

  • Zioła zamiast soli

    ..., kiełbasa krakowska sucha, salami, szynka, parówki. Zawierają część soli, jaką zjadamy. Pozostałą ilość sami dodajemy do potraw. Organizm musi się przestawić Sól warto zastąpić ziołami: świeżymi lub...

  • 11 grudnia w Krakowie ruszył konkurs na najciekawszy „Krakowski przepis”. Celem konkursu jest zmobilizowanie smakoszy do szukania ciekawych receptur, dań i opowieści związanych z historią, teraźniejszością i kulturą dawnej stolicy Polski. Konkurs odbywa się ramach projektu „Biała Róża - przyjęcia i spotkania krakowskie", przy wsparciu Urzędu Miasta Krakowa. W ramach konkursu zbierane są krakowskie przepisy i receptury, a także rodzinne opowieści związane z małopolską kuchnią. Odtworzenia...

  • Licz z nami kalorie

    ...utrzymać zgrabnej sylwetki! Czytaj na następnej stronie. Wędliny Wartości podane dla 100 g produktu Baleron gotowany - 244 kcal; kiełbasa krakowska sucha - 323 kcal; kiełbasa podwawelska...

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Policz swoje kalorie

    ...baleron gotowany - 244 kcal; kiełbasa krakowska sucha - 323 kcal; kiełbasa podwawelska - 247 kcal; kiełbasa śląska - 210 kcal; kiełbasa parówkowa - 323 kcal; parówki popularne - 342 kcal; polędwica...

  • Jesienna edycja Restauran Week zbliża się wielkimi krokami. Nasza redakcja sprawdziła, co w czasie festiwalu swoim gościom zaproponuje krakowska restauracja Gąska. Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. W dniach 20 - 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400...