• Informacje na temat:

    strucla jabłkowa z linzu

Przepisy na temat: strucla jabłkowa z linzu
  • Przepis wart wypróbowania: "Strucla jabłkowa"

  • Smaczny pomysł na "Strucla migdałowo-jabłkowa"

  • Bardzo prosty i pyszny deser. Smakuje na ciepło i na zimno. Domowy sos waniliowy jest wspaniałym dodatkiem.

  • Wypróbowany przepis na "Strucla jabłkowa na sposób wiedeński"

  • Smaczny pomysł na "Strucla z jabłkami"

  • Tort z Linzu czyli austriacki Linzer Torte - trudno ustalić pochodzenie tego smakołyku. Wydawać by się mogło, że został on stworzony po prostu austriackim mieście Linz, ale niektórzy przypisują przepis wiedeńskiemu cukiernikowi o nazwisku Linzer. W spór się nie mieszam, to co dla mnie jest ważne to smak, a smakuje, o czym świadczyć może fakt, że w cukierni Jindrak Konditorei w Linz rocznie wypieka się 80,000 takich cudów... A dla mnie to smak świąt:)

  • Drożdżowa strucla orzechowa

  • Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Strucla makowa idealnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w bardziej "powszechne" dni np. jako dodatek do kawy z przyjaciółkami.

  • Święta bez maku, to takie mało kompletne święta. Prosta w wykonaniu strucla makowa pozwoli Wam oszczędzić czas a tym samym zaskoczyć gości pysznym ciastem.

  • Makowce i wszelkie inne ciasta pieczone na drożdżach nie są moją mocną stroną ale jak to mówią praktyka czyni mistrza więc myślę że i ja kiedyś dojdę do "perfekcji" w tym ciężkim dla mnie do zrobienia wypieku ;)

Artykuły na temat: strucla jabłkowa z linzu
  • Oczyszczanie organizmu z toksyn, określane niekiedy z angielska jako detoks, przydaje się szczególnie wtedy, kiedy czujemy się ociężali po zimie, ale nie tylko. Zobaczmy, jak znów poczuć się lżej i młodziej. Jak oczyścić organizm, żeby poczuć się lżej na wiosnę? / fot. 123rf.com Detoks: Co to tak naprawdę jest? Przed rozpoczęciem detoksu, należy pamiętać, że dieta oczyszczająca nie służy chudnięciu, a usunięciu z organizmu szkodliwych toksyn. Czym tak naprawdę są? To produkty przemiany...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • „Od lat spotykamy się na „śledziku" przy tym samym stoliku, zawsze w dzień przed wigilią. Cenimy miłą atmosferę i doskonałą kuchnię! „Wesołych Świąt" życzą cztery krakowianki" - pod tymi słowami podpisały się dwie Krystyny, Renatka i Kasia. To wpis do Księgi Pamiątkowej Restauracji Hawełka. Jeden z wielu potwierdzających, że tradycję budują ludzie, czas i miejsce. Fot. Restauracja Hawełka Nie tylko śledzik smakuje tu jak ongiś. Karpie, szczupaki, grzybowa i barszcz są przygotowywane zgodnie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Brak pomysłu na śniadanie i nuda zapanowała w Twojej kuchni? Lodówka pełna, lecz na nic nie masz ochoty? Poranne menu, tak samo jak zawartość szafy, warto odświeżyć nowym dodatkiem. W tej roli świetnie sprawdzą się morwa biała oraz jagody acai, czyli superfoody które sprawią, że posiłek nie tylko uzyska inny smak, ale i zdobędzie wiele witamin, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań np. acai...

  • W sobotę 20 września na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbędzie się Lubelskie Święto Młodego Cydru - najbardziej jabłkowy piknik w Polsce. Młoda branża, która w tym sezonie szturmem zdobyła serca Polaków, ustanawia tym samym nową tradycję - na wzór Beaujolais Nouveau świętuje pierwsze zbiory jabłek i pierwszy młody cydr. Wydarzenie łączy w sobie ideę promocji polskich jabłek - najlepszych na świecie - i naturalnych produktów, takich jak wysokiej jakości polskie cydry produkowane...

  • Zdradzamy cztery kulinarne inspiracje, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia zyskają wyjątkowy smak, a impreza Sylwestrowa stanie się niezapomniana. Fot. 123RF/Picsel Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który...

  • Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który odczarowuje mit ciężkiej, smażonej ryby, proponując zdrowszą alternatywę. Fot. 123RF/Picsel Niemal na całym świecie okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny,...