• Informacje na temat:

    steki

Przepisy na temat: steki
  • Steki z karkówki

    Soczysta i aromatyczna wieprzowina

  • Zdjęcie nie jest moje.Ale mniej więcej tak wyglądały.

  • Steki z karkówki

    Soczyste i aromatyczne.

  • Portobello - piękna nazwa i wyjątkowy smak. Grzyby portobello to tak naprawdę nieco odmieniona pieczarka, którą ze względu na rozmiar najczęściej faszerujemy, a można ją również przygotować w formie pysznych steków :)

  • Amerykańska uczta – stek

    Ponoć najlepsze steki pochodzą z wołowiny Kobe. Jest to specjalna hodowla krów odmiany Wagyu, która pochodzi z Japonii. Zwierzęta traktowane są tam w specjalny sposób, który umożliwia pozyskanie niezwykle smacznego i bardzo drogiego mięsa wołowego. Jednak nawet najlepszy jego kawałek, nieumiejętnie przygotowany może okazać się nie do zjedzenia. Chcąc uniknąć nieudanej uczty dobrze jest zastosować...

  • Sprawdzony przepis na "Grillowane steki"

  • Stek z pomidorami

    Składniki dla 4 osób: Stek: 4 plastry z antrykotu wołowego  łyżka masła klarowanego  pieprz grubo mielony  sól Dodatek: 2 pomidory 4 gałązki bazylii łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól pieprz 1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane, smaż steki po 1,5 minuty z każdej strony. 2. Pomidory sparz...

  • Przepis wart wypróbowania: "Steki wołowe"

  • Grillowane wege "steki" z kalafiora

    Sposób przygotowania 1. Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki. 2. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron. 3. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron. 4. Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.

  • Sprawdzony przepis na "Drobiowe steki"

Artykuły na temat: steki
  • Steki z pesto

    To połączenie smaków może zaskoczyć.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Pomysły na steki

    ..., 1 puszka (425 ml) kukurydzy, 25 dag gęstej kwaśnej śmietany, 4 steki wołowe z antrykotu (każdy po 20 dag), pieprz, tłuszcz do form. W garnku zagotować wodę. Na posolony wrzątek wsypać ryż i ugotować(...) minut. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko oprószyć solą. Na dwóch patelniach rozgrzać po 1 łyżce oleju. Włożyć steki. Smażyć z obu stron około 6 minut. Steki serwować z zapieczonym...

  • ...czyli steki wołowe w skorupce przyprawowej. Głównym składnikiem marynaty jest kumin (druga najbardziej popularna przyprawa na świecie). Najczęściej używana jest w kuchni wschodniej, ma mocny korzenny zapach. Fot. 123RF/Picsel Do przygotowania soczystych steków potrzebujemy: - steki z żebra wołowego - oliwa extra Vergin - kmin rzymski - ziarna kawy - chili - papryka - gruba soli - mielonego pieprz Wszystkie sypkie przyprawy należy zgnieść na proszek. Następnie dodać oliwe z oliwek i...

  • Stek z łososia

    Składniki: 400 g łososia 2 gałązki świeżego tymianku Pół cytryny 20 ml oliwy z oliwek Sól morska Czarny pieprz Polej rybę oliwą z oliwek, ułóż na patelni grillowej. Dobrze dopraw. Grilluj steki po 5 minut na każdej stronie. Skrop sokiem z cytryny. Dekoruj tymiankiem.

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Szparagi z patelni ze stekiem

    Składniki na 4-6 porcji: 2 steki wołowe o grubości 2,5 cm, 50 dag zielonych szparagów, 4 cebule dymki bez szczypiorku, 20 dag pomidorków cherry, skórka otarta z 1 cytryny plus sok, 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych, 4 łyżki oliwy, 100 ml sosu sojowego l sól, pieprz, cukier, świeża kolendra, limonka (ew.) Mięso opłukać, osuszyć, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (2 łyżki), smażyć...

  • Kto z nas nie czeka na rozpoczęcie sezonu grillowego tylko po to, aby móc znów skosztować wyśmienitej karkówki z cebulką czy też krwistego bądź wypieczonego steku? Fot. 123RF/Picsel Należy jednak pamiętać o tym, iż nie tylko sam wyborny smak zapewnia wołowinie spektakularny sukces w świecie - ten wartościowy rodzaj mięsa to także zdrowie w każdym kęsie. Warto więc poświęcić nieco uwagi temu niezwykle cenionemu przez smakoszy i dietetyków gatunkowi mięsa. Wołowina warta majątek! Najdroższą...

  • Dania z wołowiny są smaczne , aromatyczne , a niektóre bardzo szybkie .

  • Wielbiciele mięsnych potraw uśmiechają się na samą myśl o dobrze przygotowanym steku. Jednak czy taka potrawa, aby na pewno jest zdrowa? Fot. 123RF Wołowina ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne i jest jednym z ulubionych produktów wielu kucharzy. Sposobów na jej wykorzystanie możemy mnożyć co nie miara poczynając od klasycznych steków, a na gulaszach i tatarze kończąc. Warto jednak wiedzieć, że wołowina nie tylko doskonale smakuje, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak...

Zdjęcia na temat: steki
Wideo na temat: steki