• Informacje na temat:

    stek wołowy przygotowanie

Przepisy na temat: stek wołowy przygotowanie
  • Stek wołowy w bekonie z sosem z dodatkiem wódki

    Składniki: 800 g ziemniaków Sól, pieprz 150 g śmietany kremówki 150 ml mleka 4 steki z polędwicy wołowej 4 plastry bekonu 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 szalotki 250 ml czerwonego wina 100 ml zredukowanego bulionu wołowego 50 ml wódki 100 ml soku pomidorowego Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej...

  • Jak przygotować idealny stek? Jak i ile smażyć, aby mięso było krwiste, średnio wysmażone lub wysmażone, ale zachowało swą soczystość i miękkość? Sposób na jego przygotowanie przedstawię na podstawie rozbefu. Dzisiejsza propozycja to pożywny, soczysty i smakowity stek wołowy, którego smak podkreśla masełko koperkowe.

  • Stek wołowy z selerowo-ziemniaczanym puree

    Składniki na 4 porcje: - 750 g ziemniaków, - 600 g selera, - 4 steki wołowe, - 100 g szalotek, - 2 łodyżki zielonej pietruszki, - skórka starta z jednej cytryny, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 200 ml zredukowanego bulionu wołowego, - 1-2 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży, - 50 g masła, - 150 g śmietany, - gałka muszkatołowa, - sałata i karambole do dekoracji Przygotowanie...

  • Dziś wspaniała propozycja dla koneserów wolowiny w wydaniu klasycznym.Mało które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz...

  • Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

    Oryginalny przepis na steki dla czterech osób.

  • Podana przez nas propozycja idealnie nada się też w nadchodzącym sezonie grillowym. Preferujemy wersję średnio wysmażoną.

  • Stek w sosie pieprzowym

    ...wódki, - 50 g czerwonego wina, - 50 g rozrobionego sosu mięsnego z torebki, - 10 dag gęstej śmietany 18 proc. Przygotowanie: 1. Na suchą, zimną patelnię o wyższych brzegach wsyp całe ziarenka(...) osiągnąć : jeśli steki mają być krwiste - krócej, wysmażone - nieco dłużej. Podawaj z ryżem lub makaronem. Odpowiednie będą też ziemniaki oraz porcja kruchej sałaty.

  • Smaczny pomysł na "Stek wołowy w zalewie imbirowej"

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    ...w musztardzie. Nie jest to ani zdrowe, ani specjalnie smaczne. Jak zmienić te grillowe przyzwyczajenia? Postaw na steki Steki wołowe w Polsce wciąż nie są jeszcze zbyt popularne, choć powoli zaczyna się(...) serca L-karnityny. Jak wybrać idealne mięso na steki? Najbardziej klasyczne i jednocześnie najlepsze mięso na steki to rostbef, antrykot i polędwica. Ta ostatnia zawiera najmniej tłuszczu, przez co jej...

  • Smaczny pomysł na "Stek wołowy z pomidorami"

Artykuły na temat: stek wołowy przygotowanie
  • Stek wołowy. Tu znajdziesz cenne pierwiastki

    Steki wołowe są źródłem żelaza. Dlatego warto jej jeść. Przygotuj sos: rozpuść masło w rondelku z grubym dnem, wlej wywar i wino. Gotuj sos na małym ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Dopraw go według uznania octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.  Steki posól od tej strony, na której ułożysz je na patelni. Smaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni grillowej...

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Triki na wilczy apetyt

    Chrom Minerał ten ogranicza apetyt na słodkości. Codziennie zjedz jeden z wymienionych produktów: jabłko, pół szklanki pęczaku lub kaszy gryczanej albo jęczmiennej, 2-3 łyżki płatków owsianych, 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, jajko, stek z polędwicy wołowej, 150 g ryby morskiej, talerz zupy z zielonego groszku, małego brokuła.  Orzechy brazylijskie Są kaloryczne, ale sycące - zaspokajają...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Wołowina po burgundzku i nie tylko

    Czerwone mięso zwiera dużo żelaza odpowiedzialnego za produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Żeby przyjąć tyle tego składnika, ile znajduje się w jednym steku, trzeba by zjeść 7 kg szpinaku!

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...polędwicę ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę i umieścić steki w piekarniku nagrzanym do 140ºC na 5-10 minut (w zależności od tego, jak wypieczone ma być mięso). Zblanszuj kurki i romanescu we wrzącej...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Dolce vita: Wśród skarbów Toskanii

    ...fiorentina, obłędny stek wołowy. Kotlet waży min. 600 g, bo inaczej nie jest godny przymiotnika "florencki" - twierdzą tubylcy (ok. 4 euro/100 g). Ale powoli. Tessa Capponi-Borawska, pisarka...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

Wideo na temat: stek wołowy przygotowanie
  • Przepis na stek monteryaki

    – powiedział Jakubiak. - Wegetariańska kuchnia to nie ze mną, ale warzywa i dodatki na grillu u mnie muszą być – dodał. Wspólnie przygotowali antrykot wołowy w tłuczonym pieprzu i salsę z pieczonych warzyw oraz sałatkę z pomidorów, stek monteryaki i grillowane boczniaki oraz porterhouse , czyli polską wersja chimichurri. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Karolina Pisarek i Damian Kordas o swoim związku

    groszkiem, hummus z bobu, krem z pieczonego pora oraz stek wołowy z sosem z czarnej porzeczki z miodem. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Antrykot w tłuczonym pieprzu

    – powiedział Jakubiak. - Wegetariańska kuchnia to nie ze mną, ale warzywa i dodatki na grillu u mnie muszą być – dodał. Wspólnie przygotowali antrykot wołowy w tłuczonym pieprzu i salsę z pieczonych warzyw oraz sałatkę z pomidorów, stek monteryaki i grillowane boczniaki oraz porterhouse , czyli polską wersja chimichurri. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)