• Informacje na temat:

    stek sos z szalotek

Przepisy na temat: stek sos z szalotek
  • Stek wołowy w bekonie z sosem z dodatkiem wódki

    Składniki: 800 g ziemniaków Sól, pieprz 150 g śmietany kremówki 150 ml mleka 4 steki z polędwicy wołowej 4 plastry bekonu 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 szalotki 250 ml czerwonego(...) i pieprzem. Medaliony zanurzyć w sosie. Podawać z gratinem z ziemniaków.

  • Danie proste, można je serwować na wiele sposobów

  • Steki wołowe w sosie porzeczkowym i gratin z ziemniaków

    Składniki na 4 porcje: - 1 kg ziemniaków, - 350 g śmietany, - sól, pieprz, - gałka muszkatołowa, - 75 g czerwonych porzeczek, - 1 szalotka, - 2 gałązki rozmarynu, - 4 steki wołowe, - 2 łyżki(...) rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i zagęścić tym sos. Gotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą cukrem i pieprzem. Dodać pozostałe porzeczki. Mięso podawać z sosem i gratinem ziemniaczanym. Czas...

  • soczysty, srednio wypieczony sycacy

  • Stek wołowy z selerowo-ziemniaczanym puree

    Składniki na 4 porcje: - 750 g ziemniaków, - 600 g selera, - 4 steki wołowe, - 100 g szalotek, - 2 łodyżki zielonej pietruszki, - skórka starta z jednej cytryny, - 2 łyżki oleju, - sól(...) przesmażyć szalotki przez ok 2-3 minuty, odłożyć je na bok. Następnie obsmażać steki przez 3-5 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać zredukowany...

  • Tania, szybka wersja steków ze schabu, zaskakująco smaczna i pikantna, taka moja wariacja na temat ulubionego dania mojego męża.

  • Dzisiejszy przepis to solidy kawał dobrego steka w wykwintnej wersji z sosem na bazie zielonego pieprzu, który ma bardzo orzeźwiający i intensywny wytrawny smak co doskonale podkreśla aromat wołowiny. koneserzy steków lubią ten sos też za konsystencję – jast kremowa i gładka, lecz co jakiś czas przełamana przez delikatne kulki zielonego pieprzu. To idealnie złożona kombinacja smaku. Sos ten najlepiej smakuje zrobiony się na bazie sosu własnego z uprzednio smażonego mięsie więc nic nam się nie...

  • Wypróbowany przepis na "Stek z warzywami"

  • Smaczny pomysł na "Stek w pieprzu"

  • Ten sos podałem do pora z łososiem i musem marchewkowym. A pomysł na zdjęcie..... autorka wybaczy mam nadzieję :)

Artykuły na temat: stek sos z szalotek
  • Ryba z sosem z kalafiora i pistacji z kindzmari

    To danie pojawiło się w licznych gruzińskich lokalach, które odwiedzałam w Wielkiej Brytanii. Przepadam za gruzińskimi kremowymi sosami orzechowymi jak satsivi, ale również za kwasowością i aromatem kindzmari.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Jesień, chce się jeść!

    ..., przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy. Dopraw solą, dodaj posiekane liście kolendry. Podawaj ciepłe tortille z sosami. Pieczony łosoś, z warzywami i sosem z limonki Wymieszaj sok z połowy cytryny z 2 łyżkami oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Natrzyj marynatą łososia, włóż do miski, przykryj, odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pokrój bakłażana w plastry, lekko posól, odstaw na...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Weź się za wołowinę!

    ..., masło - zapiecz w piecu do miękkości. Stek solimy i pieprzymy przed podaniem.  Baweta z kozim serem, karmelizowaną gruszką i wiśniowym sosem Składniki : 300 g bawety 100 g koziego(...) miękkości. Dodaj sól i pieprz oraz pokrojone warzywa i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie.   W rondlu przesmaż pokrojone w cząstki pieczarki zalej je winem, chwile podduś i dodaj sos demi...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...