• Informacje na temat:

    stek na patelni

Przepisy na temat: stek na patelni
  • Amerykańska uczta – stek

    Jedną z popularnych potraw w Stanach Zjednoczonych jest stek. W Polsce nie ma tak rozwiniętej kultury jedzenia wołowiny jak u naszych zachodnich przyjaciół, ale z pomocą paru wskazówek możemy przygotować iście amerykańską ucztę. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso i garść smacznych dodatków, które umiejętnie połączone stworzą wspaniały posiłek. Marka Kühne proponuje kilka sposobów na...

  • Wszystko co musisz wiedzieć, aby przygotować stek idealny.

  • Stek z pomidorami

    Składniki dla 4 osób: Stek: 4 plastry z antrykotu wołowego  łyżka masła klarowanego  pieprz grubo mielony  sól Dodatek: 2 pomidory 4 gałązki bazylii łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól pieprz 1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane, smaż steki po 1,5 minuty z każdej strony. 2. Pomidory sparz...

  • Smaczny pomysł na "Stek rozmarynowy"

  • Stek z łososia na cukiniowych plackach

    ...wymieszaj.  2. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placuszki na rumiano,  z obu stron. Po usmażeniu przykryj i trzymaj w cieple.   3. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Filet z łososia podziel na cztery części. Ułóż rybę na patelni. Smaż na małym ogniu, po 6-7 minut z każdej strony (lub dłużej, dostosuj czas smażenia do grubości filetu). Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem.  4. Rozdziel na...

  • Pomieszanie słodkiego miodu z ostrą musztardą daje bardzo ciekawy efekt.

  • Steki z karkówki

    ...z cebulą i czerwonym octem winnym. Czosnek obierz, potnij w płatki. Na kotletach rozłóż cebulę z tymiankiem i octem. Włóż do lodówki na 30 minut. Potem zdejmij cebule, mięso obsmaż na patelni grillowej(...) talerze. Masło utrzyj z oregano i rozmarynem. Połóż po porcji na każdym steku. Podawaj, np. z piure ziemniaczanym.

  • Ulubione mięso mojego narzeczonego

  • Błyskawiczne steki z sosem musztardowym

    ...ostygnie i dodaj śmietankę oraz musztardę. Mąkę rozrób w kubku z kilkoma łyżkami sosu i wlej do rondelka. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.Posól i popieprz. Rozgrzej patelnię grillową. Pieprz rozgnieć w moździerzu i przypraw nim steki. Smaż je ok. 4 minut z jednej strony, następnie 3 minuty z drugiej - będą średnio krwiste. Posól i daj stekom odpocząć przez kilka minut...

  • Podana przez nas propozycja idealnie nada się też w nadchodzącym sezonie grillowym. Preferujemy wersję średnio wysmażoną.

Artykuły na temat: stek na patelni
  • Stek wołowy. Tu znajdziesz cenne pierwiastki

    Steki wołowe są źródłem żelaza. Dlatego warto jej jeść. Przygotuj sos: rozpuść masło w rondelku z grubym dnem, wlej wywar i wino. Gotuj sos na małym ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Dopraw go według uznania octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.  Steki posól od tej strony, na której ułożysz je na patelni. Smaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni grillowej...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Stek z łososia

    Składniki: 400 g łososia 2 gałązki świeżego tymianku Pół cytryny 20 ml oliwy z oliwek Sól morska Czarny pieprz Polej rybę oliwą z oliwek, ułóż na patelni grillowej. Dobrze dopraw. Grilluj steki po 5 minut na każdej stronie. Skrop sokiem z cytryny. Dekoruj tymiankiem.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Pomysły na steki

    Nie nakłuwamy steku podczas smażenia. Wypłynie z niego sok i mięso straci na smaku.

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Szparagi z patelni ze stekiem

    Składniki na 4-6 porcji: 2 steki wołowe o grubości 2,5 cm, 50 dag zielonych szparagów, 4 cebule dymki bez szczypiorku, 20 dag pomidorków cherry, skórka otarta z 1 cytryny plus sok, 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych, 4 łyżki oliwy, 100 ml sosu sojowego l sól, pieprz, cukier, świeża kolendra, limonka (ew.) Mięso opłukać, osuszyć, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (2 łyżki), smażyć...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...

  • Stek z pieczarkami

    Polędwicę potnij na kawałki i posyp pieprzem. Plastry pieczarek podsmaż na oliwie. Gdy będą zrumienione i odparowane, dodaj masło. Chwilę smaż i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej oliwę, włóż mięso i obsmaż je z każdej strony po 2 minuty, dopraw solą.  Wlej brandy i odparuj. Dodaj musztardę i pieczarki. Zapraw śmietaną, sosem sojowym i podduś. Zobacz także:

  • Wybór dopasowanej do naszych potrzeb patelni to gwarancja wygody codziennego użytkowania oraz pysznych i zdrowych dań. W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy modele już od 20-30 zł, ale ceny z najwyższej półki mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych! Jakie warianty należy wziąć pod uwagę, aby dokonać trafnego zakupu? Kształt i rozmiar Przed podjęciem decyzji, należy zastanowić się, jak dużej patelni właściwie potrzebujemy. Jeśli mieszkamy w pojedynkę, w parze lub nasza rodzina jest...