• Informacje na temat:

    staropolskie smakołyki

Przepisy na temat: staropolskie smakołyki
  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    Uroczysta, wigilijna kolacja pełna jest magii oraz potraw mających symboliczne znaczenie i odniesienia do tradycji. Już sama liczba dań wigilijnych nie jest przypadkowa, podobnie jak wybór produktów, z których przyrządzamy świąteczną ucztę. Jakie są kulinarne symbole Wigilii oraz skąd wzięły się na naszych stołach?

  • Kruche ciasteczka, które znikają w mig! W sam raz na piknik na zielonej trawce. Kilka składników, a tak wiele przyjemności :)

  • Wypróbowany przepis na "Rybne smakołyki"

  • Długo szukałam starego przepisu na pierniki, w których składzie byłoby masło. Okazało się, że dawniej ciastka te przeważnie pieczono z mąki żytniej, bez masła i często bez jaj. Za to spulchniaczem był niestosowany dzisiaj potaż. Ostatecznie zdecydowałam się na przepis pochodzący z jednej z moich ulubionych książek, „Uniwersalnej książki kucharskiej” Marii Ochorowicz-Monatowej. Przepis jest prosty, ciasto ładnie się wałkuje i nie kruszy mimo braku masła, a pierniki wyszły pyszne.

  • Smaczne naleśnik Babci Stefci z Bieszczad.

  • Są miękkie, przepyszne i w 100% naturalne. W puszcce mogą poleżeć długie tygodnia bez utraty walorów smakowych :)

  • Nie każde Fondue musi być usmażone na oleju. Równie smaczne i aromatyczne są kawałeczki mięsa, ryb czy warzyw przygotowane w dobrze przyprawionym bulionie lub winie.

  • Smaczny pomysł na "Staropolskie pierniczki"

  • Pyszne, mięsno grzybowe zrazy. Podawać z gotowanymi np. na parze warzywami. Bardzo smaczne i pożywne!

  • Smaczny pomysł na "Ponczowe smakołyki na Wielkanoc"

Artykuły na temat: staropolskie smakołyki
  • Chiny to kraj smakoszy

    ...najważniejszym gościem najlepsze smakołyki i dania przynoszone przez kelnerów. Ci serwują je w trybie ciągłym, więc cały czas coś się dzieje: jedne półmiski stawiane są na stole, inne zabierane, czasem(...) tego będzie zależeć, na jakich daniach się skupimy, no bo przecież nikt w Europie nie szuka lasagne w restauracji staropolskiej ani schabowego w restauracji francuskiej. Wchodząc do restauracji...

  • Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu.Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi poruszać się w świecie smaków skądś znanych. W wielu przypadkach to...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • Aromat skórki pomarańczowej w serniku, miodowy piernik i keks wypełniony po brzegi bakaliami. Magia i radosny czas zbliżających się świąt sprawia, że coraz częściej planujemy, jakie ciasta zagoszczą w Boże Narodzenie na naszym rodzinnym stole. Serwis Smaker i Delikatesy 13 zapraszają wszystkich chętnych do wzięcia udziału w konkursie. Podzielcie się z nami swoimi sekretami. Zdradź nam przepis na swój świąteczny smakołyk. Najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły nagrodzimy koszami pełnymi...

  • Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś jadano i co na naszych stołach się zmieniło? Kuchnia staropolska była bogata i różnorodna. Wiele dań zaproponowanych w książce jest popularnych do dzisiaj, a inne - choć już zapomniane - wciąż mocno kuszą smakiem. „Kuchnia staropolska" zachęca do poszukiwania dawnych przepisów: potraw, które są zdrowe i przyrządzane z regionalnych produktów....

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" emocje sięgnęły zenitu. Sprawdź, jakie smakołyki tym razem przygotowali uczestnicy konkursu.

  • Wyłoniliśmy laureatów konkursu, w którym można było wygrać kosze ze wspaniałymi smakołykami wprost z Delikatesów 13. Zobaczcie jakie odpowiedzi nagrodziliśmy. Zwycięzcom konkursu serdecznie gratulujemy, a wszystkim, którzy przesłali do nas odpowiedzi ogromnie dziękujemy. Kosze ze smakołykami z Delikatesów 13 powędrują do: Pani Marzeny "Dla mnie najwspanialszym, świątecznym smakołykiem jest gotowany sernik. Do jego zrobienia kupuję twaróg zawsze ten sam i "jedyny". Od jakiegoś czasu zamiast...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...