• Informacje na temat:

    standardowy szaszłyk

Przepisy na temat: standardowy szaszłyk
  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    ..., które przed grillowaniem należy pokroić i skropić oliwą z oliwek oraz doprawić ziołami. Kawałki ulubionych warzyw możemy ułożyć na tackach do grillowania bądź zrobić z nich kolorowe szaszłyki. Na(...) Smacznym i niestandardowym pomysłem na przekąskę z grilla są także owoce. - Na ruszt warto położyć np. brzoskwinię lub kawałki ananasa marynowane w mleczku kokosowym lub rumie, z dodatkiem cynamonu...

  • Proste do wykonania,szybkie i smaczne szaszłyczki.

  • Cieszy zarówno oko jak i podniebienie. A jeśli wcześniej przygotuje się mięsko to kilka minut w kuchni i po chwili można zaskoczyć gości.

  • smaczne, łatwe, pikantne

  • Wypróbowany przepis na "Szaszłyk drobiowy"

  • pomysł zaczerpnięty od siostry Anastazji :)

  • Smaczny pomysł na "Szaszłyk z papryką"

  • Sprawdzony przepis na "Szaszłyk z polędwicy"

  • Wypróbowany przepis na "Szaszłyk z wątróbek"

  • Smaczny pomysł na "Szaszłyk z wątróbki"

Artykuły na temat: standardowy szaszłyk
  • Lekkie przekąski na wakacyjne dni

    ...dodaje łyżkę masła, dwie łyżki zmielonego rozmarynu (najlepiej świeżego) oraz trochę soli i pieprzu dla smaku. Najlepiej podawać je ciepłe, od razu po zdjęciu z patelni. Szaszłyki - zawsze dobrze jest mieć trochę sera i salami w lodówce. W połączeniu z plasterkami jabłka oraz owocami winogron możemy skomponować bardzo ciekawe szaszłyki, nie włączając nawet piekarnika czy kuchenki! Małe...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • ...szaszłyków (ale nie uzytym uprzednio do szaszłyka!), patyczek powinien byc suchy, nie lepiący i czysty – znaczy, że ciasto gotowe.         Wyjmujemy tortownicę, przewracamy „do gory nogami” na...

  • Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz. Fot. 123RF/Picsel Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend. Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych,...

  • Przekąski na domowe party muszą być smaczne i oczarować naszych gości, a jednocześnie zależy nam na tym, żeby były proste w przygotowaniu. Grzegorz Łapanowski pomoże nam wybrać kilka ciekawych potraw. Fot. materiały prasowe Zbliżają się okazje do zorganizowania domowych imprez i spotkań w gronie znajomych. Wiele osób zamierza świętować Halloween, Andrzeje z pewnością czekają na 30 listopada i planują huczne obchody swoich imienin. Przed nami dekorowanie dyń oraz wróżby andrzejkowe, jednak nie...

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • O tym, jak istotny jest pierwszy posiłek dnia głosi nawet popularne stare przysłowie - „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Jakie zasady obowiązują podczas tego posiłku dnia etykiety savoir-vivre? Fot. materiały prasowe/Hefra Choć w różnych zakątkach świata wygląda ono inaczej, śniadanie powinno być zdrowym i energetycznym posiłkiem, który zapewni organizmowi energię na resztę dnia. W kręgach biznesowych jest to dobra okazja do przedyskutowania...

  • Surówka do obiadu to standardowy dodatek. Są na tym świecie jednak tacy, którzy z surówek skomponowali całą swoją dietę. Rawfood - co to takiego? Fot. 123RF/Picsel Rawfood, czyli witarianizm, polega na spożywaniu surowych posiłków - obrabianych w temperaturze maksymalnie do 42 stopni.   Podwaliny pod witarianizm położył szwajcarski lekarz Maximillian Bircher-Benner, twórca popularnego musli. Gdy sam wyleczył się z żółtaczki, będąc na diecie składającej się z surowych jabłek, postanowił...

  • Okazuje się, że trendy występują nie tylko w branży modowej, ale zagościły na stałe i uaktualniają się z roku na rok również w gastronomii. Jak się zmieniają? Które dania są obecnie wyznacznikiem smaku, a jakich możemy spodziewać się w przyszłym roku? Fot. Michał Cienki, Executive Chef; źródło: Restauracja Art/materiały prasowePolacy coraz częściej gotują w domu. Powstają poradniki, książki, blogi, programy telewizyjne, a nawet wydarzenia kulinarne i zloty food trucków, które udowadniają, że...

  • Jest matką, dziennikarką radiową, prezenterką telewizyjną i sportsmenką. Kiedy znajduje czas na gotowanie i pisanie książek? Między innymi o tym rozmawiamy z Beatą Sadowską. Fot. Celestyna Król Smaker: Gotowanie było obecne w pani życiu od zawsze czy może dopiero na pewnym etapie swojego życia zaczęła pani gotować? Beata Sadowska: - Od zawsze potrafiłam przypalić wodę, z czasem nauczyłam się robić herbatę (śmiech). Dosyć wcześnie miałam kontakt z kuchnią, bo byłam dzieckiem z kluczem na szyi....