• Informacje na temat:

    sposób podawania ziemniaków

Przepisy na temat: sposób podawania ziemniaków
  • Pieczone ziemniaki

    W sezonie grillowym obok mięsa, na naszych stołach najczęściej pojawią się ziemniaki z grilla. Jednak zamiast spożywania ich w tradycyjny sposób z solą, warto przygotować specjalny dip, który doskonale wzbogaci ich smak.

  • Ziemniaki do obiadu inaczej.

  • Ziemniaki faszerowane

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przekrój wzdłuż, lekko wydrąż. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone oliwki, pół posiekanego szczypiorku z dymki,posiekaną paprykę, przeciśnięty czosnek i nieco miąższu z wydrążonych ziemniaków. 2. Cebulki dymki pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj i wymieszaj z przyprawami i oregano. Masą wypełnij...

  • Bardzo smaczna zapiekanka z zielonymi szparagami, szynka, slodkimi ziemniakami i sosem holenderskim.

  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami

    Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych ziemniaków 100 g grzybów 100 g bryndzy 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz szczypiorek Sposób przygotowania: Ziemniaki umyj, oczyść, natrzyj solą i ponakłuwaj widelcem. Upiecz w piekarniku. Gdy ostygną, przekrój je na pół i wydrąż środki (zostanie twarda, słona skorupka). Podduszone grzyby wymieszaj z posiekaną i zrumienioną na maśle...

  • Sprawdzony przepis na "Tarta na sposób grecki"

  • Burgery z tuńczyka i ziemniaków

    Lubisz burgery? W prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie...

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekanka na sposób pasterski"

  • Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!

    ...z dodatkiem tahini Sposób przygotowania Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka - może przypominać masę na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Wieprzowina na sposób meksykański"

Artykuły na temat: sposób podawania ziemniaków
  • Ziemniaki zawijane w boczku z papryką

    ..., paprykami w proszku, solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w paski. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. 3. Połówki ziemniaków smarujemy serkiem. Na jednej układamy 3-4 paski papryki, dociskamy drugą połówką, aby powstał cały ziemniak. Owijamy ciasno boczkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Kiedy przygotujemy w ten sposób 8 porcji, pieczemy 40-50 minut w 180ºC. Warto co...

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....

  • Pyry, ziemniaki, grule

    ...koniec wrzuć szczypior i pietruszkę. Farsz ułóż w połówkach ziemniaków, na wierzch połóż mozzarellę. Piecz 20 minut w temperaturze 180° C. s°stopni. W zapiekance Znudziły ci się gotowane ziemniaki? Może przygotujesz zapiekankę ziemniaczano-serową? Surowe ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż je plastrami żółtego sera. Ubij kwaśną śmietanę z roztrzepanym jajkiem i przed włożeniem ziemniaków...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Sposób na sandacza

    Zapiekany na cukinii Składniki na 4 porcje: 3 cukinie (ok. 60 dag), 1 cebula, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 200 ml wytrawnego białego wina, 4 filety z sandacza, 75 dag ziemniaków, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 cytryna. Filety rybne opłukać, osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Sposób na rybkę

    ...ryby będą miękkie. Dwa jajka ugotuj na twardo. Posiekaj przestudzone jajka i ugotowane ryby. Drugą cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle. W misce wymieszaj puree z ziemniaków, posiekane...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na...

  • Kulki z szynką, serem i musztardą

    Sposób na młode ziemniaki.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...