• Informacje na temat:

    sposób gotowania kurek mrozonych

Przepisy na temat: sposób gotowania kurek mrozonych
  • Zielone knedle z kurkami

    ...czosnku 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki pszennej 3 jajka 15 dag żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz  Sos: 25 dag kurek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Szpinak rozmroź, osącz. Bułkę pokrój w malutką kostkę, wymieszaj z mąką...

  • Po Wielkanocy zawsze zostaje sporo gotowanych jajek. Ten przepis to idealny sposób na przerobienie ich na proste, pyszne danie. Oprócz jajek, w przepisie znajduje się m.in. czerstwe pieczywo namoczone w mleku, którego również zawsze jest w nadmiarze po świętach. Jajecznik w smaku przypomina kotlety jajeczne – jest delikatny, puszysty, doskonały na ciepło lub zimno, z sosem majonezowym, chrzanowym albo bez dodatków.

  • Żurek wielkanocny

    Sposób przygotowania 1. Wlej wodę do dużego garnka. Włóż do niej oba rodzaje kiełbasy i namoczone suszone grzyby (z wodą z moczenia). Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Zagotuj, po(...), posypany świeżym majerankiem. Najlepszy jest następnego dnia.  RADA: Można też dodać do zupy garść mrożonych kurek - wzmocnią grzybowy smak.

  • Kto z Nas nie kocha włoskiej lasagne???? :) smakuje o każdej porze roku i praktycznie każdemu. Przepis możemy modyfikować w dowolny sposób. W wersji dla dzieci...po prostu na drobnych oczkach ścieramy warzywa, dodajemy pokrojone bez skórki świeże pomidory, a one w sosie pomidorowym, będą pyszne i dostarczą witamin. Kiedyś męczyło mnie wcześniejsze obgotowanie płatów lasagne, a jeśli dodałam surowe...wydawały się lekko niedopieczone... podaję

  • Zupa kurkowa z grzankami

    Sposób przygotowania 1. Cebulę obierz, poszatkuj. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki masła. Przesmaż cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mrożone warzywa. Chwilę smaż razem. Wrzuć kurki(...) gotowania zupę połącz z gęstą kwaśną śmietaną, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zdejmij z ognia.  4. Tosty opiecz w tosterze lub na suchej patelni, pokrój w kostkę. Zupę...

  • Natka jest zamrożona w takich foremkach w kształcie ziaren kawy

  • Lubisz sam gotować, ale książka często Ci się zamyka? Nie ma w pobliżu nikogo, kto mógłby Ci przytrzymać otwartą książkę? Jest na to sposób!

  • Sycąca pomidorówka

  • Moim zdaniem grzyby lubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:).

  • Kurki pachnące lasem

Artykuły na temat: sposób gotowania kurek mrozonych
  • Trzeba wiedzieć, jakie zbierać

    W sklepach i na targach bez problemu kupimy prawdziwki, kozaki, kurki, podgrzybki, gąski, maślaki. Warto z nich zrobić zapasy na zimę. Suszenie Cienko pokrojone grzyby suszę w elektrycznej suszarce. A potem przechowuję w papierowych lub lnianych torbach w suchym miejscu. 2-3 garście suszonych grzybów drobno mielę i w ten sposób mam przyprawę do sosów. Mrożenie W zależności od wielkości...

  • Kiedy za oknem pełnia lata, a prażące słońce i wysokie temperatury stają się nad wyraz męczące, każdy z nas marzy o chwili orzeźwienia. Dobrym sposobem na przetrwanie upałów jest sięgniecie po chłodne napoje, takie jak mrożona herbata. Fot. 123RF/Picsel a nami pierwsza fala letnich upałów, a prognozy na kolejne tygodnie zwiastują ciąg dalszy. Niestety część z nas musi przetrwać gorące dni w rozgrzanym do czerwoności mieście, z utęsknieniem czekając na zaplanowany urlop. Jeżeli nie możemy...

  • Tajemnica pysznego lasagne

    Do przygotowania lasagne jedni używają surowego makaronu, inni najpierw lekko go obgotowują. I czasem narzekają, że podczas gotowania płaty ciasta się sklejają. Tymczasem wystarczy je przez(...) masłem i bardzo obficie polewać beszamelem kolejne warstwy potrawy. Sosu musi być tak dużo, żeby makaron swobodnie się w nim ugotował. Jednak ten sposób zajmie nam więcej czasu. Lasagne z pomidorową...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Przetwory z lasu

    ...też lasy liściaste i mieszane. Doskonały do gotowania, duszenia, smażenia, marynowania, suszenia i mrożenia. Gąska Czyli gąska żółta, zwana też zielonką. Rośnie w dużych skupiskach, głównie w lasach(...)!) w lasach iglastych, głównie pod sosnami. Jeden z najpopularniejszych gatunków grzybów. Przyrządzany na wiele sposobów. Jest doskonały do smażenia, gotowania, duszenia i marynowania, mniej do suszenia (bo...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonałe grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. To pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać. Fot. 123RF Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki...

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...