• Informacje na temat:

    spód do sernika z orzechami laskowymi

Przepisy na temat: spód do sernika z orzechami laskowymi
  • Wyjątkowo smaczne desery

    Włoskie ciasteczka Baci di dama to włoskie "całuski", składane ciasteczka maślane z orzechami laskowymi, złączone w słodkim pocałunku nadzieniem czekoladowym. Odwieczne połączenie orzechów laskowych(...), a następnie wymieszać z masłem i bardzo drobno posiekanymi orzechami). Na wyłożony papierem do pieczenia spód formy o średnicy 23 cm wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175ºC...

  • Maślane, kruche ciasteczka, a chrupiące i pachnące orzechami jak trzeba.

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    .... Wylep nim spód i brzegi wyłożonej pergaminem formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem (ew. przykryj pergaminem i obciąż ziarenkami fasoli). Piecz przez około 15 minut w temperaturze 210°C. Zrób masę: masło(...) wylewaj ją na wierzch sernika (galaretka nie musi całkiem pokrywać owoców, wystarczy, że powstanie na cieście błyszcząca warstwa). Sernik wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Po wyjęciu ostrożnie zdejmij obręcz...

  • Smaczny pomysł na "Ciasteczka z orzechami laskowymi"

  • Wilgotne, pożywne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujemy ani mąki, ani żadnych spulchniaczy. Doskonale pasuje do niego polewa wykonana z mlecznej czekolady, lecz jeśli pragniecie uczynić je mniej kalorycznym, można oczywiście z niej zrezygnować. Zamiast orzechów laskowych, możemy użyć orzechów włoskich lub pekan, a także dorzucić do ciasta garść ulubionych bakalii.

  • Pogoda nas dziś rozpieszcza :) Właśnie taką jesień uwielbiam :) W tak piękny czas postanowiłam ocieplić także nasz obiad daniem wprost ze słonecznej Italii. Przygotowałam aromatyczne i intensywne w smaku pesto ze świeżego oregano i orzechów laskowych. Ta zielona kompozycja składników idealnie komponuje się z makaronami, ale jest świetna także jako dodatek do mięs, ryb, kanapek lub pieczonych warzyw. Smacznie polecam :)

  • Dzisiaj zapraszam na smakowite i wyraziste pesto skomponowane z 3 ziół: bazylii, mięty i rozmarynu z dodatkiem orzechów laskowych, parmezanu i czosnku. Całość jest niezwykle aromatyczna, pobudza nasze zmysły, a w połączeniu z makaronem smakuje wybornie :D

  • Są to ciasteczka urocze. Bardzo niepozorne. Lecz smakiem dorównują najlepszym, najbardziej skomplikowanym wypiekom. Zaskakują niezwykłą kruchością, niemal piaskową strukturą, która rozpływa się w ustach. Chrupiące orzechy i kawałki czekolady natomiast świetnie je dopełniają i nadają bogatego charakteru i dodatkowych nut smakowych. Spośród wszystkich moich ulubionych przepisów i receptur, ten jest jednym z najczęściej przeze mnie odtwarzanych. Tym bardziej, że ciasteczka przygotowuje się w...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Dlatego dzisiaj proponuje pyszny chleb razowy na drożdżach z dodatkiem orzechów laskowych. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

  • Kruchuteńki ciasteczka, znacznie delikatniejsze w smaku niż tradycyjne kokosanki. Można je przygotować tanio i szybko. Można okrasić czekoladą i orzechami robiąc z nich wykwintny przysmak dla gości, można też przygotować je w 3 minuty i od razu cieszyć nimi swoje podniebienie.

Artykuły na temat: spód do sernika z orzechami laskowymi
  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...makowy spód: 250 g masy makowej Bakalland 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miękkiego masła 2 małe jajka 50 g mielonych orzechów(...) i wymieszaj łyżką. Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia. Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na...

  • Zachwycili się nim starożytni, w Polsce pojawił się za sprawą Jana III Sobieskiego. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika przedstawiamy ciekawostki, dotyczące tego wypieku. Pokażemy również, jak go przygotować, aby cieszyć się jego pełnym smakiem. Sernik to przepyszny deser, który 30 lipca obchodzi swoje święto. Międzynarodowy Dzień Sernika to idealny pretekst do zapoznania się z dziejami tego specjału oraz ciekawostkami na jego temat. Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...orzechów. Każdy kawałek polewamy łyżką białego, wytrawnego wina, posypujemy posiekanymi orzechami i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Przed podaniem, w porcje wbijamy wykałaczki. Kolorowym akcentem będą(...) drobno orzechów (mogą być włoskie, albo wymieszane pół na pół z laskowymi, nie należy ich jednak mielić), 2 kopiaste łyżki bułki tartej (oprócz tego potrzebna jest bułka do wysypania formy), sok...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...lekkiego stężenia. 2. Na spodzie blachy poukładaj biszkopty, tak by nie było między nimi przerw, a cały spód był przykryty. Banany umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj i obierz ze skóry. Odkrój te części...

  • Nietypowy przepis na sernik: Migdałowy spód, konfitura z kumkwatów i karmelizowane gruszki. To świąteczna propozycja Grzegorza. Migdałowy spód140 g migdałów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej25 g zimnego masła3 łyżki mąki pszennej1 jajko Masa serowa600 g półtłustego twarogu250 ml crème fraîche4 duże jajka¾ szklanki drobnego cukru do wypieków3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka miodu gryczanego2 łyżeczki startego, świeżego imbiru1 laska waniliimielony kardamon (lub utarty w moździerzu)...

  • Malinowe pyszności

    ...temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki). 3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, orzechami i jogurtem. Dodaj połowę moreli i połącz z resztą ciasta. Całość delikatnie wymieszaj(...), zmielony mak, miód oraz 3 żółtka. Wymieszaj i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj aromat migdałowy. 3. Podpieczony spód posmaruj najpierw konfiturą, następnie wyłóż na wierzch masę makową. 5 białek...

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Fot. 123RF/Picsel Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do...

  • Babka orzechowo-migdałowa, babka kawowa oraz faszerowane jajka z pistacjami - takie przepisy na Święta proponuje Lidl. Święta już tuż tuż.... Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jakie wielkanocne baby przygotują lub nie mają pomysłu na nietypowe podanie świątecznych jaj, mamy garść pomysłów od Lidla w wersji Deluxe! Być może, któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu.   Faszerowane jajka z pistacjami Co kupić?• 8 jajek• 4 łyżki śmietany 30%• 3 łyżki szczypiorku• 3 łyżki oleju...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz...