• Informacje na temat:

    spód do masy makowej

Przepisy na temat: spód do masy makowej
  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...nadziane masą makową i konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała z innych makowych świątecznych wypieków. To jeden z tych, który nie wymaga(...) zamrożone, należy je wcześniej odmrozić). Nożem do pizzy (lub zwykłym) pokroić na 8 części, najlepiej kwadratów. Na środek każdego kawałka wyłożyć łyżkę masy makowej (30 g) i pełną łyżeczkę dżemu...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej"

  • Sernik makowo-marcepanowy

    ...posmarować olejem nałożyć wafle z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, twarożek, sok pomarańczowy, cukier i cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć, roztopić dodać 3 łyżki masy jogurtowej zamieszać, połączyć z resztą masy. Nałożyć do formy, wyrównać. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Pomarańczę obrać, pokroić...

  • Przepisów na ciasto / spód do szarlotki jest zapewne tyle co gospodyń, wypróbujcie mój przepis.

  • Strucla makowa - Ewelinka

    ...na grubość ok.1 cm, posmarować rozkłóconym białkiem, przykryć równą warstwą przygotowanej masy makowej.Placek ściśle zwinąć w rulon, podwijając pod spód brzeg i oba końce. Struclę włożyć do wąskiej...

  • Kolor i forma tego wypieku doskonale oddaje leśny klimat. Polecam nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem- w tej formie Was na pewno oczaruje. Łamie stereotyp, że szpinak nie jest smaczny i pasuje jedynie do obiadu. W związku z tym, że nałogowo i pasjami zbieram grzyby, w mojej wersji powstały także kurki i podgrzybki, które ulepiłam z masy cukrowej.

  • Wielkanoc

    ...żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. W dużej misce połącz je delikatnie z drożdżami. Mieszając powoli, wsypuj mąkę aż do uzyskania gęstej masy przelewającej się między palcami. Powoli wlej(...) śmietany 30-36 proc., 100 ml wody Spód: 300 g mąki, 200 g masła (plus masło do wysmarowania blachy), 100 g cukru, 1 jajo, 1 łyżka wody, sól Lukier: 1 białko jaja, 1 szklanka cukru pudru...

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    ...objętość, bierzemy połowę ciasta na stolnicę posypaną mąką wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i rozkładamy na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu smarujemy białkiem...

  • Pyszny wręcz rozpływający się w ustach sernik.

Artykuły na temat: spód do masy makowej
  • Makowiec z wiśniami

    Do masy makowej można dodać posiekane bakalie, np. suszoną żurawinę, migdały lub orzechy.

  • Babka orzechowo-migdałowa, babka kawowa oraz faszerowane jajka z pistacjami - takie przepisy na Święta proponuje Lidl. Święta już tuż tuż.... Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jakie wielkanocne baby przygotują lub nie mają pomysłu na nietypowe podanie świątecznych jaj, mamy garść pomysłów od Lidla w wersji Deluxe! Być może, któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu.   Faszerowane jajka z pistacjami Co kupić?• 8 jajek• 4 łyżki śmietany 30%• 3 łyżki szczypiorku• 3 łyżki oleju...

  • Tort opium

    Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć. Żółtka i połowę cukru utrzeć na bardzo jasną masę. Osobno ubić białka, po lekkim spienieniu dodać sól, na sztywno. Dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej i błyszczącej masy. Do masy dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...makowy spód: 250 g masy makowej Bakalland 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miękkiego masła 2 małe jajka 50 g mielonych orzechów(...), dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Ciasta w dobrym stylu

    ....  Ciasto jabłkowo-makowe Składniki: 1 cytryna 2 jabłka 200 g masła Opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 350 g mąki Opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 4-5 łyżek gotowej masy makowej 2-3 łyżki żurawiny (ze słoika) 250 g cukru pudru Czerwony barwnik spożywczy Tłuszcz i bułka do formy Jabłka pokroić na małe kawałki, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Masło...

  • Poniżej znajdziesz wszystkie substancje słodzące stosowane jako dodatki do żywności i/lub do produkcji słodzików. Jakie właściwości mają stosowane w Polsce słodziki?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Słodziki dzielą się na te mniej słodkie od sacharozy (alkohole wielowodorotlenowe) oraz substancje intensywnie słodzące, które są od kilkudziesięciu do kilku tysięcy razy od niej słodsze. Mogą być zarówno całkowicie syntetyczne, jak i półsyntetyczne czy naturalne. Polialkohole mają niską, ale nie zerową...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ...z niego wówczas taka ciemniejsza warstwa i zanika mulisty smak. Aby makowiec się nie rozpadał podczas krojenia Dodaj do masy makowej więcej białek ubitych na sztywno na 30 dag maku. 5-6 białek, a przed wyłożeniem masy ciasto posmaruj białkiem.   Jak zrobić masło klarowane samemu w domu Masło pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka i postaw na małym ogniu. Kiedy całkowicie się roztopi, na...

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....