• Informacje na temat:

    spaghetti bolognese z wloskiej ksiązki

Przepisy na temat: spaghetti bolognese z wloskiej ksiązki
  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by...

  • Przepis na spaghetti alla bolognese mojej siostry, udoskonalany przez kilka lat. Dzięki wolnemu gotowaniu sos ma wyrazisty, mięsny smak, dając naszym kubkom smakowym niezapomniane wrażenia. Przepis daleki od tych "prawdziwych włoskich" lecz niesamowicie smaczny i warty spróbowania!

  • Jest to sycący posiłek, łatwy i szybki w przygotowaniu. Klasyka kuchni włoskiej.

  • Proponuję dziś moją wersję na klasyczne włoskie danie, ale trochę uproszczone czyli bez marchewki i selera naciowego, ale za to z mnóstwem ziół i aromatów. Serdecznie polecam :-)

  • Smaczny pomysł na "Spaghetti bolognese"

  • Moja wersja klasycznego spaghetti bolognese.

  • "Moja" wersja spaghetti bolognese. Danie odrobinę czasochłonne ale efekt końcowy wynagradza:)

  • Szybkie spaghetti. Przepis pochodzi z gazety, troszkę zmieniony przeze mnie. Gdy pierwszy raz zrobiłam to spaghetti to od tej pory robię już tylko takie. Czasami nie daję selera i pieczarek i też jest pyszne.

  • Idealnie się nadaje na kolację z przyjaciółmi,do tego lampka czerwonego wina i sukces murowany.

Artykuły na temat: spaghetti bolognese z wloskiej ksiązki
  • Włoska sztuka dobrego gotowania, Pellegrino Artusi

    Spaghetti bolognese, focaccia czy sałatka caprese – włoska kuchnia to prostota, niezwykły aromat i obłędny smak. Nic dziwnego, że kocha ją cały świat. Jej tajemnice zdradza legendarny smakosz – Pellegrino Artusi. Po raz pierwszy w języku polskim ukaże się jego „Włoska sztuka dobrego gotowania”. Premiera 15 listopada.

  • Popularna autorka Kuchni włosko-polskiej oraz polsko-włoskiej odkurza swoją miłość do Włoch i dzięki temu uzyskujemy bardzo atrakcyjną, pełną kulinarnych ciekawostek, książkę o wszystkich smakach Italii. Kuchnie poszczególnych regionów różnią się między sobą, każdy z nich słynie z innej potrawy. Obok pizzy i spaghetti pojawią się przepisy na gnocchi, pasty, salsy, torte, minestre, carni, dolci. Przepisy opatrzone są komentarzem autorki, co stwarza niepowtarzalny klimat całej książki....

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    .... I nieistniejące spaghetti bolognese. - Tak! Do tego jeden deser z Wenecji, czyli najsłynniejsze tiramisu, i drugi - cannolo z Sycylii. Nagle robi się bałagan, w którym nie potrafimy się odnaleźć(...). (śmiech) Wróćmy do spaghetti bolognese - jak to jest, że go nie ma? - Spaghetti bolognese nie istnieje i o tym dowie się każdy, kto wyląduje na lotnisku w Bolonii, bo już tam widnieje ta...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun

    ...przymiotnikiem La Grassa - "tłusta" i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką - prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua...

  • Ina Rybarczyk - malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Autorka popularnego bloga „True Taste Hunters”, który od 2014 roku niezmiennie zyskuje nowych czytelników. Promuje wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną. W ciągu kilku lat twoje życie zmieniło się nie do poznania. Przeistoczyłaś się z nieznanej szerokiej publiczności studentki ASP w rozpoznawalna i poważaną blogerkę propagującą zdrowy styl życia i dietę roślinną. Jak...

  • Bartek Kieżun "Italia do zjedzenia"

    ...ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa - "tłusta" i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką...

  • Kto odkryje kuchenne tajniki właściwego przygotowania dań makaronowych? Zobaczcie nagrodzone odpowiedzi. Bardzo dziękujemy za tak liczne zgłoszenia na konkurs. Jak zwykle mieliśmy nie lada kłopot, aby wybrać zwycięzców. Po burzliwych obradach jury, udało nam się jednak wyłonić pięciu laureatów, do których powędruje książka Siostry Salomei. Oto ich odpowiedzi: Katarzyna G. Podziwiam siostrę Salomeę za to, że jej daniom nigdy nic nie brakuje. Najbardziej chciałabym przygotować z nią makaron z...

  • Wady Kazimierza Kutza? Za krótko żył

    ...mówił: "Ja ci zrobię". I jaka to była jajecznica!!! O 7 rano już zaczynał przygotowywać obiad dla wszystkich: kluski śląskie, te jego genialne sosy, zrazy, spaghetti bolognese.  - Krótko przed jego...

  • Książki kucharskie możesz tworzyć z przepisów innych użytkowników lub swoich. Nie musisz być zalogowany - pamiętaj jednak, że jako osoba niezalogowana możesz stracić prosty dostęp do książek, jeżeli zmienisz komputer, przeglądarkę lub wyczyścisz historię przeglądania.   Wszystkie stworzone książki kucharskie, dodane notatki do przepisów oraz historie ocen możesz przenieść do swojego profilu rejestrując się lub logując do serwisu. Przy logowaniu pojawi się plansza z zaznaczonymi treściami....