• Informacje na temat:

    sosy z proszku do makaronu

Przepisy na temat: sosy z proszku do makaronu
Artykuły na temat: sosy z proszku do makaronu
  • Jak nie kochać brokułów?

    ..., pieprzem i papryką w proszku. Sosy podać do brokułów. Naleśniki z brokułami Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mleka, 2 szklanki letniej wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej(...)Zapiekanka z rybą i brokułami Składniki na 4-6 porcji: 1/2 opakowania makaronu (np. świderków lub wstążek), 1 duży brokuł, 4 kostki z mintaja lub morszczuka, kilka kropli soku z cytryny, 3 bardzo...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Więcej zielonego

    ...przypraw, kostki rosołowe, zupy i sosy w proszku, warzywa konserwowe, sery topione oraz typu feta, ryby wędzone i wędliny. A co z tłuszczami? Do dyspozycji mamy dwie-trzy łyżeczki na dobę. Jakie to(...) mięśni - z innych składników, jak chociażby węglowodanów złożonych, a nawet białek czy tłuszczów. Jeśli będziemy zjadać codziennie dwie porcje owoców, trochę pełnoziarnistego pieczywa czy makaronu, to...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Na tropie złych tłuszczów trans

    ...smażenia oparte są głównie na tłuszczach utwardzanych; - zupy w proszku, sosy z torebki, koncentraty spożywcze - tylko tłuszczom trans zawdzięczają długi termin przydatności do spożycia. Zdaniem...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Wrażliwość wojownika

    ...coś się kończy, otwieram nowe. To samo z jedzeniem. Sosy do ryżu, makaronu, zupki w proszku układam w szafkach według terminu ważności. Już nie mam lodówki zawalonej serami, wędlinami i warzywami, z których część i tak ląduje w koszu. Wreszcie mniej wydaję, oszczędzam. Na co? Na czarną godzinę. Wystarczy mi pieczywo, wędlina, ser gouda, sos majonezowy, a na obiady dania w proszku. Kiedyś mi je...

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    ...w proszku sprzed wielu miesięcy oraz wymyślne krakersy serowe w puszkach, które trafiły do mojego urlopowego koszyka zakupowego chyba dekadę wcześniej! Wiele nauczyłam się wtedy nie tylko o marnowaniu(...) glutaminianu sodu, ogólnie sodu, a także innych dodatków - Smakowe przekąski i chipsy - źródło glutaminianu sodu, syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy i sztucznych barwników - Sosy do sałatek...

  • Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w...