• Informacje na temat:

    sosy pietruszka

Przepisy na temat: sosy pietruszka
  • Słone sosy jogurtowe: raita i tzatziki

    ...​Raita to popularny dodatek do dań kuchni indyjskiej. Tzatziki ma podobny charakter, choć jest nieco inaczej doprawiony i wywodzi się z kuchni greckiej. W obu przypadkach miesza się jogurt z ogórkiem, solą i czosnkiem. Reszta składników nieco się różni. Jeżeli sosy będą miały okazję trochę postać, smak poszczególnych składników lepiej się połączy i wzmocni, więc najlepiej przygotować je chociaż...

  • idealnie podkreśli smak twojego pasztetu

  • Sabich – kęs Bliskiego Wschodu

    Potrzeba jest matką wynalazku. Jednym z nich jest sabich – uwielbiany na Bliskim Wschodzie poranny przysmak. Grillowany bakłażan, jajko na twardo i doskonałe sosy zamknięte w pysznym chlebku pita. Takim śniadaniem warto się zainspirować!

  • Moje ulubione sosy do grillowanego mięsa :)

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by...

  • Ciekawy sposob na podanie pietruszki. Idealne na grilla czy jako dodatek do obiadu.

  • 5 pomysłów na szaszłyki

    Długie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.

  • Używam zamiast ziemniaków. Albo jako warzywko do obiadu.

  • Śliwka na świątecznym stole

    ..."Śliwka nie grzeszy urodą, ale za to grzeszy smakiem i aromatem. Możemy z niej przygotować marmolady, konfitury i powidła. Możemy pójść w aromatyczne sosy. Któż jest w stanie wyobrazić sobie dobry bigos bez niej? Również indyk w towarzystwie śliwki broni się doskonale. Poza tym można śliwkę zamknąć w pierogu" - mówi PAP Life dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Kolejne pomysły na wykorzystanie...

  • Wypróbowany przepis na "Wyjątkowe sosy do mięs i warzyw z grilla"

Artykuły na temat: sosy pietruszka
  • Sosy do jaj i mięs

    Dodają smaku, podkreślają aromat wędlin, pieczeni, ryb i gotowanych jaj. Sprawdź nasze propozycje na gęste sosy w sam raz do świątecznych dań.

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    ...zupę, odcedź przez sitko trochę rosołu i gotuj w nim zeszkloną cebulę. Gdy zmięknie, zmiksuj i dodaj do zupy. Zupy-krem możesz zagęszczać tak jak sosy.  Z surowym żółtkiem Jajko nadaje się...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Sosy do warzyw na ciepło Knorr

    Sosy do warzyw na ciepło Knorr sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i mrożonymi warzywami.

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Cypryjskie keftedes

    Jako dodatki sprawdzą się tu m.in. prosty pilaw, frytki i sałatka lub sałatkowe sosy z oliwą. To, co zostanie, możesz owinąć następnego dnia w chrupiące pieczywo. Uważaj, aby nie smażyć kotletów zbyt długo, bo stracą swój delikatny smak.

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Pomidorowa kuracja na piękną linię

    ..., a zawarte w nich białko oraz wapń dodatkowo pomagają chudnąć. Jadaj też pomidory na ciepło (zupy, sosy, przeciery), bo jest w nich najwięcej likopenu! Koktajlowe Stwierdzono w nich najwyższe stężenie(...) pomidorów, 1 l bulionu, 3 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, bazylia Warzywa obierz, posiekaj. Cebulę i czosnek smaż na oliwie...

  • Sosy do warzyw na ciepło Knorr raz na zawsze rozwiązały problem gotowanych warzyw o mało wyrazistym smaku. Dostępne w 4 wariantach smakowych pozwalają w prosty sposób przyrządzić pyszne, aromatyczne dania warzywne. Zostały one docenione przez konsumentów, którzy przyznali sosom Knorr wyróżnienie „Produkt Roku 2014”. Fot. 123RF.COM/PICSEL Sosy do warzyw na ciepło Knorr to linia 4 wariantów smakowych w zależności od rodzaju warzyw, do których są dedykowane: serowo-kremowy do brokułów i...