• Informacje na temat:

    sosy na zime do słoika

Przepisy na temat: sosy na zime do słoika
  • idealnie podkreśli smak twojego pasztetu

  • Świetnie wygląda, jest kolorowa, bardzo szybka i smaczna. Z podanych składników otrzymamy 13 półlitrowych słoików.

  • Moje ulubione sosy do grillowanego mięsa :)

  • Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w...

  • Na zimowe chłodne dni, pyszny, szybki, domowy obiad ze słoika :)

  • Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników włoskiej kuchni.

  • Wiele i wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa wędlinę ze słoików. Swojego czasu u mnie w domu taka była robiona w zastępstwie cienkiej kiełbasy. Na szczęście nie skończyło się tak, jak z napoleonkami bez pieczenia , które po pewnym czasie wyszły mi bokiem. Mielonka ze słoików pozostaje jednym z moich niezmiennych hitów, które przygotowuję regularnie. Jest to jedna z prostszych do wykonania wędlin, które w dodatku są przepyszne i myślę, że poradzi sobie z nią nawet totalny laik. Lubią ją...

  • Pasztetową można zrobić do słoika jak również w jelito wieprzowe i uwędzić , jak kto lubi. Jest bardzo smaczna

  • W zimie na barszczyk ukraiński jak znalazł.

  • Prosty przepis na marynowaną kalarepkę.

Artykuły na temat: sosy na zime do słoika
  • Szybka odnowa na diecie zasadowej

    Gdy za oknem zimno, wybieramy tzw. solidne jedzenie. Jednak mimo to pod koniec zimy nasza kondycja "siada". Nic dziwnego, bo dieta bogata w mięso, tłuste sosy, sól i słodkie przekąski poprawia samopoczucie na krótką metę, w dłuższej perspektywie - szkodzi. Dominują w niej produkty, które zakwaszają organizm. Tymczasem do prawidłowego funkcjonowania potrzebne są nam również te o charakterze...

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    .... Możemy do słoików powrzucać różne warzywa i zalać solanką z dodatkiem czosnku i cebuli. Uzyskamy w ten sposób pyszną, zdrową sałatkę, która jest gotowa bezpośrednio po otwarciu słoika. Godne polecenia są też domowej roboty przeciery pomidorowe, warzywne sosy typu chutney oraz owocowe konfitury. - podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. Zimą jedzmy przede...

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Królowa lodu: Chłodzenie pod kontrolą

    ...wiązać. Jeżeli nie chcesz wygrzebywać np. rozsypanych drobnych owoców, lepiej zainwestuj w zdecydowanie mocniejsze torebki strunowe lub zasuwane.  Produkty płynne (zupy, sosy) możesz mrozić w słoikach. Pamiętaj tylko, by nie napełniać ich po brzegi. Zmieniając stan płynny w stały, zwiększają swoją objętość i mogą rozsadzić szkło. Resztki bulionu, rosołu lub wina (przydadzą się do sosów) wlej do...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Sprzęty i pomysły, które pomogą nie marnować jedzenia

    ...? Większość produktów bez problemu możemy zamrozić: mięso, warzywa, owoce czy gotowe zupy i sosy. Przechowując je w odpowiednich pojemnikach w zamrażarce, możemy za jakiś czas wykorzystać je, by...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Kuchenne rewolucje

    ...potraw na stół po kolei, danie po daniu. ● Konserwowanie żywności w puszkach. ● Kostki rosołowe i gotowe sosy w słoikach. ● Menu o stałych cenach (np. lunchowe). Wcześniej zamawiano wyłącznie à la(...), dodatków, deserów - wszystkiego, co można ugotować, jak i ramowych przepisów na... wszystko. Tysiące potraw pogrupowanych według funkcji (sosy, przystawki, zupy, dania główne), rodzaju (ryby, drób...

  • Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w...