• Informacje na temat:

    sosy do jaj na twardo

Przepisy na temat: sosy do jaj na twardo
  • Sabich – kęs Bliskiego Wschodu

    Potrzeba jest matką wynalazku. Jednym z nich jest sabich – uwielbiany na Bliskim Wschodzie poranny przysmak. Grillowany bakłażan, jajko na twardo i doskonałe sosy zamknięte w pysznym chlebku pita. Takim śniadaniem warto się zainspirować!

  • nutka orientalnej kuchni ;-)

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...z pokrojonych wędlin i jajek na twardo, zalaną wodnym roztworem z octu. Nazwa pochodzi od sposobu mieszania składników przy pomocy mocnego wstrząsania. Sosy do jajek jak ze Śląska Na każdym polskim wielkanocnym stole muszą pojawić się kurze jajka ugotowane na twardo. Bez względu na to, czy podane zostaną saute czy w galarecie, powinien towarzyszyć im pyszny sos. Szczególnie dobrze wiedzą o tym...

  • Sosik którym możemy zastąpić tak często podawany zwykły majonez.

  • idealnie podkreśli smak twojego pasztetu

  • Moje ulubione sosy do grillowanego mięsa :)

  • Bardzo proste i smaczne jaja w innym wydaniu. Ozdobne.

  • Kotlety z jajek ,bardzo, smaczne proste do przygotowania i tanie .Szybki i pyszny obiad do tego puree ziemniaczane i surówka pikantniejsza . Zachęcam do wypróbowania

  • Ciekawostka dla wytrwałych ;-) na te jajeczka przyjdzie nam troszkę poczekać.

  • LADNIE WYGLADA I DOBRZE SMAKUJE I JEST SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU I LATWE

Artykuły na temat: sosy do jaj na twardo
  • Sosy do jaj i mięs

    Dodają smaku, podkreślają aromat wędlin, pieczeni, ryb i gotowanych jaj. Sprawdź nasze propozycje na gęste sosy w sam raz do świątecznych dań.

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Rodzaje makaronów

    .... 3. Makaron powinien być gotowany w dużej ilości osolonej wody bez dodatku oliwy. Papardelle (szerokie wstążki) Należy do ogromnej rodziny makaronów jajecznych (obok tagliatelle i fettuccine) ze środka i północy Włoch. Struktura sprawia, że lepiej wchłania sosy i oddaje ich smak. Penne (pióra) To jeden z najbardziej znanych na świecie kształtów włoskiej pasty. Końcówka przypomina ścięte...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    WINIARY, 100 ml jogurtu naturalnego, po łyżce posiekanego szpinaku, koperku i szczypiorku, 50 g szynki konserwowej, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, soli, pieprzu oraz ośmiu ugotowanych na twardo jaj(...), które pojawiają się w tym okresie na świątecznym stole są tradycyjne jajka (48%) i wielkanocna babka (32%)*. W tym roku zaprośmy więc dzieci do kuchni i zaangażujmy je w przygotowanie tych potraw, które...

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Nawyki, które szkodzą zdrowiu

    ...gotowane z rybą, jajkiem czy mięsem można przechowywać do 4 dni; dania smażone - do 2 dni, sosy i sałatki - do 3 dni, buliony i wywary mięsne i warzywne oraz mięsa w sosie - do 2 dni, jaja na twardo(...)Mnóstwo rzeczy robimy bez zastanowienia. Tymczasem wiele z takich codziennych drobiazgów może się okazać potężnymi wrogami naszego zdrowia! Jajecznica z boczkiem lub szynką to świetny pomysł na...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Miażdżyca – niechciany spadek

    ..., zastąpić je roślinnymi. Ale kilka razy w tygodniu jeść tłuste ryby z zimnych mórz. Wykreślamy fast foody, twarde margaryny, tłusty nabiał, żółtko jaj, chipsy, tłuste sosy, majonezy, kupne słodycze. Jak...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...