• Informacje na temat:

    sosna zbierana w maju

Przepisy na temat: sosna zbierana w maju
  • Syrop z sosny znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Oto przepis na własnoręcznie wykonany syrop.

  • Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.

  • Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.

  • Przełom kwietnia i maja to odpowiedni czas na syrop z pędów sosny. Lubiany przez dzieci i dorosłych, podobny do aptecznego syropu Pini – ma właściwości przeciwkaszlowe, wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe, moczopędne, odkażające, przeciwzapalne, uspokajające, lekko nasenne, wzmacniające i silnie żółciopędne.* Oprócz zastosowań ściśle medycznych, przyjemnie się go używa do sporządzania lemoniad i napojów pachnących lasem albo do skrapiania deserów, szczególnie lodów. Mniam!

  • Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Jest znakomity na kaszel.A przy tym świetnie smakuje.

  • Syrop z młodych pędów sosny warto mieć pod ręką, gdy jest okres przeziębień.

  • To pyszny syrop przeciwkaszlowy, Jest smaczny i skuteczny sam w sobie, ale warto go zrobić szczególnie dlatego, że jesienią będzie półproduktem do wykonania jeszcze lepszego syropu na kaszel. A więc – do dzieła! Jeśli nie zdążysz w tym roku - co jest bardzo prawdopodobne - zapisz sobie ten przepis na przyszłą wiosnę. Koniecznie!

  • najlepszy na przeziębienie :)

  • Własnoręcznie wykonane czekoladki kokosowe z niecodziennym dodatkiem. To właśnie jest czas na zdobycie młodych pędów sosny, wiosna w tym roku przyszła wcześnie a z wielkim przytupem.

  • Sprawdzony przepis na "Golonka w glazurze"

Artykuły na temat: sosna zbierana w maju
  • Leki z łąki

    ...z organizmu szkodliwych substancji, jest pomocna w leczeniu dny moczanowej, reumatyzmu, anemii i przy osłabieniu. Wzmacnia włosy i paznokcie. Jak ją zbierać? Najlepiej w maju zrywaj młode liście...

  • Bestseller Dieta bez pszenicy zmienił w świecie Zachodu ton dyskusji na temat zdrowia i odchudzania. Dr William Davis ujawnił w nim prawdę na temat konwencjonalnej „mądrości" dietetycznej i wyjaśnił milionom ludzi, w jaki sposób pozbyć się przewlekłych problemów zdrowotnych poprzez usunięcie z diety pszenicy i innych zbóż. Teraz dr Davis opracował prosty i przystępny program odtruwający, który trwa zaledwie półtora tygodnia. Detoks zbożowy w 10 dni daje czytelnikom starannie obmyślone...

  • Ziołowe mikstury w domu

    ..., rzek, kanałów i łąk zanieczyszczonych odpadami czy ściekami. Mniszek lekarski W maju zbieramy kwiaty, które o tej porze nie mają goryczki. Przygotujesz z nich syrop lub wino, które pomogą na kaszel...

  • Homer nazywał ją "płynnym złotem". Rzymianie uważali, że sekretem szczęśliwego i długiego życia jest "wino w środku, oliwa na zewnątrz". Według Egipcjan jej zadaniem było dostarczanie przyjemności w zaświatach. Za odkrycie drzewa oliwnego odpowiedzialni są bogowie - tak twierdziły starożytne ludy rozmiłowane w tym złocistym płynie. Któż mógł bowiem stworzyć drzewo, które może żyć nawet do 1000 lat, a jego gruby pień jest niezwykle odporny na próchnienie? Oliwki były boskim darem, symbolem...

  • Autentyczna historia małżeństwa Máté pełna jest niepowtarzalnego smaku idyllicznej Toskanii, szlachetnych trunków i rozpływających się w ustach potraw. Doskonała lektura nie tylko dla miłośników podróży i wina. Razem z pisarzem Ferencem Máté i jego żoną Candace, malarką, wyruszamy krętą, obsadzoną cyprysami drogą w poszukiwaniu ich wymarzonego domu i równie wymarzonej winnicy w Toskanii. W Montalcino - najbardziej prestiżowej winnej strefie, słynącej z legendarnego Brunello - udaje im się...

  • Zwykle myślimy, że to łazienka jest najbardziej przyjaznym bakteriom miejscem w naszym domu, tymczasem zapominamy, iż w naszych kuchniach różnego rodzaju drobnoustroje mogą rozwijać się znacznie szybciej. Oto kilka miejsc, na które powinniście zwracać szczególną uwagę. Badania wskazują, że nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny jest przyczyną znacznej części zatruć pokarmowych. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z faktu, że kuchnia jest de facto najbardziej zanieczyszczonym miejscem w...

  • Została nim Maria Banach, poznanianka, autorka bloga „Gruszka z fartuszka”. Zdjęcie: Blogger Chef   Blogerka-laureatka kulinarnego konkursu zachwyciła jurorów przede wszystkim smażoną piersią z kaczki podaną z sosem z aronii i czerwonego wina. - Pierwsze zadanie poszło w miarę gładko, a pozytywne oceny jury uniosły mnie jakieś 10 cm nad ziemię - przyznała Marysia.   Wielki Finał BlogerChef'a za nami W miniony weekend, 22-23 czerwca br., zwykle zaciszny i urokliwy kompleks...

  • W aptekach i sklepach zielarskich bez problemu znajdziemy półkę z artykułami ziołowymi, o których powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Warto jednak w zioła zaopatrzyć się samemu, zwłaszcza że to nic trudnego. Większość roślin ze sklepów zielarskich rośnie swobodnie na naszych łąkach, więc nawet jeśli nie posiadamy własnych upraw, ani wiedzy zielarskiej, możemy zdobyć je podczas popołudniowego - bo o tej porze najlepiej zbierać zioła - spaceru. Należy jednak pamiętać, żeby unikać zbierania...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to pytanie, musimy...

  • W końcu nadeszła długo wyczekiwana przez wszystkich wiosna, a wraz z nią nowalijki oraz inne sezonowe przysmaki. Doskonale widać do na przykładzie przepisów, które najbardziej zainteresowały was w maju. Chociaż pogoda w maju nas nie rozpieszczała, użytkownicy Smakera, wbrew aurze, postanowili zaprosić wiosnę na talerze. W ich majowym menu znalazło się mnóstwo ciekawych i sezonowych przepisów, doskonale sprawdzające się w czasie pikników i wypadów poza miasto. Nie zabrakło lekkich sałatek,...