• Informacje na temat:

    sos zurawino do pasztetu

Przepisy na temat: sos zurawino do pasztetu
  • Przepis na żurawinowy sos

    Przygotowanie: 1. Suszoną żurawinę przekładamy do rondelka i zalewamy sokiem porzeczkowym. Następnie składniki gotujemy na małym ogniu, aż zaczną przypominać gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczy i szczyptę cynamonu. Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez chwilę. 2. Odstawiamy do wystudzenia. Sos będzie doskonałym dodatkiem do serów i mięs, a także domowych pasztetów.

  • Idealny na święta i na co dzień! Pasztet ma bardzo fajną konsystencję – dość miękką i smarowną, a przy tym ukrojony plaster bez trudu trzyma kształt i nie kruszy się. Smak jest bardzo „pasztetowy”, nawet odrobinę podobny do niektórych wypieków mięsnych. Porcja na keksówkę 23x13x7 cm.

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    ...kurczaka, podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy musztardę i śmietanę i do wszystkich składników wlewamy bulion. Kiedy sos będzie miał gęstą konsystencję doprawiamy gałką muszkatołową oraz sól i pieprz i jeszcze przez chwilę gotujmy sos. Następnie w brytfance rozwijamy ciasto francuskie. Na spód przekładamy sos żurawinowy, a następnie farsz z kurczaka...

  • To zimny sos o słodko-pikantnym smaku, przyrządzany z galaretki z czerwonej porzeczki roztartej z musztardą, czerwonym winem, szalotkami, przyprawiony imbirem, sokiem z cytryny i skórką z pomarańczy (lub sokiem pomarańczowym). Sos podaje się do drobiu, dziczyzny i pasztetów. Bardzo polecam, zwłaszcza do pasztetu, o którym pisałam ostatnio.

  • Pasztety

    .... Całość zapieka się, często w kąpieli wodnej. Popularne jest zapiekanie pasztetu także w cieście. Pasztety podaje się przeważnie na zimno jako przystawkę, lub na ciepło. W obu przypadkach pasztetom mogą towarzyszyć wspaniałe sosy i marynaty. Przyprawy i marynaty Podstawą dobrego pasztetu jest jego doprawienie, a kluczem do sukcesu jest odpowiednie zamarynowanie mięsa, zwłaszcza w przypadku dziczyzny...

  • idealnie podkreśli smak twojego pasztetu

  • Prosty sos do pasztetów podawanych jako zimne przekąski.

  • Przepis na farsz do krokietów od patrzyłam od mojej koleżanki Kasi, z początku myślałam że robi krokiety z grzybami, ale jak zobaczyłam że dodaje pasztet to mnie troszeczkę zaintrygowała. Kasia widząc moją minę powiedziała do mnie, poczekaj aż spróbujesz a zobaczysz że są dobre. Ja więc spróbowałam i powiem wam że są nie dobre, ale pyszne.

  • Wypróbowany przepis na "Pasztet z żurawiną"

  • Smaczny pomysł na "Pasztet z żurawiną"

Artykuły na temat: sos zurawino do pasztetu
  • Pasztet niejedno ma imię

    ...pasztet jest zdrowy i znacznie chudszy od tego kupowanego w sklepie. Co podać do pasztetu Doskonałym dodatkiem do pasztetów są sosy i przetwory. W ostatnim czasie swój triumf świętuje żurawina, ale konfitura z borówek, jeżyn czy malin również będzie doskonałym dodatkiem. Największe pole do popisu mamy jednak w przypadku sosów. Od najdelikatniejszych śmietanowych czy koperkowych, poprzez...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Pasztet z kaczki

    ...ostygnięcia. Gotowy pasztet podawaj z dwoma sosami: cumberland (żurawina i chrzan) i sosem z grejpfruta zmiksowanego z malinami.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pasztet z selera wygrał w Krakowie, pstrągi puszczańskie - w Katowicach

    Z ośmiu finałowych dań zgłoszonych z regionu Małopolski, Podkarpacia i Lubelszczyzny wyłoniono spośród ponad 250 przesłanych przepisów. Oprócz zwycięskiego "Pasztetu z selera" wyróżniono jeszcze(...) z Tychów, autorka wyśmienitych "Pulpetów cielęcych ze śliwkami". Trzecie miejsce przyznano Tadeuszowi Stachańczykowi z Katowic, który zaserwował "Zraziki wołowe w sosie borowikowym". Pasztet z selera...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Dieta zmniejszająca opuchliznę nóg

    ...z porcją duszonego mięsa drobiowego w sosie własnym. Gotowana marchewka z groszkiem bez dodatku mleka czy śmietany. Propozycja 2: Dorsz pieczony, ziemniaki i surówka z zielonych warzyw. Propozycja...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Małgorzata Ostrowska-Królikowska: Zastawiony stół należy do tradycji

    .... Co zawsze musi być na stole? - Oczywiście prawdziwy żur, biała kiełbasa, upieczona z cebulą w piekarniku, jajka, a także sos wiosenny. Robię go według przepisu babci - z jajek, chrzanu(...) sos chrzanowo-borówkowy, który idealnie nadaje się do pasztetów. Na święta robię zawsze pasztety w kilku smakach - zwyczajny, z żurawiną, z zielonym pieprzem... Oczywiście pomagają mi w tym dziewczynki...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...