• Informacje na temat:

    sos z truflami

Przepisy na temat: sos z truflami
  • Światowy Dzień Burgera. Czego jeszcze nie wiesz o ulubionej kanapce?

    ...roztapia się ser gruyere. Dodatkowo do hamburgera podawany jest sos barbecue, przygotowany na bazie jednej z najdroższych kaw świata - kopi luwak. 777 Burger , 777 USD (2450 zł) - zakupić można(...), karmelizowana cebula, ser brie, prosciutto i balsamiczny sos winegret. Wygląda apetycznie. Myślicie, że warte "grzechu"? Burgera  za 1110 £ (mniej więcej 5830 zł) można kupić w jednej z londyńskich knajp...

  • Trufle to bardzo specyficzne grzyby. Rosną tylko w dębowych lasach strefy śródziemnomorskiej. Głównie na Istrii w Chorwacji, w Piemoncie we Włoszech i w Prowansji we Francji. Cena najlepszych sięga kilku tysięcy euro za kilogram. Szuka się ich (bo rosną pod ziemią) za pomocą tresowanych psów i świń. Ich główną cechą jest bardzo specyficzny smak i zapach. Dziś przywieziona z Chorwacji pasta truflowa.

  • Tournedos a la rossini

    Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200 g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz(...) wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę położyć plaster wątróbki. Wszystko oblać sosem pieczeniowym.

  • Smaczny pomysł na "Tiramisu z truflami"

  • Menu z weselnego przyjęcia Williama i Kate!

    Różyczki szkockiego wędzonego łososia na buraczkowych blinach Mini-tarty z rukwią i szparagami Gotowane szparagi z sosem holenderskim Przepiórcze jajka z solą selerową Szkockie langustynki...

  • Idealna przystawka dla entuzjastów wyrafinowanej kuchni!

  • Wielkanoc

    ...w chłodne miejsce. Lody makowe Składniki: 200 g maku, 500 ml śmietany 36 proc., 3 jajka, 70 g cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny Sos karmelowy: 100 g cukru, 40 g płatków migdałów, 100 ml(...) spożywczą, która pomoże ci potem wyjąć masę po zamrożeniu. Lody będą gotowe po trzech godzinach mrożenia. Aby przygotować sos, gotuj cukier z wodą w rondlu z grubym dnem aż do uzyskania karmelu. Gdy...

  • Dzisiaj danie - wspomnienie z wakacji. Otworzyłem przywieziony z Istrii słoiczek trufli pokrojonych w cienkie plasterki i zakonserwowanych w oliwie. Smak - bardzo specyficzny, ale ja je uwielbiam. Polecam bardzo proste danie - makaron z truflami. Na Istrii dostaniesz w każdej konobie. Cena trufli poraża - słoiczek 30 g kosztuje 100 HRK, czyli ok. 60 zł. Ale na porcję potrzebujesz dosłownie kilka plasterków. Cena takiej porcji makaronu to ok. 5 zł (w Chorwacji nie mniej niż 20 zł za porcję).

  • Odmienna orientacja kulinarna

    ...smażone Serowe zawijasy Pieróg z kaszy gryczanej w sosie grzybowym Pikantny torcik Brokuły w cieście Jarskie zawiniątka Pasztet szpinakowy z parmezanem Pory panierowane Lasagne Gratin brokułowy z serem pleśniowym Spanakofeta Kotlety z bakłażanów Makaron z selerem i truflami Słodkie szaszłyki Krem czekoladowy Keks bakaliowy Dla wegan: Flafel Kasza jaglana...

  • Jest sobota, więc mamy trochę więcej czasu niż zwykle na dobre śniadanko. Dobre i pożywne. Trochę tych kalorii to to ma. Ale smaczek - bezcenny! ;-) Został jeszcze kawałek sera koziego z truflami przywieziony z Chorwacji, więc będzie wersja "de lux".

Artykuły na temat: sos z truflami
  • Ziemniak. Trufla północy

    ...pstrąga, dekorujemy kaparami, koprem i marynowaną czerwoną cebulą. Kopytka ze świeżym tymiankiem i żurawiną w sosie z sera pleśniowego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez(...), dodajemy pokruszony ser pleśniowy, jeśli trzeba, doprawiamy solą lub dodajemy więcej sera - sos musi być wyrazisty. Podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się połączą i utworzą kremowy sos.  Szagówki...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • W dolinie trufli

    ...pojechaliśmydo Livade. Pozwoliliśmysobie na odrobinę szaleństwa i zamówiliśmy makaron z truflowym sosem. Kosztował aż 230 kun! Ale obiad był królewski.- Raz się żyje! - śmiał się mąż. Taki to, pachnący truflami...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...rezygnować z gotowania. - W mojej książce są dania, które naprawdę można zrobić w 15 minut, np. soczewicowa grochówka czy kartoflanka z łososiem -  bardzo pożywne zupy, starczające za cały wartościowy obiad, jeżeli dodamy do nich pajdę chleba z masłem. Sos pieczarkowy z kaszą gryczaną. Jest naprawdę mnóstwo rzeczy, które możemy ugotować szybko. Wystarczy mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię, to taka baza...

  • Tak przygotowane trufle można sprezentować komuś bliskiemu. Gwarantujemy, że osoba obdarowana będzie zachwycona! Surowe ciasto250 g mąki pszennej225 g masła220 g brązowego cukruszczypta waniliiszczypta soli2 łyżki mleka Farsz 125 g startej białej czekolady skórka starta z połowy cytryny1 łyżeczka soku z cytryny200 g białej czekolady Farsz 2100 g solonych orzeszków ziemnych 2 szczypty chili2 szczypty soli 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Farsz 310 g liofilizowanych truskawek10 g...

  • Zapomniany agrest

    ...nim aromatyzować napoje na bazie wody sodowej lub dodawać do shake’ów,np. z mlekiem i ananasem. Bardzo dobrze smakuje w sosach do dań mięsnych. Może stanowić bazę słodko--kwaśnego sosu do pieczeni...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Przeciwieństwa się przyciągają

    ...szparagów z cydrem, sosem truskawkowym aromatyzowanym rozmarynem i okruchami w palonym maśle, a na deser racuchy z lodami z zsiadłego mleka, cukrem pudrem lawendowym, kruszonką i mrożonymi malinami. David Gaboriaud natomiast na przystawkę przygotował grubo siekany tatar ze szczypiorkiem, musztardą Dijon, korniszonami i grzanką. Na danie główne magret z kaczki z puree ziemniaczanym, sosem...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...