• Informacje na temat:

    sos z tluszczu gesi

Przepisy na temat: sos z tluszczu gesi
  • Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym

    ...placuszki na gorącym oleju. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Pierś wyjąc z piekarnika. Sos zlać przecedzić, zebrać zbędny tłuszcz. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach wody, gotować 2 minuty i dodać pomarańczę. Doprawić solą pieprzem, wlać weinbrand. Pierś pokroić. Podawać z marchewką, plackami i sosem. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal...

  • Gulasz z pałek gęsich w sosie meksykańskim podany z kaszą kuskus i marynowaną ostrą papryką z oliwkami.

  • Gęś z kaszą i jabłkami

    ..., zetrzyj na grube wiórki. Dodaj do kaszy, dołóż szalotkę i rodzynki. Dopraw solą, pieprzem, lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi, zszyj otwór. Piecz ok. 2 godz. w 180 st. C, podlewając powstającym sosem...

  • Gęsina na św.Marcina ;) Przepyszna propozycja na troszkę inne danie. Inspirowane przepisem z Kuchni.

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...kręgosłupa.   Czas na przygotowanie gęsiny! Mirek Drewniak poleca gęsinę na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest duszona gęsina w sosie własnym. Pozbawioną podrobów tuszkę z gęsi moczymy(...) mięsu zachować jego unikalny smak. - Postępujemy z zasadą: 1 kg mięsa - 1 godzina duszenia. Wytopiony w tym czasie tłuszcz stworzy z jabłkami wspaniały, idealny do mięsa sos - dodaje Mirek...

  • Sprawdzony przepis na "Filet z gęsi śliwkowo-imbirowy"

  • Tournedos a la rossini

    Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200 g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz(...) wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę położyć plaster wątróbki. Wszystko oblać sosem pieczeniowym.

  • Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :) Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :)

  • Ta pyszna gęś!

    ...duszona w grzybowym sosie z prawdziwkami Składniki (na 6-8 osób): - tuszka gęsi - 1 szt., - czosnek - 5 ząbków, - rozmaryn - 2 gałązki, - olej - kilka kropel, - podgrzybki suszone - 2 dag(...) z przesmażoną kostką z borowików i cebuli. Sporządzić zawiesinę z mąki i zagęścić sos grzybowy. Gęś podgrzaną w sosie borowikowym podawać z tłuczonymi ziemniakami.

  • Gęsina na Świętego Marcina

Artykuły na temat: sos z tluszczu gesi
  • Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

    ...w 200ºC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.  Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy(...). Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.  Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...cząstek. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cząstki kapusty, krótko podsmażyć. Posypać solą. Podlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem 10 minut. Upieczoną gęś wyjąć. Sos z dna brytfanki przecedzić(...) smaku solą oraz pieprzem i cukrem. Orzechy laskowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Dodać masło, wymieszać. Gęś podawać z kapustą. Polać orzechowym masełkiem. Do tego serwować sos oraz np. ziemniaki...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    ..., a później wytwarzanym sosem (ewentualnie jeszcze wodą). Gęś nadziewana Do natartej przyprawami tuszki wkładamy nadzienie (np. ćwiartki jabłek). Tuszkę zszywamy, układamy w brytfannie na stopionym maśle, polewamy masłem, skrapiamy wodą. Pieczemy, polewając sosem, ok. 3,5 godziny w 200°C. Po 2 godzinach gęś odwracamy, nakłuwamy w kilku miejscach, by wyciekł nadmiar tłuszczu. Nadzienie z kaszy...

  • Chcąc jeść zdrowo, w pierwszej kolejności ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu. Niestety, przygotowanie oryginalnego i niskotłuszczowego obiadu nie jest prostą sprawą. Na szczęście dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. Fot. 123RF/Picsel Wszyscy kucharze doskonale wiedzą, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, co sprawia, że przygotowanie smacznych potraw, zawierających zredukowaną ilość tłuszczu stanowi poważne wyzwanie. Postanowiliśmy się jednak z nim zmierzyć, przygotowując dla was kilka...

  • Rosół po japońsku

    ...większą głębię smaku zyskuje zupa. Najbardziej klasyczne połączenie to po prostu kluski zalane wywarem z kurczaka i doprawione sosem sojowym. W niektórych regionach Japonii kurczak jest zastępowany(...) nadziewanymi gotowaną w rosole wątróbką, w Polsce - z marchewką, mięsem, lanymi kluskami i natką pietruszki albo jeszcze lepiej: lubczykiem, który w smaku przypomina sos sojowy. Daje podobnie miły piąty smak...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Jedzenie - twój sprzymierzeniec

    ...żołądka. Często proponuję zastąpić ją pieprzem, sosem winegret lub świeżymi ziołami.(...) Niektórzy dziwią się, że jedząc tylko sałatki, nie tracą na wadze. Dodają też często, że używają "wyłącznie...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...