• Informacje na temat:

    sos z suszonych pomidorów

Przepisy na temat: sos z suszonych pomidorów
  • Kokardki z suszoną szynką

    ...). 3/ Plastry szynki podsmaż na chrupiąco na teflonowej patelni.Połam je na kawałki. 4. Przygotuj sos z reszty oliwy,soku cytrynowego i czosnku.Przypraw do smaku.5 Dodaj do makaronu pokrojone mięso, suszone pomidory i bazylię. Skrop sosem i dobrze wymieszaj. 6. Rozłóż sałatkę do mniejszych miseczek. Posyp kawałkami szynki i płatkami sera.

  • Sos z fety i suszonych pomidorów

  • Pomidory w roli głównej

    O tej porze roku można jeść je od rana do wieczora: na kanapkach, w zupach, sosach i sałatkach. Eksperci podpowiadają, jak przyrządzić je najsmaczniej.

  • Bardzo smaczne danie, o ciekawym smaku

  • Lekka zapiekanka z pomidorami

    Sposób przygotowania Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach - pokrój), jajko, czosnek (starty(...) z sosem. Przełóż do foremek. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed...

  • Banalna w wykonaniu a jednocześnie bardzo smaczna. Takie trochę coś z niczego, a może raczej z tego, co było pod ręką. Polecam!

  • Tortellini z ricottą i pomidorami

    Składniki: SOS: jajko 125 g masła po łyżce oliwy i soku z cytryny garść bazylii 250 g pomidorków cherry ząbek czosnku łyżka startego parmezanu CIASTO: 300 g mąki sól do smaku 4 jajka NADZIENIE: 250 g sera ricotta 1/4 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów żółtko kilka listków bazylii łyżka startego parmezanu łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Wymieszaj mikserem...

  • pyszny, tani, sycący obiad

  • Blok z pomidorami

    ...ziemniaczanymi i pikantnym sosem.

  • Karkówka jest najczęściej przyrządzanym mięsem w naszym domu. Smaczna, soczysta, miękka.

Artykuły na temat: sos z suszonych pomidorów
  • Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

    ...zakrzepów i zatykanie tętnic, czyli osadzanie się w nich blaszek miażdżycowych. Potas wspomaga pracę serca. Najwięcej jest go w suszonych pomidorach (3400 mg/100 g). Obniżają ciśnienie krwi i poziom(...). Poprawiają trawienie, pomagają schudnąć oraz uniknąć zaparć i biegunki. Wszystko dzięki dużej zawartości błonnika (najwięcej jest go w suszonych pomidorach - 13 g/100 g). Mają niewiele kalorii (np...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • W sosie pomidorowym

    .... Pomidorowy sos wymieszać z posiekaną bazylią. W natłuszczonej żaroodpornej formie układać na przemian, formując rozetę, sznycelki oraz plasterki mozzarelli, cukinii i świeżych pomidorów. Polać sosem(...), 10 dag selera naciowego, 10 dag marchewki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, słodka papryka w proszku, 1 puszka pomidorów (850 ml), 2 łyżki oliwy, 1 czerstwa kajzerka, 3,5 dag suszonych pomidorów, 50

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    Mnogość odmian pomidorów, jaką można znaleźć na straganach o tej porze roku, jest naprawdę imponująca. Od pomidorków koktajlowych przez "zwykłe", malinowe aż po "bawole serca". Żółte, pomarańczowe, jasnoróżowe, czerwone i... prawie czarne. Jest w czym wybierać, a pełnia lata to świetna okazja do tego, by cieszyć się ich intensywnym aromatem. Tylko wtedy tak smakują.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Suszone pomidory

    ...słonecznik. Do ugotowanego makaronu dodajemy mięso, uprażony słonecznik, pokrojoną natkę pietruszki i suszone pomidory pokrojone w paski. Za świetny sos może służyć oliwa z pomidorów.(...) Przetnij je na pół i łyżką wydrąż gniazdo nasienne. Posól i włóż do piekarnika o temp. 60°C. Pamiętaj o uchyleniu drzwiczek. Gdy brzegi pomidorów się pomarszczą, a jeszcze nie są suche na wiór, wyjmij...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Składniki (na 16 gołąbków): - 1 kapusta włoska - 1 szklanka ryżu - 20 suszonych grzybów - 2 ziarna jałowca - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 3 szklanki wody - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka tymianku - sól - czarny pieprz Sos: - 2 puszki pomidorów (800 ml) - 2 łyżki cukru trzcinowego - ½ łyżeczki cynamonu - sól - czarny...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...