• Informacje na temat:

    sos z ricotty i pomidorów

Przepisy na temat: sos z ricotty i pomidorów
  • Dominika Wójciak poleca pizzę na spodzie z... kalafiora

    Jeśli "boisz" się ciasta drożdżowego i wolisz dietetyczną wersję pizzy, ten przepis jest właśnie dla ciebie - kalafiorowa pizza z sosem z pieczonych pomidorów oraz ricottą. "Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie" - zachęca PAP Life Dominika Wójciak, autorka przepisu.

  • W Toskanii tego typu kluski nazywają się gnudi i robi się je z serka ricotta oraz szpinaku. Postanowiłam podmienić szpinak na pokrzywy i tak powstały moje kluseczki. No bo maj oznacza pokrzywy i wszelkie potrawy z nimi, prawda?

  • Kolorowe tartaletki

    Na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką Składniki: 2 czerwone cebule 400 g pomidorów 10 czarnych oliwek kilka gałązek oregano 1/2 opakowania ciasta filo 2 łyżki oleju 400(...) pudrem, dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj mleko, esencję waniliową. Przełóż do garnka i gotuj, mieszając, uzyskując gładki sos. Wyłóż na podpieczone foremki. 3. Ubij białka na sztywno, wyłóż delikatnie na...

  • To propozycja, która sprawdzi się zarówno jako deser, jak i słodka przekąska :)

  • Pyszne dania z bakaliami

    Lekko pikantny krem z pomidorów, ricotty i orzechów nerkowca Sposób przygotowania Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę. Do kielicha(...) wraz z grzanką ziołową. Aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i pestkami słonecznika Sposób przygotowania Oczyszczonego, osuszonego łososia marynujemy w mieszance sosu sojowego, oliwy...

  • Zdrowo i smacznie

  • Przekąski light

    ..., wydrążając miąższ. W jego miejsce nałóż łyżeczką farsz z ricotty i na wierzch kawior. Przygotuj sos: miksuj 10 minut awokado (bez skóry i bez pestki) z 3 łyżkami Sambuki z dodatkiem wody mineralnej(...) kawioru czerwonego, 1 mała cebula dymka, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 opakowanie sera ricotta. Sos: awokado, likier Sambuca. Obierz średnio dojrzałe mango i na krajalnicy skrój na plastry wzdłuż...

  • Pulpety w zupełnie nowym wydaniu, które każdemu posmakują.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula, - mała główka kapusty, - 4 łyżki oleju, - gałka muszkatołowa, - 200 g pieczarek, - 6 gałązek koperku, - łyżka jasnej bazy do sosów, - żółtko, - 3 łyżki śmietany Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrozić...

  • Z podanych składników wyszło mi 14 szt. pierogów o średnicy 9 cm.

Artykuły na temat: sos z ricotty i pomidorów
  • Kalafiorowa pizza z ricottą i sosem z pieczonych pomidorów

    ...z dodatkami i najczęściej wybieram esencjonalny sos i ser. Czasem do ricotty dodaję też mozzarellę oraz trochę gorgonzoli i parmezanu, tworząc pizzę Cztery sery.  Rozgrzej piekarnik do 200°C (180(...) nabierze złotobrązowego koloru. W międzyczasie zmiksuj pomidory na gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem. Ricottę odstaw na kilkanaście minut na sito wyłożone gazą, by odciekło nieco serwatki, po czym...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    Mnogość odmian pomidorów, jaką można znaleźć na straganach o tej porze roku, jest naprawdę imponująca. Od pomidorków koktajlowych przez "zwykłe", malinowe aż po "bawole serca". Żółte, pomarańczowe, jasnoróżowe, czerwone i... prawie czarne. Jest w czym wybierać, a pełnia lata to świetna okazja do tego, by cieszyć się ich intensywnym aromatem. Tylko wtedy tak smakują.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Tarta parmezanowa z pieczonymi pomidorami i papryką

    Ta tarta to oda do moich ukochanych pieczonych pomidorów, które w sezonie goszczą u mnie niezmiennie od kilku lat. Aby przełamać ich smak, dorzuciłam do nich nieco pieczonej papryki, a całość zalałam sosem z ricotty. Skorupka z ciasta z dodatkiem parmezanu doda nutę umami, co sprawi, że trudno będzie się od tej tarty oderwać - pisze autorka przepisu Monika Walecka.

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Zapiekanka z bakłażanem

    ...na głębokim tłuszczu - w oleju słonecznikowym. Przygotowujemy sos pomidorowy z pomidorów w puszcze i bazylii, lub korzystamy z gotowego sosu. Smarujemy tortownicę masłem. Układamy warstwę(...)Składniki: - 6 bakłażanów; - 1,5 kg sera ricotta; - szklanka mąki; - 3 jajka; - 8-10 łyżek tartego parmezanu; - sól; - olej słonecznikowy; - oliwa; - sos pomidorowy z bazylią. Sposób...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...