• Informacje na temat:

    sos z pomidorow do mielonego

Przepisy na temat: sos z pomidorow do mielonego
  • Lazania z mięsem mielonym i pomidorami

    ...i pieprz. Duś pod przykryciem około 20 minut. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.  2. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, dodaj mleko i przyprawy, gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, mięso i sos. Na wierzchu ułóż plastry pomidora, posyp serem, gałązkami rozmarynu. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. 

  • Mielone z serem

    .... Duś, aż całość zmięknie. Przetrzyj przez sitko, dodaj śmietanę, wymieszaj. Kotleciki podaj z sosem.  

  • Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.

  • Naleśniki z mięsem mielonym

    Sos boloński z serem pleśniowym to duet, który po odgrzaniu zyskuje na smaku...

  • Szybki sos:)

  • Gołąbki w pomidorach

    Składnik dla 4 osób: Farsz:   30 dag mięsa mielonego jajko pół czerstwej bułki cebula gałka muszkatołowa tymianek pół szklanki mleka czosnek niedźwiedzi sól pieprz Sos: liście młodej kapusty 5 pomidorów 2 cebule olej świeży tymianek sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Liście kapusty sparz lub gotuj chwilkę. Bułkę namocz w mleku...

  • Bardzo smaczny sos, równie dobry jak ten pewnej znanej marki, a nawet lepszy, bo wiemy, co "siedzi" w słoikach!

  • Blok z pomidorami

    Składniki na 6 porcji: 70 dag mielonego mięsa drobiowego 2 pszenne tosty lok. 25 małych pomidorków 120 ml mleka do namoczenia tostów 1 mała cebula 1 jajko 1 szkl. ugotowanego ryżu (ew. pęczaku) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki orzeszków piniowych sól pieprz suszona bazylia trochę oliwy do skropienia pieczeni i posmarowania formy listki świeżej...

Artykuły na temat: sos z pomidorow do mielonego
  • Cudeńka z mielonego

    ...świeży imbir lub mielony, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kapustę pekińską, szczypiorek, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Papryka faszerowana mielonym mięsem

    Danie podawaj polane sosem z tahini, czyli z pasty sezamowej, roztrzepanej z wodą i sokiem z cytryny.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Nieodzowny pomidor

    Do sosów, zapiekanek, sałatek, zup i przystawek - pomidory dawaj do wszystkiego.

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Ratatuj z mięsa mielonego, pieczarek i papryki

    Przygotowanie: Sparz pomidory, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodając posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Do pomidorów dodaj...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Pulpety w pikantnym sosie

    Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a strąki kroimy w niedużą kostkę. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy, tak samo umytą natkę pietruszki, rozmaryn oraz papryczkę chili. Kajzerkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy.  Do mielonego mięsa dodajemy czosnek, 1/2 cebuli, jajo, 2 łyżki musztardy, odciśniętą kajzerkę, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy kilka minut, by składniki...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...