• Informacje na temat:

    sos z papryczek chili

Przepisy na temat: sos z papryczek chili
  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

  • Idealny sos do wielu dań, zup, sosów.

  • Pulpety wołowe w pikantnym sosie

    ...będzie łagodniejszy w smaku, jeśli usuniesz nasiona z papryczek chili. Oliwa z oliwek Gallo Classico: Zrównoważona mieszanka smaków i zapachów. Jej zrównoważony charakter czyni oliwę kluczowym(...), nasiona musztardy i papryczki chili) 50g mąki, sól do smaku 100g (gotowego) purée ziemniaczanego Przygotowanie: Przypraw mięso solą i pieprzem, uformuj kulki. Obtocz je w mące...

  • Gęsty, ognisty sos z papryczek chili i habanero. Sos idealny jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.

  • Meksykański kurczak w sosie mole

    Z czekoladą i chili!

  • Zrobiłam sos z 3 rodzajów ostrych papryczek: Scotch Bonnet, Red Cayenne, Yellow Cayenne. Sos za pasteryzowałam w 2 słoikach, 500 ml i 250 ml. Sos idealny do meksykańskich potraw oraz jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.

  • Mięsa zapiekane w pysznych sosach

    ...szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj miąższ pomidorów oraz posiekaną papryczkę chili. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą oraz odrobiną octu i cukru. Polej wierzch zapiekanki. Wersja łagodna: zamiast papryczki chili dodaj suszoną bazylię albo przypraw sos słodką papryką w proszku. Błyskawiczny serowy Przepis podstawowy: Do miseczki wbij 3 jajka, wlej 300 ml śmietany kremówki...

  • Z podanego przepisu wyszedł 1 l ostrego, smacznego sosu.

  • Makaron z sosem paprykowo-serowym

    Składniki: 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku Pęczek zielonej cebulki Pół pęczka tymianku Zielona papryczka chili 400 g makaronu Sól 2 łyżki oliwy z oliwek 250 g sera robiola 150 g śmietany kremówki Pieprz   Przygotowanie: Paprykę, cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulkę i tymianek pokroić. Chili wypestkować i również...

  • Wypróbowany przepis na "Karkówka marynowana z papryczką chili"

Artykuły na temat: sos z papryczek chili
  • Pieczona marchew z papryczkami chili

    ...warzywa oliwą i posyp wszystkimi przyprawami. Porządnie je wymieszaj. 4. Połóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do  pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut. 5. Składniki na sos umieść  w rondelku. Gotuj chwilę,  aż powstanie gęsty syrop. 6. Podawaj warzywa z sosem  z granatów, posypane  porwanymi listkami kolendry. Zobacz również:

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Grecka pizza z papryczkami chili

    ...rozwałkowujemy na owalny placek i przekładamy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy ser, mięso, paprykę, oliwki i chili. Pieczemy 30 minut w 200ºC.(...) i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy. Na koniec miksujemy blenderem na gładki sos. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Krewetki z sosem chili

    ..., dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Całość podsmaż kilka minut. Następnie wlej sos sojowy, sos chili i sos śliwkowy(...)Składniki: 30 dag ugotowanych i obranych krewetek tygrysich, duża czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, czerwona papryczka chili, łyżeczka tartego imbiru, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki słodkiego sosu...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Krewetki z sosem chili

    Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Całość smaż kilka minut. Następnie wlej sos sojowy, sos chili i sos śliwkowy. Wymieszaj i dolej bulion. Wszystko razem gotuj około 10 minut, wrzuć krewetki i chwilę podduś w sosie. Pod koniec dodaj szczypiorek. Zobacz także:

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Żeberka „palce lizać” z brzoskwiniowym sosem BBQ

    ...brzoskwinie do dużego garnka razem z sokiem, który wydzielił się podczas pieczenia. Dodaj cebulę, czosnek, imbir, ocet, miód, bourbon, paprykę, sól i proszek z wędzonych papryczek chili i doprowadź do(...) lepiej wchłonięta i poprawi się konsystencja mięsa, które łatwiej odejdzie od kości. Wymieszaj cukier, musztardę, kmin, paprykę, sól, pieprz i chili w proszku, by zrobić suchą marynatę. Natrzyj...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...