• Informacje na temat:

    sos z orzechów ziemnych

Przepisy na temat: sos z orzechów ziemnych
  • Karmelowe pierożki z orzechami

    W aromatycznym sosie.

  • Sos z orzechów ziemnych

  • Orzech twardy do zgryzienia

    Niewielka ilość orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie w nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na układ krwionośny. Ponadto ich spożywanie zapobiega atakom serca i zmniejsza stężenie(...) których warto sięgać po ten smakołyk, mają jednak orzechy jedną wadę - są wysokokaloryczne, dla przykładu: 100 g orzechów włoskich dostarcza ok. 670 kcal, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Co to...

  • Tajski kurczak w przecudownym sosie z masła orzechowego.

  • Przepis na pyszne ryżowe placuszki.

    To znakomita alternatywa dla kotletów z mięsa czy ryby. Ryżowo- warzywne frykasy z dodatkiem orzechów przygotujesz w niecałe pół godziny!

  • W orginale Rafał Targosz przyrządza tartę z orzechami włoskimi......to jest moja wersja :)

  • Dietetyczna awanturka

    Sposób przygotowania 1/ Sos: masło orzechowe wymieszaj z sokiem z cytryny i z oliwą. Jeśli sos jest za gęsty, dolej łyżkę wody. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę pieprzu. Jeszcze raz wymieszaj i odstaw. Jeśli nie masz gotowego masła orzechowego, możesz wykorzystać nasz błyskawiczny przepis: zmiksuj 1/2 szkl. orzechów ziemnych (prażonych, bez soli) na gładką masę. Jeśli lubisz...

  • Spaghetti z surowego ogórka z sosem orzechowym

  • Makaron z zielonymi jarzynami

    Sposób przygotowania 1. Sos: jogurt wymieszaj z octem, parmezanem i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą. Odstaw do lodówki. Zamiast sosu jogurtowego możesz też przygotować pesto na bazie czerwonego pieprzu: łyżeczkę pieprzu z zalewy zmiksuj z listkami świeżej bazylii, natki pietruszki oraz selera, ząbkiem czosnku i łyżką niesolonych orzechów ziemnych. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i trzymaj...

  • Słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D

Artykuły na temat: sos z orzechów ziemnych
  • Filet ze śledzia na musie z orzeszków ziemnych

    ...1.Zaczynamy od przygotowania musu orzeszkowego. Solidną garść orzeszków ziemnych rozdrabniamy. Można to zrobić siekając orzeszki nożem, rozbijając tłuczkiem do mięsa przez ściereczkę. Ja użyłam tarki do orzechów o dużych oczkach. Orzeszkiprażymy na suchej patelni. Kiedy poczujemy wyraźny orzechowy zapach dokładamy łyżkę masła, mieszamy, aż masłosię roztopi. W 100 g śmietany roztrzepujemyjedno...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Śledziowe kotleciki z puree buraczanym i pikantnym sosem

    Słodko, pikantnie... Smak śledzia podkręca pikanteria chili i dopełnia smak orzechów i słodycz buraka. Idealne połączenie na pozór nie koniecznie pasujących do siebie smaków.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Śledziowe kotleciki z puree buraczanym i pikantnym sosem

    Słodko, pikantnie... Smak śledzia podkręca pikanteria chili i dopełnia smak orzechów i słodycz buraka. Idealne połączenie na pozór nie koniecznie pasujących do siebie smaków.

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Masło orzechowe i jego właściwości

    Wyrabia się je z orzeszków ziemnych. Ten klasyczny składnik kuchni amerykańskiej został wymyślony w XIX w. przez lekarza Johna Harveya Kellogga – tego samego, któremu zawdzięczamy płatki kukurydziane.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Udany połów

    ...czosnku drobno posiekane, 1 łyżeczka świeżego startego imbiru, 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej, olej roślinny, 140 g łuskanych orzechów ziemnych w skórkach, 1 łyżka drobnego cukru Do podania: cząstki(...) na proszek. Połącz kumin z sokiem z limonek i olejem z pestek winogron. Sosem polej sałatkę. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i smaż po 4 ryby jednocześnie 3-5 minut z każdej strony. Muszą mieć...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...