• Informacje na temat:

    sos z orzechów włoskich

Przepisy na temat: sos z orzechów włoskich
Artykuły na temat: sos z orzechów włoskich
  • Karp z orzechami

    Ryba: 2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka) 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Sos bakaliowy: 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów w słupkach 2 łyżki miodu 50 ml wytrawnego białego wina(...) gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby). Sos bakaliowy: Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Orzechy włoskie

    ...ser pleśniowy i dużą porcję orzechów. Skrop dressingiem, podawaj z grzankami. Możesz też zrobić orzechową pastę do grzanek. Do blendera wsyp po pół kubka orzechów włoskich, pokrojonych oliwek, garść(...) włoskie dodaje się do sałatek, kompozycji serowych, makaronów, pizzy, drobiu, a nawet do owoców morza. Wraz z makaronem Zacznij od posiekania orzechów. Podsmaż je z rozgrzanym masłem. Do orzechów...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Roladki śledziowe faszerowane pesto z orzechów włoskich podawane na chipsie jabłkowym z sosem holend

    Roladki śledziowe faszerowane pesto z orzechów włoskich podawane na chipsie jabłkowym z sosem holenderskim z miodową nutką to delikatna i prosta w przygotowaniu przystawka idealnie łącząca słodkie i kwaskowe smaki z wyrazistym smakiem ryby.

  • Duże emocje towarzyszyły „Pojedynkowi Kulinarnemu", który zorganizowała restauracja Trattoria Soprano 24 września. Byliśmy tam! Przedstawiamy relację z tego wydarzenia. Do walki na najlepszą pizzę, w samo południe stanęli autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, www.poracoszjesc.pl, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Przed pojedynkiem Pizzer przeprowadził dla uczestników szkolenie z...

  • Zielona sałatka z sosem winegret i niebieskim serem

    Składniki: 100 g prażonych orzechów włoskich Świeża bazylia 50 g rukoli 50 g sałata lodowa Seler naciowy 3 łyżki sosu winegret 60 g sera z niebieską pleśnią Wymieszaj sałatę z rukolą. Pokrój seler i dodaj do sałatki. Dodaj rozdrobnione orzechy. Dodaj sos winegret. Wymieszaj. Dodaj ser i bazylię.  

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Sos z pulpetami w chlebie

    Bochenek stanowi naczynie dla jednej osoby, więc musi być jak najmniejszy. Można go oczywiście zjeść razem z sosem.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...