• Informacje na temat:

    sos z octem balsamicznym do sałaty

Przepisy na temat: sos z octem balsamicznym do sałaty
  • Bakłażany w sosie sezamowo-jogurtowym

    Składniki: 1 duży bakłażan (450 g) Sól 1 chili 125 g jogurtu naturalnego 1 łyżka pasty sezamowej (tahin) Pieprz Sok z cytryny Główka sałaty rzymskiej 1-2 gałązki szałwii 1 czerwona cebula(...) pieprzem. Sałatę potargać zmieszać z krążkami cebuli, skropić winegretem. Bakłażany podawać z sałatką. Osobno serwować sos.

  • Pomysł na tę sałatkę powstał w mojej głowie na 15 minut przed przyjazdem gości. A to z tego względu, że sałaty do obiadu było po prostu zbyt mało.

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Zdecydowany smak i aromat. Pewnie ameryki nie odkryłam, ale połączenie składników zadowala moje podniebienie w zupełności :) Polecam

  • Sałatka z kurczakiem

    Składniki na 4 porcje: 7-8 łyżek białego octu balsamicznego, 1 cebula, 1-1,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy, pieprz, 2-3 łyżki oleju, sól, 4 filety z kurczaka, rukola, 2 sałaty rzymskie, 6 gałązek bazylii, 25 dag pomidorków koktajlowych, 15 dag pieczarek, 7,5 dag czarnych oliwek.

  • Kluczem w tym deserze jest dobrej jakości ocet balsamiczny. Powinien być ciemny, gęsty i zawiesisty.

  • Surówka z dodatkiem stokrotek

    ...składników: 1 średnia główka sałaty (najlepiej masłowej, o delikatnych liściach), 10 rzodkiewek, 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku (bądź cebuli dymki), 1 łyżka posiekanych liści i koszyczków kwiatowych stokrotek, 2 łyżki posiekanych młodych liści mniszka lekarskiego, 1 pomidor, sos winegret (sok z cytryny lub ocet balsamiczny, olej albo oliwa, miód pszczeli, sól i pieprz). Autor podaje sposób...

  • Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem...

  • Letnia sałatka z grillowanymi warzywami i krewetkami

    .... Doprawić solą. Ocet zmieszać z musztardą i 3 łyżkami oleju. Doprawić solą pieprzem i cukrem. Warzywa wymieszać z krewetkami, dodać pokrojony miąższ z awokado, polać sosem.

  • Odmiana tradycyjnej śmietany. Sałata smakuje z tym sosem rewelacyjnie.

Artykuły na temat: sos z octem balsamicznym do sałaty
  • Na słodko czy na ostro?

    ...czy mascarpone. Sałatki czy inne pikantne dania truskawkowe najlepiej doprawiać octem balsamicznym czy winegretem z odrobiną miodu. Można posypać prażonymi orzechami, pestkami dyni czy słonecznika(...) w roli głównej jest niezliczona ilość. Ale możemy również stworzyć z nimi sporo wytrawnych dań. Są idealnym składnikiem sałatek. Najprostszy wariant - dodajmy pokrojone połówki do sałaty ze śmietaną...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Sezon na sałatę

    ...!  Sałatę jemy i na zimno, i na ciepło. Świeżą możemy skropić jedynie oliwą czy octem balsamicznym, sokiem z cytryny, śmietaną lub jogurtem i dodać sól, pieprz, zioła. Możemy komponować z niej różne sałatki(...) dodajemy sos, to w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. W przeciwnym razie liście zmiękną. Sałatę możemy krótko dusić, np. na oliwie z oliwek czy maśle, z czosnkiem, koperkiem. Duże liście sałaty...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Spaghetti z oliwkami i rukolą

    Przygotowanie: Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Umyć rukolę, listki sałaty osuszyć, porwać na kawałeczki. Do miseczki włożyć pomidory, oliwki, rukolę i bazylię. Skropić je oliwą oraz octem balsamicznym. Posypać solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Przemieszać i odstawić na bok, by smaki przeniknęły się. 2W garnku...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Upały? Nie ma jak sałata!

    ...pokroić w plasterki. Przekroić granat, wydobyć z niego nasiona, nie gniotąc ich. 2. Ukręcić sos z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem  papierowym, oderwać listki  od łodyg, drobno posiekać.  Połączyć natkę z sosem. 3. Ser pokruszyć. W dużej misce ułożyć umyte  i osuszone liście sałaty, kawałki  gruszek i orzechy, polać...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sałatka ze szpinaku i truskawek

    Liście szpinaku przebierz, umyj i osusz. Truskawki opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Konfiturę zmiksuj, dopraw do smaku octem balsamicznym. Na dnie miski rozsmaruj jogurt. Na jogurcie rozłóż warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na nim plasterki mozzarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Ponownie ułóż warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Polej sosem z konfitury i octu balsamicznego...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...