• Informacje na temat:

    sos z maślanką

Przepisy na temat: sos z maślanką
  • Ranch dressing - najpopularniejszy sos Ameryki

    Podawany jest jako sos sałatkowy albo dodatek do warzyw, serwowanych jako przekąska. Ranch dressing stał się jednym z najpopularniejszych sosów Ameryki - w 2017 roku 40 proc. Amerykanów przyznało, że to ich ulubiony dressing.

  • Pyszne ciasto z maślanką, które zawsze się udaje. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia.

  • Pizza z kurkami i sosem śmietanowym

    Crème fraîche przygotuj dzień wcześniej: śmietanę wymieszaj z maślanką, przelej do szklanego słoika, zamknij go, wstrząśnij i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i zeszklij szalotkę. Dodaj kurki i smaż przez kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: crème fraîche wymieszaj z natką, szczypiorkiem, koperkiem i czosnkiem, dopraw solą...

  • Już od dawna, wręcz marzyliśmy o takim obiedzie, więc popełniliśmy. Uwielbiamy takie dania, szczególnie wtedy, gdy nie chce się nic robić, nawet robienie nic bardzo męczy :P Do tego można jeszcze podać jajko sadzone lub w koszulce. Iście boska strawa ;)

  • Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

    Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym to danie, które zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masełka i cytryny będzie idealną propozycją na obiad dla dwojga.

  • Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko! Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia.

  • Warzywa smażone w cieście

    Cebulowe kąski Sposób przygotowania 1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Włóż je do miseczki. Zalej maślanką i odstaw na 30 minut.  2. W tym czasie mąkę przesiej do miseczki. Zrób(...) z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z sosem czosnkowym. 

  • Sernik bardzo winny z maślanką i powidłami. Sernik z bezą i polewą, wyszedł bardzo dobry.

Artykuły na temat: sos z maślanką
  • Co jeść, aby zęby były mocne i białe

    Najlepiej wchłania się on z witaminą D, która znajduje się w tłustych rybach, np. w łososiu i makreli. Ryzyko rozwoju próchnicy zmniejsza również marchew, brokuły i zielona herbata. Natomiast(...) lub 2 kromki ciemnego pieczywa z serem żółtym i pomidorem, kawa z mlekiem. Drugie śniadanie Sałatka z ryżu, ogórka i pomidora z sosem winegret, woda lub jogurt naturalny z jabłkiem. Obiad Zupa...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Makaronowe rozmaitości

    Znudził ci się makaron z sosem? Wypróbuj nasze pomysłowe dania.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • 10 zastosowań cytryny, o których nie miałaś pojęcia

    Aromatyczne cytryny można znaleźć w każdym sklepie. Chętnie używamy ich w kuchni - to doskonały dodatek do herbaty, świetny składnik ciast, sosów i innych dań. Cytryna ma też sporo zastosowań w gospodarstwie domowym, kosmetyce i medycynie naturalnej. Oto niektóre z nich.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Dziś ryby mają głos!

    Pieczona w sosie z warzywami lub z patelni... Tak przyrządzoną rybę lubimy najbardziej.

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...