• Informacje na temat:

    sos z maka do poledwicy

Przepisy na temat: sos z maka do poledwicy
  • 4 domowe pizze

    Z szynką i listkami mniszka Składniki: 1 pęczek oraz kilka kwiatów mniszka lekarskiego 10 dag szynki dojrzewającej (ew. polędwicy łososiowej) 15 dag sera mozzarella 10 dag parmezanu 2-3 łyżeczki suszonego tymianku mąka do oprószenia stolnicy Przygotowanie: 1.Przygotuj ciasto oraz sos pomidorowy według przepisu podstawowego. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na...

  • Gęsty i smaczny

  • Polędwiczki z pieczarkami

    ...ziela angielskiego Sos: mała cebula łyżeczka mąki 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów liść  laurowy 3 ziarna ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki Przygotowanie: 1. Polędwice rozetnij wzdłuż, rozbij (ścinki polędwicy – 2 łyżki – zostaw na sos). Oprósz solą i pieprzem. 2. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory i czosnek, ser, wymieszaj...

  • Pyszny sos do lodów, ciast i innych smakołyków... Już nie bedziesz kupować gotowego, jesli wypróbujesz ten przepis. Mozna zrobic też z malin, jeżyn lub leśny, jeśli dodasz wszystkie te owoce. :)

  • Marynowane kąski wołowe

    Przygotowanie: Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Trochę kolendry odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Sos sojowy wymieszać z imbirem i kolendrą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą(...) skórki. Chili pokroić w krążki. Wszystko zmieszać z pozostałym sosem sojowym. Mieszankę ciasta na pizzę wsypać do miski i dodać 125 ml letniej wody. Do robota kuchennego założyć końcówki do ciasta...

  • nie ma jak prawdziwy steczek...raz na jakiś czas oczywiście ;-) bo to bardzo wyrafinowane mięso i do tanich nie należy niestety...ale jest boskie w smaku...przeze mnie potraktowane dodatkowo wiśniowym balsamico ;-)

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ..., z płatkami parmezanu, czasem też z dodatkiem kaparów, rucoli lub świeżego oregano. Doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Warto też skosztować carpaccio z ryb np. ze świeżego łososia(...) najbardziej tradycyjne to kluseczki ziemniaczane podobne do polskich kopytek. Świetnie pasują jako dodatek do mięs, a zapiekane z włoskimi sosami tworzą wspaniałe danie. Polecam sos truflowy! Gnocchi...

  • Sprawdzony przepis na "Szaszłyk z polędwicy"

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...makaron spaghetti. Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem. Czas przygotowania 25 minut Propozycja 8. Lasagne Składniki na 6 porcji(...) z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby. Wypróbuj również przepis na indyka w sosie koperkowym! Propozycja 2. Ryż na szybko...

  • Przedstawiam dziś wspaniały pomysł na zagospodarowanie zbywającej nam wędliny.

Artykuły na temat: sos z maka do poledwicy
  • Zimny makaron udon z sosem dipowym dashi

    Przygotowanie: od 30 minut do 1 godziny. Gotowanie: od 30 minut do 1 godziny 4 porcje Składniki: Makaron udon · 300 g mąki pszennej · 140 ml wody · 1 łyżeczka soli · kostki lodu · 1 blok(...) przygotowania: Makaron udon Używając robota kuchennego wyrabiaj mąkę, wodę i sól przez 2 minuty. Następnie wyjmij ciasto z robota, uformuj kulę i wsadź do plastikowej torebki na 30 minut. Wołowina...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Wołowina na stole!

    ...oliwie mięso, mieszając. Dodać warzywa i grzyby, imbir oraz czosnek, dusić kilka minut, ciągle mieszając. Mięso polać sosem sojowym i sherry, chwilę dusić. Podawać z makaronem sojowym albo ryżem(...) z pokrywą. Polędwicę piec w temperaturze 200ºC około 90 minut, obracając i podlewając wrzątkiem lub sosem. Kwadrans przed końcem pieczenia polać winem. Umytą i pozbawioną nasion paprykę pokroić...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Nie nasze gulasze

    .... Ma tym samym tłuszczu podsmaż pieczarki. Zalej bulionem, zagotuj, przelej do mięsa. Dodaj przypraw, sherry, koncentrat pomidorowy, musztardę oraz sos worcester. Przykryj duś na małym ogniu ok. 40 min(...) zagęścić. Najlepiej smakuje z makaronem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 3 zł.  Ratatouille - prowansalski gulasz warzywny Składniki: 1 cukinia, 1 mały bakłażan...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Rolady i roladki

    ...lodówki. Włóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej bulion. Piecz pod przykryciem ok. 90 minut w temperaturze 180°C od czasu do czasu polewając sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę(...) rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso,  piecz około 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 30 min, często skrapiając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Upieczone mięso...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Wołowina po burgundzku i nie tylko

    ...oczkach. Mleko zagotuj. Kiedy mleko zawrze, dodaj do niego starty ser i gotuj, stale mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Zestaw sos z ognia, dodaj marynowany pieprz i dwie łyżki(...) aluminiową, żeby soki pozostały w mięsie. Steki podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami, np. brukselką Pikantne burgery Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonej wołowiny...

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. „Figę z makiem!" Tak odpowiadał mój dziadek, kiedy zasypywaliśmy go pytaniami, co dobrego przywiózł nam z podróży... Figi jednak nigdy nie było, zastępowały ją inne cuda, i dopiero dużo, dużo później poznałem jej smak...   Tam gdzie rosną figiNajpierw jednak, musiałem się dowiedzieć, czy figi istnieją naprawdę, czy są tylko...