• Informacje na temat:

    sos z łopatki wieprzowej

Przepisy na temat: sos z łopatki wieprzowej
  • Wieprzowina w piwie

    Składniki: 80 dag szynki wieprzowej (łopatki lub schabu) 1 łyżeczka kminku 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 300 ml piwa 2-3 kromki razowego(...). Dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Całość zalej piwem. 3. Obsmażone mięso wieprzowe włóż do większego rondla lub garnka z grubym dnem. Zalej piwnym sosem z cebulą. Duś na średnim...

  • Tradycyjny sos mięsny z łopatki wieprzowej, pyszny, aromatyczny, świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi oraz surówką.

  • Gulasz jesienny

    Składniki: - 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej, - zielona i żółta papryka, - 30 dag prawdziwków lub podgrzybków, - 2 łyżki musztardy, - łyżka mąki, - 2 szklanki bulionu, - łyżka sosu(...) porcjami smaż mięso. Przekładaj do rondla. Następnie podsmaż grzyby. Oprósz mąką zasmaż, przełóż do mięsa. Podlej bulionem. Dodaj paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy i sos worcester oraz tymianek...

  • W moim domu najczęstszą potrawą jaką gotuję to gulasz. Uwielbiam go, bo wystarczy tylko dodać inne warzywo lub zmienić przyprawę i mamy nową wersję. Ja robię gulasz z różnych rodzai mięsa dziś padło na łopatkę, ale moim ulubionym jest gulasz z karkówki. Bardzo aromatyczna potrawa, ja staram się dodawać do niego dużo warzyw. Świeżych przypraw, ale jak nie macie to przyprawy zastępujemy suszonymi i jest wtedy wychodzi równie pyszny.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...2: ●3 rzodkiewki ●1/2 ogórka ●4 pomidorki koktajl. ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster wędz. łososia ●cytryna ●oliwki ●koperek; farsz 4: ●1/3 szkl. kukurydzy z puszki ●ogórek kiszony ●1/2 papryki ●koperek Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Część (6) przekrój wzdłuż na pół, a części (8) odkrój czubki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj z majonezem. Pokrój łososia na...

  • pyszny sos który można podać z ziemniakami, makaronem czy kluskami ślaskimi. PYCHOTKA

  • Mięsko miękkie, rozpływające się w ustach.

  • Tradycyjny gulasz wieprzowy, aromatyczny i bardzo smaczny.

  • Gulasz wyszedł przepyszny,polecam wypróbować w mojej wersji.

  • W poszukiwaniu idealnych szaszłyków sięgnęłam po mięso z łopatki wieprzowej. I co? To jedne z lepszych szaszłyków jakie udało mi się zrobić:). Dzięki długiemu pieczeniu w rękawie są miękkie i kruche.

Artykuły na temat: sos z łopatki wieprzowej
  • Niedzielne mięso duszone

    Miękkie, soczyste, z aromatycznym sosem - jednym słowem: mięso duszone! Nasze trzy oryginalne receptury na drób, mięso królicze i wieprzowe obiecują rozkosze podniebienia.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Kluski polskie

    ...śliwkowym. Kluski śląskie z gulaszem Składniki na 4 porcje: Na kluski: 1 kg obranych ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, szczypta soli. Na gulasz: 50 dag łopatki wieprzowej, 2-3 łyżki oleju(...)Leniwe Składniki na 2-3 porcje: Na kluski: 40 dag twarogu tłustego lub półtłustego, 2 jajka, 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, sól, masło, bułka tarta. Na sos...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Dwa w jednym

    ...zrumieni, wyjmij z piekarnika i podawaj. Wieprzowina z grzybami w sosie sojowym (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny Poziom trudności: Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej(...). Kokosowe curry z wołowiną (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: Składniki: 1 kg łopatki wołowej pokrojonej na mniejsze kawałki, 2 łyżki tajskiej żółtej pasty curry...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Andrzej Zieliński: Gram, ale nie tańczę

    ...jagnięca pieczona w niskiej temperaturze przez kilka godzin. Ze świeżym rozmarynem i czosnkiem. Raz w poczekalni u dentysty wyrwałem z gazety przepis na roladę z łopatki wieprzowej z kasztanami. Dodam na(...) ogórki, dymka i sos z papryki gochugaru. Na sąsiedniej uliczce jest Corea House, mają znakomite gotowe rzeczy, kupiłem u nich dwie książki i gotuję. A tę paprykę to się też dodaje do kimchi. Nigdy...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Historia pewnej bułki

    ..., 1,5 kg szynki lub łopatki wieprzowej Na marynatę: 2 łyżki octu jabłkowego, 200 g cukru trzcinowego, 75 ml wytrawnego cydru, 1 łyżeczka musztardy dijon oraz musztarda do podania Na sałatkę: 500 g poszatkowanej białej kapusty, 1 szklanka posiekanej bazylii, 1 twarde jabłko obrane i pokrojone w cienkie paski Na sos: 250 g sosu aioli, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 cebulki szalotki drobno...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...