• Informacje na temat:

    sos z kurek mrozonych

Przepisy na temat: sos z kurek mrozonych
  • Zielone knedle z kurkami

    ...czosnku 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki pszennej 3 jajka 15 dag żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz  Sos: 25 dag kurek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl(...) mleko i śmietanę. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Wrzuć kurki i natkę, gotuj 10 minut. Polej gorące knedle.Zamiast kurek: Kurki możesz zastąpić plasterkami podsmażonych boczniaków lub pieczarek. Czas...

  • Pyszny sos ze świeżych kurek prosto z lasu.

  • Medaliony w sosie grzybowym

    ...tymiankiem.  4. Zamarynowane kawałki polędwicy lekko rozgnieć dłonią. Obwiąż sznureczkiem. Posyp solą oraz pieprzem. Piecz 20-25 minut w temp. 180°C. Przed podaniem kotlety polej sosem grzybowym...

  • Inny pomysł na polędwiczki . Super połączenie. Polecam spróbować.

  • Sałatka grzybowa

    Składniki na 6 porcji: - 2 dag suszonych borowików, - 1/4 szklanki letniej wody, - 25 dag kurek (mrożonych lub sterylizowanych), - 20 dag pieczarek, - 2 łyżki masła, - sól, pieprz, - pęczek(...) borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. 2. Odciąć szczypior od dymki, a białe cebulki pokroić w talarki. Przygotować sos...

  • Smaczny pomysł na "Pierogi w sosie z kurek"

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...) i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka...

  • Propozycja na smakowity i pożywny krem z suszonych kurek z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy grzybów. Krem można podawać z ulubionymi dodatkami lub serwować jako dodatek do gołąbków, mięs lub pierożków.

  • Pyszności na talerzu.

  • pyszny smak grzybów przypomni Ci letnie i jesienne wyprawy do lasów pełnych ....kurek:)

Artykuły na temat: sos z kurek mrozonych
  • Księga smaków: Kurki

    Najczęściej używa się ich w różnego rodzaju sosach i kremach. Dodawane są do jajecznicy, mogą też stanowić wyśmienite nadzienie do pierogów i naleśników. Smakują wyśmienicie, zawierają dużo wody(...). Kwaśną śmietanę połącz z odrobiną zupy i wlej do garnka. Dopraw i dodaj grzyby z cebulą. Z makaronem W rondlu rozgrzej masło. Wsyp 30 dag kurek i duś je z cebulą, aż woda odparuje. Ser gorgonzola...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Filety z makaronem w sosie grzybowym

    Składniki: 40 dag mrożonych kurek albo świeżych pieczarek 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 cebule 1/2 pęczka szczypiorku 40 dag makaronu grube wstążki 1 łyżka mąki pszennej 100 ml(...). Dolej wino oraz śmietanę. Gotuj 5 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Sos wymieszaj z makaronem. Podawaj z filetami z kurczaka Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem oraz startym...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Czas na kurki

    ...smażoną na oleju cebulką lub z ostrym jogurtowym sosem. Grzybowe grzanki Składniki na 2 porcje: 6 kromek bułki wrocławskiej, 15 dag kurek, cebula, szczypta cukru, 10 dag żółtego sera, oregano, olej(...)Tarta z kurkami Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 30 dag kurek, 10 dag pieczarek, 2-3 dymki ze szczypiorem, cebula, łyżka oleju, 20 dag czerwonej soczewicy, 20 ml śmietany 18 proc., rulon mrożonego...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Niedzielne mięso duszone

    Miękkie, soczyste, z aromatycznym sosem - jednym słowem: mięso duszone! Nasze trzy oryginalne receptury na drób, mięso królicze i wieprzowe obiecują rozkosze podniebienia.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Trzeba wiedzieć, jakie zbierać

    W sklepach i na targach bez problemu kupimy prawdziwki, kozaki, kurki, podgrzybki, gąski, maślaki. Warto z nich zrobić zapasy na zimę. Suszenie Cienko pokrojone grzyby suszę w elektrycznej suszarce. A potem przechowuję w papierowych lub lnianych torbach w suchym miejscu. 2-3 garście suszonych grzybów drobno mielę i w ten sposób mam przyprawę do sosów. Mrożenie W zależności od wielkości...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...