• Informacje na temat:

    sos z konserwowych pomidorów

Przepisy na temat: sos z konserwowych pomidorów
  • Linguine z sosem z tuńczyka

    Składniki: 400 g makaronu (Linguine) Sól Cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory 2 ostre papryki 1 chili Łyżka oliwy Opakowanie pomidorów krojonych (500g) 100 g czarnych(...) pomidory (świeże i konserwowe), paprykę, chili i oliwki. Dodać bulion. Gotować 5 minut. Tuńczyka osączyć, podzielić na części widelcem i dodać do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos...

  • By nic się nie zmarnowało

    Sałatki: bazą niech będzie sałata masłowa, lodowa, rzymska czy rukola. Dodaj do niej pokrojone wędliny, kukurydzę czy groszek, suszone pomidory, ogórki konserwowe. Sałatkę polej pysznym winegretem lub sosem do pizzy wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy. Frittaty: te omlety z kawałeczkami kiełbasy czy szynki i warzyw można usmażyć na patelni lub upiec w naczyniu żaroodpornym.

  • Kiedy kończy się "sezon pomidorowy" zrywam zielone pomidory: część z nich pozostawiam by dojrzały a z reszty robię pyszny zielony sos na zimę.

  • Makaron z groszkiem i brokułami

    ...i groszkiem. 2. Połącz olej, ocet winny, 3 łyżki wody, zioła prowansalskie i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Sałatkę ułóż na talerzu, polej przygotowanym sosem. Całość posyp parmezanem.

  • To nie pomyłka, nie z kiszonych tylko z konserwowych ogórków ;). Zupka jest pyszna - łagodniejsza w smaku... Super

  • Nie ma grilla bez Mosso

    ...uzyskał piękny złoty kolor. W międzyczasie podpiekaj delikatnie kromki chleba. Złóż wszystkie składniki w wyborną kanapkę i dodaj ulubiony sos - strzałem w dziesiątkę będzie sos Burgerowy np. od Mosso...

  • Pyszna, odświeżająca sałatka, która w smaku przypomina sos tatarski. Idealna sałatka na Wielkanoc, ale lubię ją robić też w ciągu roku. Serwuję ją na rodzinnych imprezach ale też biorę do pracy i wcinam na śniadanie zagryzając chrupiącą bułeczką.

  • Spaghetti po bolońsku

    ...1 puszka pomidorów suszony majeranek po 4 łyżki kukurydzy i groszku konserwowego Przygotowanie: 1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewki seler i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na(...) opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy, rozgniecione pomidory z puszki, majeranek do smaku. Sos gotuj jeszcze 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj groszek i kukurydzę...

  • Sos z fety i suszonych pomidorów

Artykuły na temat: sos z konserwowych pomidorów
  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    Przyprawy w płynie MAGGI nie trzeba nikomu przedstawiać! Ale czy wiesz, że dzięki niej podkreślisz smak nie tylko tradycyjnych zup? Przyprawa w płynie MAGGI ma zdecydowanie więcej różnorodnych zastosowań i idealnie sprawdzi się w przypadku większości naszych kulinarnych pomysłów na przykład na drugie dania! Możemy dodawać ją do sosów, potraw mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów… Możliwości...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz

    ...kulki), 1 szklanka oliwek czarnych, 1 szklanka oliwek zielonych, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami, 5 średnich ogórków konserwowych, 1 szklanka marynowanych pieczarek, 100 g płatków migdałowych, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka bazylii, oliwa do polania gotowej potrawy. Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Placki

    ..., olej Sos: 1/2 kg karkówki, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, natka pietruszki, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, olej, mąka pszenna, 2 łyżki śmietany...

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...

  • Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz

    ...kulki), 1 szklanka oliwek czarnych, 1 szklanka oliwek zielonych, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami, 5 średnich ogórków konserwowych, 1 szklanka marynowanych pieczarek, 100 g płatków migdałowych, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka bazylii, oliwa do polania gotowej potrawy. Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Jaglane oczyszczanie

    ..., kawę, napoje smakowe i z kofeiną; cukry: biały, brązowy i inne; dodatki: keczup, sos sojowy. Przykładowe dania Oto przepisy opracowane przez autora kuracji, Marka Zarembę. Sama możesz zdecydować...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...