• Informacje na temat:

    sos z kalarepą

Przepisy na temat: sos z kalarepą
  • Tatar ze śledzia z kalarepą i suszonymi śliwkami

    Sposób przygotowania Płaty śledziowe moczymy przez około 2 godziny. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w kostkę. Płaty śledziowe również kroimy w kostkę lub duże kwadraty, a szczypiorek siekamy. Sałatkę można podać na dwa sposoby: składniki można ułożyć warstwami, a na wierzch dodać sos tatarski lub też wymieszać wszystkie składniki. 

  • Smaczny pomysł na "Przekładaniec z kalarepą"

  • Zupa cykoriowa z kalarepą

    ...gładko. Zupę przypraw do smaku sosem sojowym i gałką muszkatołową. Podawaj z grzankami.  

  • soczysta, świeża i sycąca :) bardzo fit, idealna w diecie lekkostrawnej, dla tych, którzy nie bardzo mogą jeść cebulę... przepis jest bez sosu :)

  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    Sposób przygotowania Najpierw przygotowuję świeżą pastę curry. Obieram czosnek, imbir ze skórki, usuwam z papryczki pestki a trawę cytrynową rozgniatam...

  • Sprawdzony przepis na "Sałatka z kalarepą i rzodkiewką"

  • Lekka zupa brokułowa z białą kaszą gryczaną

    ...1 ząbek czosnku sól, pieprz sos sojowy do smaku 1/2 szklanki śmietany 18 proc. posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa ugotuj w 2 litrach wody. Dopraw do smaku czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami, zblenduj. Śmietanę wymieszaj w garnuszku z łyżką gorącej zupy. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez...

  • Wypróbowany przepis na "Odświeżająca sałatka z kalarepą"

  • Lekka zupa brokułowa z białą kaszą gryczaną

    ...1 ząbek czosnku sól, pieprz sos sojowy do smaku 1/2 szklanki śmietany 18 proc. posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa ugotuj w 2 litrach wody. Dopraw do smaku czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami, zblenduj. Śmietanę wymieszaj w garnuszku z łyżką gorącej zupy. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez...

  • Pyszna surówka, która idealnie pasuje do potraw mięsnych ale także sprawdzi się jako sałatka na mały głód:)

Artykuły na temat: sos z kalarepą
  • Księga smaków: Kalarepa

    Kuzynka kapusty to warzywo uniwersalne: można ją zapiekać, gotować, dusić lub grillować, podawać jako danie główne lub dodatek do zup, sosów i surówek. A nawet faszerować... Najpopularniejsza odmiana(...) chili. Plastry kalarepy maczaj w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Potem kładź na rozgrzaną patelnię i smaż na rumiano z obu stron. Podawaj np. ze słodkim sosem chili. Pyszna zupa krem Odetnij...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Wielka księga smaków: Kalarepa

    Jest warzywem wszechstronnym: możesz ją zapiekać, gotować, dusić lub grillować. Podawać jako danie główne lub dodatek do zup, sosów, sałatek oraz surówek. Najpopularniejsza odmiana kalarepki ma kolor jasnozielony, ale występuje też w barwie intensywnie zielonej i niebieskofioletowej. Zielone odmiany są delikatne w smaku. Po obraniu można jeść je na surowo, świetnie komponują się też w sałatkach...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Jedz kalarepę

    .... Wyciągnij, a po chwili każdy plaster obtocz dwukrotnie w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor, podawaj z sałatą i sosami. Kalarepkę pokrojoną w paluszki można też zanurzyć w cieście naleśnikowym(...) paski, potem duś w mleku kokosowym z sosem sojowym. Możesz ją też poddusić w rondlu. Dodaj margarynę i ciut wody, przypraw solą, cukrem i przyprawą warzywną. Zrób zasmażkę z mąki, masła i odrobiny...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kotlety w warzywno-owocowym sosie

    ...z jabłkiem, porem i cebulą krótko podsmażamy na maśle, dodajemy 150 ml cydru, dusimy. Dodajemy pozostałe warzywa, chwilę gotujemy. Zaprawiamy mąką i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim mięso i podajemy...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Szaszłyki z cukinii, brokułu i papryki

    ...czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy, aby dobrze nim nasiąkły. 3. Warzywa nadziewamy na patyczki szaszłykowe. Pieczemy na grillu, uważając, aby za bardzo nie zbliżać ich do żaru - powinny dobrze się zgrillować nie tylko na zewnątrz, ale również w środku. 4. Szaszłyki podajemy prosto z grilla ze schłodzonym sosem jogurtowo...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

Wideo na temat: sos z kalarepą
  • Kiełbaski z grilla na cztery sposoby według Andrzeja Polana

    Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby: na kiju, z patelni, z ziemniakami i sosem z rzodkiewki oraz z papryką i kalarepą.