• Informacje na temat:

    sos z indyka i curry

Przepisy na temat: sos z indyka i curry
  • Indyk curry

    Sposób przygotowania 1. Filety z indyka pokrój w paski. Skrop olejem, posyp solą, pieprzem, kurkumą i curry. Odstaw na kilka godzin. Podsmaż posiekaną papryczkę chilli, cebulę, starty na tarce imbir oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.  2. Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Wlej sos sojowy, sos rybny, mleko kokosowe, śmietanę oraz sok i startą skórkę z limonki. Przypraw. Dodaj...

  • Przepis wart wypróbowania: "Curry z indyka"

  • Soczysty indyk z sosem kiwi

    ...cebulę. Oprósz curry, krótko przesmaż. Kiwi obierz, trzy sztuki zmiksuj z marmoladą morelową. Wymieszaj  z usmażoną cebulą. Czwarte kiwi pokrój w kostkę i zmieszaj z owocowym piure. Odstaw w chłodne(...). 10 min. Zdejmij. Od razu podawaj ze schłodzonym sosem owocowym.  Udekoruj plasterkami kiwi.

  • błyskawiczne danie, które smakuje nawet największym niedakom

  • Kolorowa sałatka z piersią z indyka

    Składniki: Sałatka: 30 dag piersi z indyka sałata dekoracyjna 2 pomidory żółta papryka świeży ogórek cebula dymka Marynata: 3 łyżki oleju  słodka papryka curry kurkuma sól pieprz Sos: cytryna 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka musztardy pół łyżeczki miodu sól pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z indyka pokrój w kostkę. Z podanych składników przygotuj...

  • Wypróbowany przepis na "Curry z indyka"

  • Indyk z cytryną

    ...szafranu. Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, dodaj ryż, curry i drobno pokrojone suszone pomidory. Przypraw do smaku solą i pieprzem, smaż 5 minut. 2. Farsz układaj wzdłuż(...), w temperaturze 180°C . Powstały sos wymieszaj z odrobiną śmietany. Mięso udekoruj paprykami, polej sosem.

  • Proste i smaczne mięsko na obiad.

  • Indyk i ogórki w curry - przysłała Serafina

    Czas przyrządzania: 40 minut; ilość porcji: 4; kaloryczność 1 porcji: 473 kcal; składniki: 1 kg ogórków (świeżych, ale nieszklarniowych - gruntowych i dużych); 50 dkg cebul szalotek; 50 dkg piersi z indyka; 6 łyżek oleju; 1 limetka; 10 dkg płatków owsianych; 1 łyżka curry; 2 łyżki sezamu; 1 łyżka cukru; 1 łyżka sosu sojowego; sól...

  • Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka w sosie curry"

Artykuły na temat: sos z indyka i curry
  • Sałatka z awokado z mięsem z indyka

    Przygotowanie: Pierś indyka oczyść i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj pastę curry oraz sos rybny i ostrygowy. Do pikantnej mieszanki dołóż mięso i dokładnie wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i obsmaż na nim kawałki indyka. Przygotuj sos do awokado. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Do miseczki wyciśnij sok z dwóch limonek. Wsyp...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Sznycle w kokosowej panierce

    Pierś z indyka poleca się w dietach odchudzających. 200 g piersi (bez dodatków) to tylko 160 kcal. I dobre źródło selenu, który odpowiada za tempo przemiany materii.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    Pomogą w tym zielona herbata i szałwia, uznane ostatnio za wybitnie skuteczne w profilaktyce tej choroby. Potrzebujesz też kwasów omega-3 (oleje roślinne, tłuste ryby), należy zaś wystrzegać się tłuszczów nasyconych (masła, tłustego nabiału i wieprzowiny). Ważne są witaminy z grupy B, kluczowe dla układu nerwowego (zielone warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo). Polub przyprawy curry i kurkumę...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Z kokosową nutą

    Kokosowe wiórki wzbogacą smak sosów. Można w nich także panierować mięso.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wiosenne dietetyczne obiady

    ...naturalnego, 2 łyżki przyprawy curry, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: Indyka umyj, wysusz i pokrój w średnią kostkę, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem a następnie usmaż na oliwie. Ananasa obierz i pokrój w cząstki wielości podobnej do indyka. Kaszę pęczak ugotuj. Pietruszkę umyj, osusz i pokrój. Z jogurtu naturalnego, łyżki oliwy, soli i curry zrób sos. Połącz kaszę, indyka...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...