• Informacje na temat:

    sos z grzybow ze sloika

Przepisy na temat: sos z grzybow ze sloika
  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Chrupiąca surówka, którą możemy przechowywać w słoiku nawet 3 tygodnie!

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Bardzo smaczny sos, równie dobry jak ten pewnej znanej marki, a nawet lepszy, bo wiemy, co "siedzi" w słoikach!

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...polskim wielkanocnym stole muszą pojawić się kurze jajka ugotowane na twardo. Bez względu na to, czy podane zostaną saute czy w galarecie, powinien towarzyszyć im pyszny sos. Szczególnie dobrze wiedzą o tym mieszkańcy Śląska, którzy lubią, jak ich dania podlane są smakowitym sosem. Do jajek najczęściej podają sos musztardowy na bazie bulionu, czosnku i oczywiście musztardy. Chętnie jadana w towarzystwie...

  • Przepyszny sos słodko - kwaśny a'la Uncle Ben's. Polecam

  • Wielkanocne jajka

    ...z wywarem grzybowym. Obydwa ostudź, wyjmij mięso, warzywa, ziarna ziela i grzyby. 2. Do wywaru grzybowego dodaj 1 łyżkę octu, 2 łyżki żelatyny i dokładnie wymieszaj. Wywar wlej na dno np. kieliszków do jajek. Odstaw do zastygnięcia. Po tym czasie przygotuj galaretkę z kurczaka: do bulionu dodaj 3 łyżki żelatyny i 1,5 łyżki octu. Umieść w kieliszkach z galaretką grzybową, obrane przepiórcze jaja...

  • To trzeba spróbować...fantastyczny smak,mięso do pieczywa lub po małym doprawieniu gotowy sos do obiadu. Serdecznie polecam:)

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...), zrekompensuje nam się z nawiązką pod postacią nie tylko samego bigosu. Warto pokusić się przykładowo o upieczenie wytrawnej tarty z nadzieniem kapuściano-grzybowym z dodatkiem suszonych śliwek...

  • Szybkie jesienne danie - makaron z masłem i szpinakiem podany z grzybowym sosem. Najlepiej użyć tu grzybów leśnych, ale pieczarki też się sprawdzą.

Artykuły na temat: sos z grzybow ze sloika
  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...​W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem szaro i mokro, zdecydowanie bardziej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Warto zatem w tym czasie włączyć żywieniowe SOS.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki

    Zaletą pieczarek jest nie tylko ich grzybowy aromat, ale też wartości odżywcze. Są źródłem witamin: C, D, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 oraz minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza, sodu i cynku. Zawierają też związki hamujące wzrost bakterii i wzmacniające odporność. W większości składają się z wody, więc gotowane lub duszone we własnym sosie (ale nie smażone na tłuszczu) są niskokaloryczne (22

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Pięć powodów, dla których warto jeść kurki

    ...powinny ich jeść częściej niż raz w tygodniu, szczególnie w tłustych sosach. Kurkowe ABC Najwięcej zdrowych składników zawierają kapelusze. Staraj się nie myć kurek zbyt długo. Są jak gąbka, namoczone...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Jesień na stole, czyli tanie i sycące potrawy dla całej rodziny

    ...i szybkim daniem dla całej rodziny będzie makaron z sosem grzybowo-śmietanowym. Grzyby przed obraniem należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Następnie należy je pokroić i podsmażyć z cebulką...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10-12 minut. Przygotuj sos bakaliowy: zioła drobno posiekaj. Użyj patelni po rybie, podpraż na niej orzechy i migdały. Po kilku minutach dodaj białe wino, zioła, miód. Gdy wino zmniejszy swoją objętość o połowę, dodaj śmietankę, zagotuj. Upieczonego karpia podawaj z sosem bakaliowym. Przygotowania zaczynam już w październiku! Ewa Wachowicz (45 l.) jurorka...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...