• Informacje na temat:

    sos z dyni

Przepisy na temat: sos z dyni
  • Grillowana dynia na rukoli

    Sposób przygotowania 1. Sałatka: dynię umyj i wytrzyj. Obetnij twarde końcówki, przekrój na pół i wydrąż pestki. Dynię pokrój w grubsze paski. Ułóż na blaszce, wyłożonej pergaminem. Obok połóż(...). Przyprawionym olejem posmaruj z każdej strony warzywa. Piecz w 180 st. przez 30-40 minut (co ok. 10 min skrapiaj je wodą). 2. Umyj i osusz rukolę. Rozłóż ją na talerzach. W słoiku energicznie wymieszaj sos...

  • Młodą dynie można przetwarzać ze skórką

  • Gulasz z dynią

    Składniki: ●250-300 g miąższu dyni ●300-400 g piersi kurczaka ●cebula ●słodka i ostra papryka ●1,5 szklanki bulionu ●sos sojowy ●suszony lub świeży majeranek ●łyżeczka mąki ●olej do(...). 3. Miąższ dyni pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i cebuli. 4. Dopraw do smaku papryką, sosem sojowym i szczyptą pokruszonego w dłoniach (lub posiekanego) majeranku. Duś na małym ogniu, aż dynia...

  • Ostry sos z dyni i brzoskwiń

  • Makaron z mięsnym sosem

    ...wrzucić makaron, gotuj go ok. 8 minut. Sos ponownie przypraw i wymieszaj z ziołami. Makaron odcedź, osącz, wymieszaj z sosem Udekoruj resztą ziół i ew. pomidorkami.  Boloński z dynią na ostro(...). Do składników na patelni dodaj szpinak oraz pomidorki. Smaż jeszcze ok. 3 minut. Ponownie przypraw. Makaron odcedź, osącz, połącz z sosem oraz parmezanem.  Ziołowy z cukinią Sposób...

  • zdrowa wersja ketchupu, słodko - kwaśny sos, można z powodzeniem zjadać go jako dodatek do kanapek lub jako sos do makaronu

  • Spaghetti pomidorowe z dynią oraz szynką

    .... Łodygi selera oraz miąższ dyni oczyścić, warzywa drobno pokrój.  2. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dołóż szynkę, dynię, marchewkę, seler oraz mieloną wołowinę. Smaż razem chwilę na dużym płomieniu. Następnie dodaj wino oraz zmiksowane pomidory. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano oraz bazylią. Doprowadź go do wrzenia, po czym zmniejsz...

  • Ciekawe połączenie makaronu, dyni i seró

  • Dynia pieczona z cynamonem

    Pyszna przekąska z dyni...

  • Szybkie i bardzo smaczne danie. Mozna je przyrzadzic na wiele sposobów w zaleznosci od dodanych przypraw. Moja wersja jest orientalna, z kolendra i przyprawa Ras el-Hanout ( marokanska mieszanka skladajaca sie z galki muszkatolowej, suszonych platków róz, cynamonu, anyzu, kurkumy, chili, bialego pieprzu, imbiru, gozdzików, ziela angileskiego, kardamonu i alpinii) Równie dobrze smakuje wersja z papryka albo imbirem i curry lub z pietruszka, tymiankiem i majerankiem.

Artykuły na temat: sos z dyni
  • Gulasz wołowy z dynią

    Klasyka z dodatkiem dyni.

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Gulasz z dynią. Kociołek witamin

    Spożywanie dyni jest zalecane przez lekarzy. Okazuje się, że zimniejsza ryzyko powstawania wielu chorób: raka płuc, raka jelita grubego, czy raka piersi.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Szaszłyk z dynią i tofu

    Przygotowanie Zacznij od przyrządzenia marynaty: wymieszaj oliwę z oliwek, olej sezamowy, sos sojowy tamari, chili, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i wędzoną paprykę. Tofu pokrój w większe kostki i przełóż do marynaty, a następnie odstaw na co najmniej 2 godziny lub na noc do lodówki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na zmianę pomidory, pieczarki, kawałki dyni...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Dynia zapiekana z ziemniakami

    Nie wiesz, co zrobić z dyni? połącz ją z daniem, które lubisz, np. ziemniaczaną zapiekanką.

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Ekspert radzi: Dynia

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz podpowiada, jak radzić sobie z dynią w kuchni.

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

Wideo na temat: sos z dyni
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak

  • Placki z selera, zupa kokosowa i sałatka z grillowanej dyni

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" po raz pierwszy rządziła Gaja Kuroń - siostra Jana Kuronia. Podzieliła się ona swoimi ulubionymi jesiennymi przepisami. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: zupa kokosowa z kurczakiem i czerwonym curry, placki z selera z sosem ziołowym oraz sałatka z grillowanej dyni i gruszki z serem kozim. (DDTVN/X-news)