• Informacje na temat:

    sos z czarnej porzeczki do mięsa

Przepisy na temat: sos z czarnej porzeczki do mięsa
  • Wieprzowina w porzeczkach

    ...patelni z odrobiną oliwy z oliwek, tak, by pieczeń zrumieniła się ze wszystkich stron. Mięso przekładamy do brytfanki do pieczenia. Obok mięsa układamy: posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, porzeczki(...)Porzeczki zawierają całkiem sporo minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dostarczają także cennych witamin - C, A, PP, B6 K i E. Do przygotowania pieczeni potrzebujemy: 1 kg...

  • Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Wlasnorecznie wykonane sa najsmaczniejsze, nadaja sie nie tylko do przeróznych dressingów, ale i wszelkich sosów do ryb lub miesa. Balsamiczny ocet o aromacie czarnej porzeczki jest doskonaly do wielu salat, a takze do miesa...

  • Szynka pieczona

    ...sosami, np. śmietaną ze szczypiorkiem, żurawinami, konfiturą z czarnej porzeczki czy pomarańczy. (...) (zgodnie z zasadą, że 1 kg mięsa piecze się godzinę). Podlewaj sosem z pieczenia.  4. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest miękkie. Wbij w środek cienki nóż i obróć go o 45 stopni. Jeśli gładko...

  • Doskonała do herbatki na zimę lub do mięs:)

  • Szynka pieczona

    ...sosami, np. śmietaną ze szczypiorkiem, żurawinami, konfiturą z czarnej porzeczki czy pomarańczy. (...) (zgodnie z zasadą, że 1 kg mięsa piecze się godzinę). Podlewaj sosem z pieczenia.  4. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest miękkie. Wbij w środek cienki nóż i obróć go o 45 stopni. Jeśli gładko...

  • Dwie łyżki tego chutney'a dodane do sosu pieczeniowego nadają mu niepowtarzalnego smaku.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...jedzenia chrupiącej sałaty. Tymczasem można ją udusić, albo zrobić w piekarniku z najprostszym sosem miodowo-czosnkowym. Możemy dorzucić pestki granatu, zioła, w sezonie letnim porzeczki, maliny, do(...) stawały się sosami. Na 10-lecie "Kuchni +" przygotował zresztą kolację z samych resztek (podał też dwa miesiące przeterminowaną śmietanę). Goście byli zachwyceni! Autorytet kucharzy jest w stanie...

  • Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam.

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...rozpuścił. 3. Zredukuj ogień i gotuj dżem ok. 60 minut, aż zacznie gęstnieć. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw, aby wystygł. Słodko – pikantny sos(...) i zgęstnieją. Dodaj cukier puder i mieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Gotuj jeszcze 20-25 minut (często mieszaj), aby sos zgęstniał.  3. Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć...

  • Przepyszna galaretka, bardzo słodka, ale taka jej uroda. Można ją dodawać do herbaty lub posmarować bułeczkę na śniadanie. Kto raz ją zrobi - będzie już robił co roku. Gorąco polecam, 5 minut roboty ( oczywiście nie liczę czasu na obieranie, trochę to trwa, ale naprawdę warto ).

Artykuły na temat: sos z czarnej porzeczki do mięsa
  • Sześć powodów, dla których warto jeść czarną porzeczkę

    ..." krew porzeczek powinny unikać osoby z problemami krzepliwości krwi, oraz te, które miały udar lub zawał. Przepisy pełne witamin Sos do mięsa Oczyść i umyj porzeczki. Wsyp do garnka z szerokim(...) dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, ale czarne porzeczki mają też inne dobroczynne działanie. Działają antymiażdżycowo i regulują ciśnienie: To zasługa flawonoidów, które wiążą także metale ciężkie...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Dania z grilla. Pieczarki z serem camembert i porzeczkami

    ...wnętrzem do góry, uprzednio obrywając nóżki. W każdy kapelusz włożyć kawałek sera camembert. Foremkę starannie przykryć folią, postawić na grill na ok. 25 min. Podawać z sosem z czarnej porzeczki(...), - ser camembert (50g), - dżem z czarnej porzeczki (15g) z tabasco.  Pieczarki umyć, obłamać nóżki, aby powstały zagłębienia w kapeluszach i posolić obficie w dużej misce. Zostawić na 20 min...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Hashimoto: Jak przyspieszyć metabolizm?

    ...czarnej porzeczki lub mieszanki owoców leśnych, - jogurt kozi 120 ml, - 2 łyżki płatków migdałowych, - stewia do posłodzenia. Przygotowanie Ugotować płatki jaglane na wodzie, dodać owoce(...) alternatywą dla nabiału krowiego. Dostarcza łatwostrawne białko, które pobudza tempo przemian metabolicznych. Lubisz czarne porzeczki? Te owoce mają niski indeks glikemiczny, a więc wpływają na stabilizację...

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są fantastycznym dodatkiem do wielu potraw. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia...

  • Lato ze smakiem

    Latem najbardziej smakują nam dania z grilla lub kiełbaski pieczone na ognisku, które nie mogą obejść się bez dodatków w postaci ketchupu czy pysznych sosów. Dlatego Pudliszki na lato proponują dwie smakowite nowości, idealnie pasujące do grillowanych potraw: Ketchup Super Pikantny oraz Sos Barbecue.

  • Czarne porzeczki zazwyczaj kojarzymy z latem - jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zamknąć je w słoiczkach i cieszyć się ich do dobroczynnym wpływem na zdrowie przez cały rok. Naprawdę warto. Za co powinniśmy cenić czarne porzeczki? Są w końcu mniej urokliwe niż ich czerwone kuzynki. Jednak nie o urodę tu chodzi, a o wyjątkowy smak oraz składniki odżywcze zaklęte w tych malutkich i niepozornie wyglądających owocach. Właściwości lecznicze tej rośliny dobrze znały i doceniały nasze babki i...

  • Na pomoc niedoczynnej tarczycy

    ...przywrócą do równowagi naturalne probiotyki. Zawierają je m.in. kiszonki, zakwas z buraków, kwas chlebowy, sos sojowy, kiełki, czosnek, cebula, maślanka, kefir, jogurt. Jedz je codziennie! Uważaj(...) hormonów tarczycy. Najwięcej tego pierwiastka jest w wątróbce, chudej wołowinie, mięsie indyka, suszonych owocach i w melasie. Jedz też owoce bogate w witaminę C (jagody, truskawki, porzeczki, cytrusy...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...