• Informacje na temat:

    sos z cukini do makaronu

Przepisy na temat: sos z cukini do makaronu
Artykuły na temat: sos z cukini do makaronu
  • Makaron wstążki w sosie cytrynowo-kremowym// Linguine ou tagliatelles sauce citron-crème

    Propozycja z mojego rodzinnego stołu, którą wczoraj podałam na kolację. Prosta, szybka i zimowa, bo cytrusy nierozłącznie z zimą mi się kojarzą.   Użyłam makaronu włoskiego « artigianale » coś pomiędzy szerokimi wstążkami tagliatelle a linguine czyli nieco grubszym makaronem spaghetti. Niestety włoski producent nie podał nazwy na opakowaniu, więc określam tę pastę opisowo. Do tego sos na...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Wstążki, nitki i świderki

    Świderki zapiekane z cukinią Składniki na 4-6 porcji: 50 dag makaronu świderki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 50 dag brokułów, 3 kolorowe papryki, 15-20 dag ostrego żółtego sera, 4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji. Cebulę i czosnek posiekać. Warzywa umyć, cukinię pokroić w plastry, papryki w paseczki. Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    ..., pieczonych i grillowanych mięs. Są niezastąpione w sosach do makaronu i pizzy. Bazylia Nazywana jest pomidorowym ziołem, bo wyjątkowo dobrze smakuje z tym warzywem. Ale świetnie pasuje też do bakłażana, cukini i szpinaku. Ze świeżej bazylii warto przygotować słynny sos pesto: pęczek zioła siekamy i ucieramy z oliwą, odrobiną czosnku, łyżką parmezanu i łyżką mielonych orzeszków pini. Makaron...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Teraz króluje cukinia!

    Cukiniowa niespodzianka Składniki na 4 porcje: 2 małe cukinie, 1 puszka kukurydzy, 1/4 paczki drobnego makaronu, 1 cebula, 1/2 szklanki groszku, 2 pomidory, 2 jajka, 10 dag żółtego sera, 1/2 szklanki oliwy, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mieszanych siekanych ziół, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Cukinie pokroić wzdłuż na plastry. Makaron ugotować i wystudzić. Cebulę...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Kulinarny Dzień Dziecka !

    ...zaprosił kolegów!   A na kolację zachciało mu się makaronu! Ma być maccharoni z julienne z młodej cukini na sosie pomidorowo-kremowym z dodatkiem kilku borowików, wszystko posypane parmezanem i do...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...