• Informacje na temat:

    sos włoski na zimę

Przepisy na temat: sos włoski na zimę
  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    Makaron i włoski ser - to doskonała para na talerzu. Dzięki połączeniu tych dwóch podstawowych składników oraz innych dodatków powstanie gama prostych do przygotowania dań.

  • Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników włoskiej kuchni.

  • Sałatka, która pokona wiosenne zmęczenie

    ...bezpośrednio na talerzach: najpierw sałatę jagnięcą, rzodkiewki, cząstki grejpfruta, koper włoski, plastry awokado, orzechy włoskie, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy posiekanym koprem. (PAP Life)(...) (6,3 g na 100 g owocu). Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 150 g sałaty jagnięcej (jeśli jej nie mamy, możemy wziąć roszponkę), 3 awokado, 10 różowych rzodkiewek, 60 g orzechów włoskich, 1 szt...

  • Włoska kuchnia, uwielbiana przez wszystkich, jest słynna dzięki prostocie i nieskomplikowanym przepisom. Ale zwłaszcza dzięki słynnym makaronie. Sosów do tych makaronów i innych dań są setki. Najpopularniejszym jest Ragu, który jest błędnie kojarzony z sosem na pomidarach, ale tak na prawde jest to sos mięsny z odrobiną pomidorów. To danie jest idealne dla mięsorzerców. Zazwyczaj składa się z min 3 rodzajów mięs np. królik, wołowina i jagnięcina, ale skład sosu zależy tylko od Twoich...

  • Jesienne desery na ciepło

    ...słoików i zakręć. Odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygną. Jabłka możesz tak trzymać przez całą zimę i wykorzystywać je do zrobienia np. rożków.  3. Ciasto pokrój na kwadraty o bobu ok. 10 cm. Na(...) w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło. np. z gałką lodów lub polane słodkim sosem.  Kokilki z kaszą jaglaną 1. Kasza: wsyp ją na sitko i przepłucz pod zimną wodą...

  • Pyszny sos warzywny na zimę. Głównym składnikiem są pomidory a oprócz nich marchew, korzeń pietruszki, seler, papryka, cebula i czosnek. Sos doskonale pasuje na szybki obiad: makaron lub podsmażone mięso czy kiełbasa zalane sosem i danie gotowe:)

  • Obiad w godzinę - 10 propozycji

    ...chcesz zabłysnąć swoimi umiejętnościami kulinarnymi, a masz niewiele czasu przygotuj zupę z papryki i pomarańczy oraz krwisty befsztyk z sosem pieprzowym. Befsztyk podawaj z dzikim ryżem. Na takie okazje warto jest mieć w spiżarni bakłażany w zalewie - będą doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Zupa z papryki i pomarańczy Krwisty befsztyk z sosem pieprzowym Obiad w stylu włoskim...

  • Dziś zrobiłam kolejną kombinację sosu z warzyw. Bazą jest cukinia. Taki sos świetnie pasuje jako sos do pizzy lub sosu do makaronu. Pikantny z nuta słodyczy i lekko kwaśny. Po prostu pycha - nie wierzycie ? To sami się przekonajcie i zróbcie.

  • Pomidory z cukinią w słoiku to doskonały dodatek do lecza, smażonej kiełbaski, sosu do mięsa mielonego itp. Warto zrobić choć kilka słoików by w środku zimy poczuć smak lata:)

  • Uwielbiam wszelkie sosy na bazie pomidorów.Latem warzywa są dość tanie /nie mówiąc o tych z własnych ogrodów/dlatego przygotowuję wielkie zapasy na zimowe dni. Wystarczy wtedy sięgnąć po słoiczek i podstawa do zup, sosów, itp. gotowa.

Artykuły na temat: sos włoski na zimę
  • Makaron wstążki w sosie cytrynowo-kremowym// Linguine ou tagliatelles sauce citron-crème

    Propozycja z mojego rodzinnego stołu, którą wczoraj podałam na kolację. Prosta, szybka i zimowa, bo cytrusy nierozłącznie z zimą mi się kojarzą.   Użyłam makaronu włoskiego « artigianale » coś pomiędzy szerokimi wstążkami tagliatelle a linguine czyli nieco grubszym makaronem spaghetti. Niestety włoski producent nie podał nazwy na opakowaniu, więc określam tę pastę opisowo. Do tego sos na...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...​W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem szaro i mokro, zdecydowanie bardziej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Warto zatem w tym czasie włączyć żywieniowe SOS.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Dieta na wzmocnienie

    ...(2 proc. tłuszczu), 3 łyżki płatków owsianych, 2 suszone morele, 1 kiwi, 4 orzechy laskowe, 1 orzech włoski, 1 łyżeczka nasion słonecznika Płatki namocz na noc w wodzie. Posiekaj orzechy i owoce. Połącz wszystkie składniki. Czas 5 minut, cena ok. 3 zł OBIAD Pieczony łosoś Składniki: 1 średni filet z łososia, 1 limonka, 1 łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, 200 g brokułów, 1 łyżka...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Suszone pomidory

    ...słonecznik. Do ugotowanego makaronu dodajemy mięso, uprażony słonecznik, pokrojoną natkę pietruszki i suszone pomidory pokrojone w paski. Za świetny sos może służyć oliwa z pomidorów.

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...

  • ... czyli o wloskiej sluzbie zdrowia. Wlosi nie sa chorowitym narodem.  Setne urodziny, nie sa czyms wyjatkowym. Najczestsza przypadloscia wloska,...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....