• Informacje na temat:

    sos własny do kaczki

Artykuły na temat: sos własny do kaczki
  • Soczysta pierś kaczki

    ...i żurawina. Po staropolsku serwuje się kaczkę z czosnkiem i majerankiem, z jabłkami lub buraczkami. Inną wersją wyśmienitej piersi kaczki jest polanie jej sosem na bazie białego wina, dżemu(...) i kieliszkiem wiśniówki. Następnego dnia wytapiamy tłuszcz ze skórki kaczki i odrobinę ją podsmażamy, a potem pieczemy ok. 2 godzin, podlewając sosem. Na bogato Pierś kaczki można faszerować, trzeba...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Rewolucja na talerzu

    ..., Stasiu, że jesteś", wypogadza się jak wiosenny ranek po długiej zimie. Ćwierczakiewiczowa własnym nakładem wydaje Obiady u Gebethnera i Wolffa w Warszawie - w działającej zaledwie od trzech lat(...) jak ten z 27 kwietnia nie trzeba wydać i dziesięciu złotych? Sama zobacz: "Zupa zwana à la Julienne , sztuka mięsa z sosem grzybowym, szpinak z omletem, kapłon z melonem w occie". - Porachuj sobie...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Ks. Jan Kaczkowski - Hardy Johny

    ...naprawdę kochał życie. I jedzenie. - Mówił, że jest sybarytą, że uwielbia dobre żarcie. ( śmiech ) Na swoim vlogu "Smak życia" opowiadał, że kiedy je polędwicę z sosem, to doznaje doświadczenia prawie...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wiosenne ziemniaki według Alain Passard, 3 * w Michelin

    ...blogu – zadziwiają oryginalnością połączeń. Niczego się nie wyrzuca… wszystko wykorzystuje, nawet obierki z warzyw do przyrządzania aromatycznych bulionów i sosów. Trzeba oczywiście mieć dobre, własne(...) kaczki znakomite w Dordogne ! Są też te przemysłowe w supermarketach, sprzedawane w słoiczkach, zazwyczaj gorsze niż te od rzeźnika… Równowagę w tej receptrze zapewnia dodanie świeżego szczawiu...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Czas się wyzwolić z syndromu ratowniczki

    ...panujesz nad swoim życiem, które toczy się siłą rozpędu. Terapeuci tak opisują syndrom ratowniczki, czyli osoby, dla której wspieranie innych jest czymś w rodzaju wymówki, by nie skupiać się na własnych(...) nadmiernym lub czyimś kosztem. Miałam klienta, który organizował wspaniałe wyjazdy dla zaniedbanej młodzieży, ale nie poświęcał dostatecznej uwagi własnym dzieciom. Co kryje się za zbyt dużym...

  • Charles Daigneault to finalista Master Chefa. Mimo iż nie zdobył głównej nagrody, prowadzi swój własny program telewizyjny "Domówka", w którym pomaga Polakom w organizacji domowych przyjęć. Nam zdradza swoje kulinarne sekrety! Charles przyjechał do Polski z Kanady. Co myśli o polskiej kuchni? 1. Moja ulubiona potrawa to... homar wyciągnięty prosto z oceanu w Gaspezji. Gotowany na plaży w garnku z wodą i algami. Już niczym nie doprawiany. Jedzenie homara jest trudne, trzeba go przecinać,...