• Informacje na temat:

    sos winegret mozzarella z pomidorami

Przepisy na temat: sos winegret mozzarella z pomidorami
Artykuły na temat: sos winegret mozzarella z pomidorami
  • Kotlety z mozzarellą i pesto

    ...przykrywamy i dusimy kotlety na wolnym ogniu 5–7 minut aż ser się roztopi, a plastry pomidorów lekko zmiękną.  5. Do kotletów pasuje zielona sałata z rukolą i sosem winegret oraz podprażonymi pestkami(...). Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Ser mozzarella dzielimy na niezbyt grube plasterki.  3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i czosnkiem. Przekładamy kotlety i smażymy z obu stron na...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pomysł na lunch

    ...trzepaczką na gęsty sos. Powstały sos winegret przyprawić solą i pieprzem. Pomidory i ser mozzarella pokroić w plasterki. Ułożyć je na przemian na dużym talerzu. Skropić winegretem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na kilka minut. Potem sałatkę polać sosem pesto i udekorować listkami świeżych ziół. Grzaneczki z pomidorami Składniki na 1 porcję: 3 kromki bagietki, 4 zielone oliwki (bez...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Knorr: Sosy sałatkowe

    ...palety sosów sałatkowych, które przy okazji zapewniają nam kulinarną podróż po całej Europie. Sos sałatkowy francuski winegret idealnie komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami i oliwkami. Wyjątkowy charakter sałatce z pomidorami, ogórkami, oliwkami i serem feta nada Sos grecki . Trzecia możliwość to Sos sałatkowy włoski , który posłuży do przygotowania dressingu do kompozycji z pomidorami...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki

    Dbajmy o to, żeby sałatki zawsze były zrobione ze świeżych owoców i warzyw. Zamiast majonezu używajmy lekkich sosów jogurtowo-ziołowych lub winegretu. Nie żałujmy aromatycznych przypraw i ziół(...) 15 malutkich kostek sera feta 2 łyżki posiekanej świeżej mięty świeżo zmielony czarny pieprz Miodowy sos winegret ze świeżą miętą łyżka soku z cytryny lub limonki (albo półtorej łyżki octu...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Trwa sezon na najmniej kaloryczne warzywa

    ...wegetariańskie sałatki z mozzarellą i sosem winegret. Dobrze będzie pasować do mięsa lub ryby z grilla. (PAP Life)(...) kcal na 100 g. Świetnie smakuje zarówno surowy, jak i gotowany. Pasuje do wielu potraw, zapiekanek, sosów. Uwielbiany także za wiele odmian - są pomidory kuliste, długie, bawole serca, malinowe, żółte...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...