• Informacje na temat:

    sos tatarski z jajkami

Przepisy na temat: sos tatarski z jajkami
  • Sos tatarski

    Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!

  • Sos tatarski doskonale smakuje z jajkami, z pieczonym mięsem na zimno i wędlin.

  • Tatarskie czebureki z farszem

    ...w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe. Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym. Smacznego!

  • na sos tatarski jest mnóstwo przepisów; od czasu do czasu robię przeróżne wersje, ale najbardziej smakuje mi klasyczna wersja sosu z „Kuchni Polskiej”.

  • Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem

    Składniki: filety śledziowe a’la matjas - 6 sztuk ananas z puszki - 6 plasterków jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki papryka konserwowa - 1 mały słoiczek sos tatarski np.Tarsmak(...) z sosem tatarskim. 2. Sałatkę wyłożyć do miseczki i posypać płatkami chilli i pestkami granata.   Smacznego!

  • Świetny dodatek do wędlin jak i jajek,polecam:)

  • Wielkanocne jajka

    ...). Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smaż na złoty kolor w rozgrzanym głębokim tłuszczu (po 6 minut). 2. Osącz na papierowym ręczniku i podawaj, np. z sosem tatarskim.

  • Niezastąpiony do jajek na twardo, pasztetów, wędlin czy pieczonego mięsa. Pyszny, delikatny, lekko kwaskowaty. Bardzo prosty i szybki, a dodaje szyku każdej potrawie.

  • Jajka nadziewane

    Składniki na 5-6 porcji: Jajka: 5-6 jaj 10-15 dag szynki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz Sos tatarski: 1 słoik majonezu 2-3 ogórki kiszone 1/2 słoika groszku(...) można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku - kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

  • Sos tatarski w formie sałatki.

Artykuły na temat: sos tatarski z jajkami
  • Befsztyk tatarski

    Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą do masy mięsnej dodać sosu worcestershire albo kilka kropli tabasco.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Co warto wiedzieć o jajkach?

    .... 4. Na piątkowy obiad możesz przygotować jajka ugotowane na twardo w różnego rodzaju sosach, musztardowym, tatarskim, chrzanowym, czosnkowym lub koperkowym.(...) robić danie z jajkami, wyjmij je na godzinę przed gotowaniem, by się ogrzały. Jajka prosto z lodówki mogą łatwo pękać podczas gotowania. 3. Z jajek możesz przygotować przeróżne pasty do chleba...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • Z sosami smakują jeszcze lepiej

    Tatarski Przepis podała mi ukochana babcia. Drobno kroję 2-3 korniszony, wiejskie jajko ugotowane na twardo i kilka grzybków marynowanych. Szczypiorek siekam. Do 150 g majonezu dodaję jajko(...) i sokiem z cytryny. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Sos jest bardzo orzeźwiający zwłaszcza w upalny dzień.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sos tatarski

    2 ugotowane na twardo jajka;2 surowe żółtka; łyżeczka ostrej musztardy; 0,5 szklanki oleju; łyżka siekanego szczypiorku lub chrzanu; 2 - 3 korniszony; 5 - 6 marynowanych grzybków; kilka łyżeczek śmietany; sól; pieprz; cukier; sok z cytryny do smaku.

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...

  • 2 ugotowane na twardo jajka;2 surowe żółtka; łyżeczka ostrej musztardy; 0,5 szklanki oleju; łyżka siekanego szczypiorku lub chrzanu; 2 - 3 korniszony; 5 - 6 marynowanych grzybków; kilka łyżeczek śmietany; sól; pieprz; cukier; sok z cytryny do smaku.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...