• Informacje na temat:

    sos śmietanowy k

Przepisy na temat: sos śmietanowy k
  • Łosoś w sosie śmietanowym

    Śmietanowy sos doskonale podkreśli delikatny smak łososia.

  • Sos który zawsze się sprawdza. No i w sumie do wszystkiego ziemniaków, klusek, makaronu itp.

  • ...i pieprzem. Drugi sos - śmietanowy 250 ml kwaśnej śmietany 18%; 1-2 posiekane cebule; 2 kwaśne jabłka; 2 kiszone ogórki. Drobno siekamy ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę(...)Filety moczymy przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie wyjmujemy je, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pierwszy sos - majonezowy...

  • Pyszny sos śmietanowy w którym jest pierś z kurczaka, pieczarki

  • Ziołowe i pikantne sosy do wieprzowiny

    ...4-5 cebul, zeszklij je na łyżce masła. Oprósz cukrem. Smaż, aż cukier się skarmelizuje. Podlej cebulę 1/4 szkl. bulionu wołowego. Duś, aż cebula zacznie się rozpadać. Wtedy sos przetrzyj. Przypraw go solą oraz sporą ilością suszonego tymianku . Pieprzowy Do garnka wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 1 łyżkę utłuczonych ziaren kolorowego pieprzu. Wlej łyżkę brandy. Przypraw sosem worcester...

  • Pyszny sos śmietanowy z pieczarkami i natką pietruszki. Wspaniały do makaronów, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich i mięs.

  • Sosy do mięs i szynek

    ...pomarańczowego. Sos przypraw solą, mielonym imbirem i estragonem. Aksamitne do szynki Śmietanowy Stop 2 łyżki masła, oprósz 2 łyżkami mąki, zasmaż. Dolej 1 szkl. bulionu rybnego, 1/2 szkl. śmietany(...) zaczęła wrzeć. Gdy sos stanie się już gęsty, domieszaj czubatą łyżkę musztardy francuskiej. Ewentualnie przypraw do smaku.

  • Truskawkowy, smaczny, łatwy w przygotowaniu i nie pracochłonny :-)

  • Ziemniaki z jajkami

    ...małym ogniu (co pewien czas mieszając, by nie powstały grudki) około 20 minut. Na koniec sos połącz z kremówką. Ogrzewaj jeszcze chwilę, zdejmij z ognia. 6. Do sosu wsyp posiekane zioła, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną octu. Sos ziołowo-śmietanowy rozlej do głębokich talerzy. Włóż ugotowane ziemniaki i połówki jajek.

  • Wegetariańskie obojętnie od pory roku .

Artykuły na temat: sos śmietanowy k
  • Tarta w greckim stylu

    Do gotowej potrawy możesz podać szybki sos śmietanowy: 250 ml kwaśnej śmietany i sok z cytryny zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Śledź w czterech sosach

    ...i pieprzem. Drugi sos - śmietanowy 250 ml kwaśnej śmietany 18%; 1-2 posiekane cebule; 2 kwaśne jabłka; 2 kiszone ogórki. Drobno siekamy ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę(...)Filety moczymy przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie wyjmujemy je, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pierwszy sos - majonezowy...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sosy do sałatek

    Sos śmietanowy Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj z octem. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Miodowy winegret Przygotowanie: Do octu dodaj oliwę i miód (jeśli jest skrystalizowany, chwilę go podgrzej). Dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz listki rozmarynu. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Rada Sos...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Ryba rybie nierówna

    ...w dużych kawałkach. Najlepiej w sosie własnym. Olej podnosi kaloryczność, a sos majonezowy czy śmietanowy to mnóstwo kalorii i mniej kwasów omega-3. Ryby w occie są zdrowe, ale powinny ich unikać osoby ze zgagą, niestrawnością czy chorobą wrzodową. Zdaniem eksperta Justyna Marszałkowska , dietetyk: Nie należy bać się jeść ryb surowych, np. w postaci tatara z łososia, pstrąga czy sushi. W tej formie...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Z szynką w roli głównej

    ...podgrzanych bulionówek. W każdej porcji zrobić śmietanowy kleks. Przed podaniem zupę posypać zieleniną. Wiosenne roladki z szynki Składniki na 12 porcji: 30 dag szynki konserwowej w plastrach(...) i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku...

  • Nieskomplikowana w przygotowaniu mięsna zapiekanka z beszamelowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Największą trudnością podczas przygotowania tej potrawy może okazać się zrobienie sosu beszamelowego. Uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji jest nie lada sztuką.  Praktyka jednak czyni mistrza, zatem do dzieła!   Składniki: • 20 dag makaronu kokardki• 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego • 400 ml mleka• 2 łyżki masła• 400 ml przecieru pomidorowego• 1 cebula• 25 g...