• Informacje na temat:

    sos słodko kwasny na zime

Przepisy na temat: sos słodko kwasny na zime
  • Smaczne danie na niedzielny obiad.

  • Aromatyczny i bardzo smaczny sos. Doskonały sos do ryżu lub makaronu

  • Doskonały sos do mięs, ryb, kanapek a po zmiksowaniu świetnie zastępuje chemiczny , sklepowy keczup.

  • Sos jest niesamowicie aromatyczny, gęsty, warzywa nie są zbyt miękkie ani rozgotowane tylko jędrne i smaczne. Ja przygotowałam go w wersji z kurczakiem, ale w wersji wegetariańskiej na pewno będzie równie smaczny. Podajcie go z ryżem a będziecie mieli bardzo smaczne azjatyckie smaki na waszym talerzu.

  • Nadaje się do wszystkiego jako obiad ryżem,makaronem itp wszystko w ramach gustu, oraz jako dodatek na kanapki :) Wszyscy u mnie się zajadają jak w domu tak i w pracy :)

  • Idealna pora na zrobienie tego przepisu jest właśnie teraz, bo papryka i pieczarki są tanie jak barszcz. Sos wyszedł pyszny o słodko - kwaśnym smaku, który świetnie komponuje się mięsem z kurczaka i ryżem. Ja czasami robię go z samym ryżem bez dodatku mięsa, jest równie pyszny.

  • Rewelacja kawałek chin na talerzu:)

  • Zdrowy, domowy, zrobiony jesienią (październik) idealny na błyskawiczne, smaczne obiady zimą. Wtedy warzywa są tanie. Słoik 500 ml wystarcza do przygotowania dania na 4 osoby, a z przepisu powinno wyjść ok. 6 słoików (X.2016 koszt produktów to 10 złociszy całość), w wersji postnej zamiast cukru dodaję jabłko :)

  • matematycznie - detaliczny koszt podanych składników w sezonie ok. 30 zł *bez chemii podczas importu, w przeliczeniu poza sezonem 5 razy drożej i 5 razy słabszy smak... składniki są podzielne przez 3 więc łatwo zrobić mniejszą ilość. za 1 godzinę pracy korzyścią jest 9x500ml pysznych obiadków w przyspieszonym tempie zimą :) *uwaga samo przygotowanie trwa dłużej niż godzinę, bo sos się dusi, ale wtedy można o nim zapomnieć:)) - razem z przepisem dzielę się informacją jak zorganizować sobie...

  • ..super sos, do wszystkiego, jak w McDonald's

Artykuły na temat: sos słodko kwasny na zime
  • Nowe kuracje by zimą nie brać antybiotyków

    ...- lepiej wchłonie wodę i nie przypali się. Można ją jeść na słodko z rodzynkami, z warzywami lub jako dodatek do mięsa. Czarnuszka złagodzi kaszel Nasiona czarnuszki mają właściwości przeciwbólowe...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...

  • Zapomniany agrest

    ...nim aromatyzować napoje na bazie wody sodowej lub dodawać do shake’ów,np. z mlekiem i ananasem. Bardzo dobrze smakuje w sosach do dań mięsnych. Może stanowić bazę słodko--kwaśnego sosu do pieczeni...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Dzikie gotowanie

    ...dojrzałe i gotowe do zjedzenia. - Spójrz, to wiesiołek - powiedział Sebastian, gdy wyszliśmy na łąkę. Jego korzeń jest słodko-pikantny, chrupki, smakuje jak rzodkiewka, z suszonych liści można(...). Niechciane przez nikogo mirabelki rosnące nad jeziorem zbieramy całą rodziną, potem drylujemy i mrozimy. Zimą robię z nich sos do indyka, piekę kruche ciasto albo gotuję uwielbiany przez dzieci...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Fot. 123RF/Picsel Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...