• Informacje na temat:

    sos pomidorowy z cebulą

Przepisy na temat: sos pomidorowy z cebulą
  • Chłodnik pomidorowy z arbuzem

    Zaskakujące połączenie!

  • pyszny sos idealny do potraw mięsnych

  • Makaron z sosem pomidorowym

    ...praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno posiekaną bazylię. Całość gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec dodać masło.  3. Makaron zalać gotowym sosem pomidorowym. Wierzch posypać startym parmezanem, udekorować listkami bazylii.

  • Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków.

  • ​Zapiekanka z kurczaka z grzybami i cebulą

    .... Boczek pokrojony w paseczki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Boczek zdjąć a w pozostałym tłuszczu smażyć grzyby ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać cebulę, pomidory i przecier pomidorowy. Wlać wino(...) i przygotowany sos umieścić w formie do zapiekania. Zapiekać w 200 st. C przez 40 minut. Masło roztopić, dodać ser i bułkę tartą. 20 minut przed końcem pieczenia nałożyć na zapiekankę. Podawać...

  • Z kolorowych pomidorków koktajlowych

  • Spaghetti z rozgrzewającym sosem pomidorowym

    ...i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje. 2. Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu np. Lubella produkowanego  z wysokiej...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Musaka z sosem beszamelowym

    Sposób przygotowania 1. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Następnie zeszklij je na oliwie. Zdejmij z ognia. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat pomidorowy, zioła(...) bulionem w proszku. Mieszając, gotuj dalej, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  3. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej połowę...

  • Czas pogodzić zwolenników sosu pieczarkowego i zwolenników sosu pomidorowego. Sos pieczarkowo- pomidorowy, tak zwane dwa w jednym. Polecam.

Artykuły na temat: sos pomidorowy z cebulą
  • Kurczak w aromatycznym sosie

    ...koncentrat pomidorowy i skórkę cytrynową. Wlać bulion, zagotować.  Warzywa z bulionem przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć podsmażone udka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp(...) piekarnika na 10 minut, by skórka się przypiekła. Sos polać 5 łyżkami śmietany, ułożyć w nim z powrotem udka, posypać posiekaną natką. Podawać z kluskami. Zobacz także:

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Faszerowane mięsem z serowym sosem

    ..., podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy mięso, smażymy 4-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, szczyptę cukru, mieszamy. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Farszem mięsnym wypełniamy bakłażany, ustawiamy na blasze i pieczemy około 20 minut w 175ºC. W międzyczasie rozgniatamy ser feta, dodajemy śmietanę, pieprz i mieszamy, by powstał sos. Polewamy nim...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Klopsiki w sosie pomidorowym

    .... Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Usmażone klopsiki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temp. 200°C przez 15 minut(...)Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, pokrojoną w kostkę szynką, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować 12 klopsów. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, smażyć kotleciki...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Lasagne z sosem pomidorowym

    Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj. Zeszklij na patelni. 2 Dodaj mięso i razem przesmaż. Mieszaj, by rozdrobnić ewentualne grudki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż, dopóki mięso nie zacznie się lekko rumienić. Następnie dodaj do niego pomidory (jeśli świeże, pamiętaj, by wcześniej je sparzyć i zdjąć z nich skórkę) oraz przecier pomidorowy...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

    ...zawijać w plastry bakłażana, roladki spiąć wykałaczkami. Wyłożyć na sos pomidorowy, zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Posypać z wierzchu tartym serem. Zobacz także:

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

Zdjęcia na temat: sos pomidorowy z cebulą