• Informacje na temat:

    sos pomidorowy- polać gołąbki

Przepisy na temat: sos pomidorowy- polać gołąbki
  • Wegetariańskie gołąbki

    Praktycznie każde popularne danie mięsne można przygotować w wersji wegetariańskiej. Jak choćby gołąbki - tym razem z farszem jaglano-pieczarkowym.

  • Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.

  • Gołąbki szpinakowe

    ..., blanszuj 1 min. Przelej na sicie zimną wodą. Układaj po kilka liści. Na nich umieszczaj porcje farszu. Zwijaj gołąbki. Obsmaż je na oleju. Szklankę bulionu zmiksuj z pomidorami, dopraw solą i pieprzem. Polej gołąbki. Piecz 30 min w 180°C. Nie masz ochoty na sos pomidorowy? Zapiecz szpinakowe gołąbki pod beszamelem. Możesz też udusić je w sosie śmietanowym z koperkiem.

  • Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno - ryżowym. Z podanego przepisu wychodzi 24 gołąbki.

  • Gołąbki z kapusty włoskiej

    ....  2. Garnek wyłóż liśćmi kapusty, układaj gołąbki, zalej wodą i zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, przykryj liśćmi, gotuj godzinę na małym ogniu. Wyjmij gołąbki, wlej zahartowaną sosem śmietanę, wsyp przyprawy. Gołąbki przed podaniem polej sosem. 

  • Tradycyjne gołąbki i zawsze smakują.

  • Oryginalne gołąbki z kaszą

    .... Dno dużego garnka wyłóż odłożonymi liśćmi kapusty i układaj na nich gołąbki. Zalej je 2 szklankami wody. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-50 minut. 3. Przygotuj sos: pomidory(...) smażenia sól, pieprz sok z 1 cytryny Sos: 5-6 pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 ziele angielskie...

  • kazdy z nas je zna,wiele z nas je uwielbia ;))) przepisu nauczylam sie sama,jest prosty a danie wychodzi pyszniutkie!!!!

  • Przepis na pyszne gołąbki

    Gołąbki o grzybowym aromacie...

  • mnóstwo dobrego żarcia...

Artykuły na temat: sos pomidorowy- polać gołąbki
  • Pieczone golabki co leca same ?

    ...przepisami podzielic. I tak,  robie klasyczne z ryzem i sosem pomidorowym i oczywiscie o tym nie opowiem bo wiadomo co i jak. Moze tylko to, ze zawijam roznie: w kapuste normalna, ( najmniej lubie(...) grzyby przesmazone z cebulka. A golabki po wypieczeniu lub uduszeniu zalezy od nastroju polane gestym sosem grzybowym. A poniewaz mam dziecie wegetarianke to robie i sama bardzo lubie golabki bez...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Coś pysznego z (niemal) niczego

    ...taką ilością wody, by gołąbki były do połowy zanurzone w sosie. Dolej 2 łyżki oleju, dodaj pieprz, sól, listki laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem godzinę na wolnym ogniu. Przygotowanie: 60(...) zapiekankę podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Możesz obficie posypać słodką papryką i udekorować bazylią. Dobrym dodatkiem będzie słodko-kwaśny sos chili. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 450 kalorii...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • 5 najmodniejszych diet na wiosnę

    ...różyczek brokułu i kalafiora, polanych sosem jogurtowo - czosnkowym. Kolacja: Porcja sałatki meksykańskiej: dwie łyżki gotowanego ryżu dzikiego, pół puszki tuńczyka w naturalnej zalewie, łyżka(...) z cytryny. II Śniadanie: Miseczka jagód (mogą być mrożone), posypanych płatkami migdałów. Obiad: Gołąbki z wołowiną: chude, zmielone mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, jajem, trzema zmiksowanymi...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • 5 najmodniejszych diet na wiosnę

    ...: Salaterka różyczek brokułu i kalafiora, polanych sosem jogurtowo - czosnkowym. Kolacja: Porcja sałatki meksykańskiej: dwie łyżki gotowanego ryżu dzikiego, pół puszki tuńczyka w naturalnej zalewie, łyżka(...), skropiona sokiem z cytryny. II Śniadanie: Miseczka jagód (mogą być mrożone), posypanych płatkami migdałów. Obiad: Gołąbki z wołowiną: chude, zmielone mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, jajem, trzema...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...